A kérdés már önmagában lehet megosztó, hiszen ha semmi másban az életben, de a gyerekkel kapcsolatban pont az a lényeg, hogy semmit, de tényleg semmit nem vársz tőle cserébe. Cserébe, érted? Tehát nem azért vársz el tőle dolgokat, mert szereted, hanem azért, mert együtt éltek, mert már rövidtávon sokkal kiegyensúlyozottabb és kölcsönösebb lesz a együtt töltött időtök. Nem mellesleg a saját élete is keretezve lesz, amit csak bizonyos időközönként kell újrakeretezni. Szücs Szilvi írása.

Nem várhatjuk el- ahogy ők sem tőlünk-, hogy a gondolatainkban olvassanak.

Ehelyett elmondjuk, ahányszor csak bírjuk, hogy miről álmodik a parázó anyjuk. Akkor kezdjük: mire van szüksége az anyának a kamasztól?

 1. Kezet mos, leül, megeszi, megköszöni, kiviszi.
 2. Tanul. Istenem, olyan egyszerűen néz ki ez az egy szó így leírva! ITT elolvashatod, hogy miért nem tanul egy kamasz.
 3. Nem kamuzik. No comment.
 4. Rendet rak maga után. Nyilván nem várhatjuk el, hogy arra a mondatára, hogy de nem is én hagytam ott a szemetet, hanem a húgom-ra szó nélkül felvegye és kidobja az önműködő reakció. Mert mi lenne, ha egyszer mi is kizárólag magunk után pakolnánk csak el? Óriási döbbenet nyilván. A remény hal meg utoljára.
 5. Lefekszik időben és felkel időben.
 6. Beosztja a zsebpénzét és nem kuncsorog már 20-dikán, hogy elfogyott. Ehelyett “Ha elfogyott, elfogyott.”- gondolja és buddha türelemmel várja a hónap elejét.
 7. Ha megkérem hoz egy kávét (teát, pohár vizet), de pont úgy, ahogy én szeretem. Ahogy én is pont úgy készítem a teáját, ahogy ő szereti.
 8. Leviszi a szemetet. Nem megy el mellette, nem teszi rá az utolsó almacsutkát, ami ahogy elfordul a menetszéltől leesik és hetekkel később találom meg a hangyák martalékaként a szekrény alatt.
 9. Felhív, ha késni fog. Nem a megbeszélt időpont után tíz perccel, hanem előtte tízzel.
 10. Ha kérdezem válaszol. Ha nem akar megmondja mikor fog.
 11. Ha elmondom, hogy mérges vagyok vagy rossz kedvem van, akkor nem cseszeget tovább. Akceptálja, hogy az anyja is ember és ha már “haladó”, akkor a 7-es pontra ugrik.
 12. Megkérdezi, hogy mi történt velem (testvérével, egyéb családtaggal) aznap. Ez kizárólag azért érdekes, hogy beteljesülni lássam azt a tanításomat, miszerint igenis érdekeljen a családod és egyéb állatfajták akikkel együtt élsz.
 13. Ha úgy érzi, hogy jól esne neki, megölel. Nekünk mindig jólesik, azt viszont tiszteletbe tartjuk, hogy tömött buszon vagy a haverjai előtt ne aggódjon, nem fogjuk ölelgetni, puszilgatni, haját “besimítani”.
OLVASTAD MÁR?  A boldogság, a boldogság az igazi nagy siker?

ANYAPARA MEDIÁCIÓ

Szücs Szilvi mediátorként, olyan lehetőséget ajánl, amely általános, de nagyon zavaró problémákat próbál “kisimítani”, hogy könnyebb legyen az együttélés a mindennapokban. A kamasz-szülő mediáció alapja a közös beszélgetés. Ha érdekel a mediáció, kattints a lenti képre, vagy írj ide: mediator@anyapara.hu

Oszd meg a véleményed velünk!