Akkor parázz, ha tökéletes a kamasz. Erről írtunk ITT. Miért kellene éppen azon parázni, ha a kamasz jól működik? Hiszen tényleg nagyon sokunk számára megerőltető ez a változó ideig tartó, de a 12-21 éves kor közé tehetői időszak, mikor is a” kicsiből szépen lassan nagy” lesz. Azért érdemes aggódni ezen, mert a kamasz éppen akkor működik jól, ha némileg  problémás. Mert ebben az időszakban ez a dolga.

Mire figyeljünk tehát?

  • Arra, hogy legyenek barátai, sok időt tudjon velük tölteni, az élet dolgait megvitatni, de persze ne csavarogjon éjjel-nappal.
  • Lehet magányosabb időszaka, ha éppen nincsenek barátai, de ne tartson ez több, mint 3 hónapig. Kipróbálhatja a cigit, de ne szokjon rá lehetőleg. (Beszélgessünk sokat vele erről a témáról, hogy legyen ereje és önbizalma cigi nélkül is jó fejnek lenni, azon egyszerű okból,mert jó fej.
  • Meséljünk az ivásról, tőlünk is lásson jó példát erre vonatkozólag és ne csináljunk balhét, ha egyszer-egyszer megiszik egy (két) pohár bort, sört a barátokkal.

De figyeljünk azokra a jelekre, ha többször részeg, vagy magányosan is iszogat. Azonnal kérjünk szakembertől segítséget, ha ezt észrevesszük.

  • Az, hogy 15-16 éves kor körül nem igazán tanul, gyakori jelenség, de 17 éves korban ebben némi változásnak kellene elindulnia.

Ekkora ki szokták találni merre orientálódnak majd legalább körülbelül és ezért némi erőfeszítést is hajlandóak megtenni. A túl jó tanulás szuper dolog, de azért érdemes megfigyelni nincs-e mögötte megfelelési kényszer, szorongás vagy kompenzáció a kortárs csoportok hiánya, magány miatt.

  • Gyakran jellemzőek kamasz korban a higiéniával és az étkezési szokásokkal kapcsolatos problémák. Az egy dolog, hogy sokszor nem ad a külsejére, de vajon tisztában van-e ezzel? Felvállalja-e, hogy tudja, de nem érdekli, vagy nem is veszi észre?
  • A táplálkozásra ugyanez érvényes. Ha egészségtelen dolgokat eszik, beszélgessünk róla, ez miért nem helyes. De ha nagyon sokat, vagy

szinte semmit nem eszik és hirtelen sokat hízik vagy fogy, kérjünk segítséget.

  • A sportolást is leggyakrabban ekkor hagyják abba, próbáljunk meg közösen más sportágak iránt felkelteni érdeklődését. A nagyon kemény testedzés, test építés még nem ajánlott 18 éves korig, és érdemes megtudni miért tarja ezt szükségesnek, mit nem tud elfogadni a külsején.
  • A testi kapcsolatok ideje is megkezdődik, de inkább jobb, ha 16-18 éves kor után, mint előtte, mert testileg ugyan lehet, hogy fejlett már a kamasz,

de lélekben még semmiképpen nem az, és ez kihathat későbbi felnőtt párkapcsolatai sikerességére. Eltiltani szintén nem jó ötlet, mert szükség van a tinédzser tapasztalatokra a későbbi felszabadult és boldog szexuális élet megfelelő működéséhez.

Ne akarjuk, hogy minta kamasz legyen, sőt próbáljuk megérteni, mi lehet az oka, ha nem indulnak el a fent leírt „rettenet korszakok”. És ami a legfontosabb: a kitartás, mert a nehéz évek után egy csendesebb, kellemesebb, „szülőhöz visszatalálós” időszak következik, de már felnőttként.

Fotó:www.pexels.com

Oszd meg a véleményed velünk!