Akkor parázz, ha tökéletes a kamasz. Miért kellene éppen azon parázni, ha a kamasz jól működik? Hiszen tényleg nagyon sokunk számára megerőltető ez a változó ideig tartó, de a 12-21 éves kor közé tehetői időszak, mikor is a” kicsiből szépen lassan nagy” lesz. Közben mi is beértünk egy olyan életszakaszba, ahol tele vagyunk kérdőjelekkel saját magunk felé. Ki vagyok én? Mit csinálok? Jól csinálom? Váltsak? Maradjak. A kamasszal való élet nagy kérdéseiről olvashattok a teljesség igénye nélkül készített összefoglaló írást az oldal cikkeiből nagyon sok linkkel. Szücs Szilvi írása.

Most akkor az a jó, ha „problémás”? Vagy az a jó, ha nem az?

Visszatérve az első számú aggódásunkhoz. Azért érdemes aggódni ezen, mert a kamasz éppen akkor működik jól, ha némileg  problémás. Mert ebben az időszakban ez a dolga. Vekerdy Tamás szavait idézve:

„A kamasz hazugságával védekezik, szemtelenségével támad, lustaságába menekül, szerelmét féltékenyen gyötri, marcangolja és magát is kínozza. Ez a küzdelme – ez a szabadságharc – vezeti az ifjúkoron át a felnőttkor felé. Harcol családjával – közben szeretetét igényli. Harcol tanáraival – és közben azt akarja legyenek méltó vitapartnereivé. És küzd társaival és önmagával – hogy őszinte tudjon lenni és szabad.”

Mire figyeljünk tehát?

  • Arra, hogy legyenek barátai, sok időt tudjon velük tölteni, az élet dolgait megvitatni, de persze ne csavarogjon éjjel-nappal.

Lehet magányosabb időszaka, ha éppen nincsenek barátai, de ne tartson ez több, mint 3 hónapig.

  • Kipróbálhatja a cigit, de ne szokjon rá lehetőleg. (Beszélgessünk sokat vele erről a témáról, hogy legyen ereje és önbizalma cigi nélkül is jó fejnek lenni, azon egyszerű okból,mert jó fej.
  • Meséljünk az ivásról, tőlünk is lásson jó példát erre vonatkozólag és ne csináljunk balhét, ha egyszer-egyszer megiszik egy (két) pohár bort, sört a barátokkal.

De figyeljünk azokra a jelekre, ha többször részeg, vagy magányosan is iszogat. Azonnal kérjünk szakembertől segítséget, ha ezt észrevesszük.

  • Ne büntessetek! Ha a kamaszt büntetjük, jellemzően magunk megyünk a pofonért. Resztoratív büntetésnek nevezik azt a nevelési módszert, ami a belsővé válás folyamatát erősíti meg anélkül, hogy szétrollkodná a szülő-gyerek kapcsolatát, ráadásul legfeljebb nyolc napon belül gyógyuló lelki sérüléseket okoz. Erről ITT írtunk.
  • Az, hogy 13-16 éves kor körül nem igazán tanul, gyakori jelenség, de 17 éves korban ebben némi változásnak kellene elindulnia. Erről ITT írtunk egy megfontolandót. Arról pedig, hogy miért érdemes tanulni és ezt, hogy lehet elmondani nekik is, erről pedig ITT írtunk.

A mindig jó tanulás szuper dolog, de azért érdemes megfigyelni nincs-e mögötte megfelelési kényszer, szorongás vagy kompenzáció a kortárs csoportok hiánya, magány miatt. Esetleg mi szeretnénk megvalósítani saját magunkat rajta keresztül? ITT azoknak a szülőknek írtunk, akik azt gondolják a gyerekükről, hogy zsenik…

  • Gyakran jellemzőek kamaszkorban a higiéniával és az étkezési szokásokkal kapcsolatos problémák. Az egy dolog, hogy sokszor nem ad a külsejére, de vajon tisztában van-e ezzel? Felvállalja-e, hogy tudja, de nem érdekli, vagy nem is veszi észre?
  • A táplálkozásra ugyanez érvényes. Ha egészségtelen dolgokat eszik, beszélgessünk róla, ez miért nem helyes. De ha nagyon sokat, vagy

szinte semmit nem eszik és hirtelen sokat hízik vagy fogy, kérjünk segítséget.

  • A rendszeres sportolást leggyakrabban 16 éves kor körül hagyják abba.

Ne kényszerítsük, hogy ha nem akarja folytatni, inkább várjunk egy kicsit, majd próbáljuk meg más sportágak iránt felkelteni érdeklődését.

A nagyon kemény testedzés, testépítés még nem ajánlott 18 éves korig, és érdemes megtudni miért tarja ezt szükségesnek.          Személyi edző tud olyan tanácsokat adni, amit ha megfogad, simán járhat konditerembe.

Emellett gondoljuk át, hogy mi merre tartunk, mit gondolunk a kérdésről. A saját szexualitásunkról.

  • Ha teljesen elzárkózik, akkor hagyjuk. Nagyon sok olyan segítő oldal van, ahol mi is egy picit kikupálhatjuk magunkat a témából olyan formában, hogy erről beszélni is tudjunk.

Egy biztos: lélekben még semmiképpen nem felkészült egy kamasz a szexuális életre, ezért próbáljuk meg ezt a kettősséget valahogy elfogadni. Testileg érett, lelkileg támaszra szorul.

Ne akarjuk, hogy minta kamasz legyen, sőt próbáljuk megérteni, mi lehet az oka, ha nem indulnak el a fent leírt „rettenet korszakok”. És ami a legfontosabb: a kitartás, mert a nehéz évek után egy csendesebb, kellemesebb, „szülőhöz visszatalálós” időszak következik, de már felnőttként. Addig is, egy lista még belefér, hogy miket lehet kérni tőle, hogy egy ő is jó fej legyen. Velünk.

OLVASTAD MÁR?  A kríziseket elkerülni nem tudjuk, de...

Addig is kezdjük el a beszélgetést egy másik időszámításban, ahol nem mi vagyunk a főnökök, ahol egyenrangú félként beszélgetünk, hagyjuk szóhoz jutni a kamaszt és ő is partner abban, hogy végighallgat minket. Ha ez mostanában nagyon nem megy, mi a mediációban hiszünk, amiről információkat ITT találsz.

Fotó:www.pexels.com

Oszd meg a véleményed velünk!