2014-ben indult az Anyapa. (Tehát idén ünnepeljük a 10. születésnapunkat!)  Jelenleg két pszichológussal (Salát Luca és Salát Janka) közösen írjuk az oldalt. Ezek az évek nem múltak el nyomtalanul, közel 1200 írás jelent meg, tartottunk 30 rendezvényt, beszélgettünk online ugyanennyi alkalommal, válaszoltunk az emailekre is, amiket küldtetek.

Emellett mi is tanulunk tőletek, a kérdéseitekből, a hozzászólásaitokból. Inspirációt és kedvet kapunk hétről-hétre. A mediáció már régóta „kerülgetett”, pont az oldalra érkezett témák kapcsán. 2019-ben végeztem mediátorként a KEMI-ben és azóta is folyamatosan részt veszek az erre épülő képzéseken. Emellett tavaly felvételt nyertem a Magyar Viselkedés-, Kognitív és Sématerápiás Egyesület CBT konzulens képzésére.

Mediátor vagyok és szociológusként hiszek a beszélgetésekben, illetve bizonyos helyzetekben csak ebben hiszek.

Kamasz-szülő mediáció

Olyan szülő – kamasz mediációs lehetőséget kínálok, amely az adott családban felmerülő konfliktusokra fókuszál. Arra törekszik, hogy mindkét fél számára hosszútávon megfelelő megállapodás jöjjön létre.

A mediátor nem ad tanácsot, csak közös nevezőre hozza a feleket. (Miután mindkettő megfogalmazta a saját perspektívájából a mindkettőjüket érintő problémáját.)

Az egészet úgy lehet elképzelni, hogy hárman ülnek egy szobában és úgy beszélgetnek, hogy mindenki meghallgatja a másikat. Sok esetben egy harmadik embernek- aki nem ismerős-, jobban megnyílik egy kamasz. Más a helyszín, más a „díszlet”, senki nem osztja az észt…picit könnyebb a helyzet.

Hogy milyen kérdésekkel jönnek anyák/apák és a kamasz? Példák: nem szól hozzám napok óta, nem pakol el maga után, nem tanul, hónapok óta szemtelen, nem ismerem a barátait, állandóan elmegy és én nem tudom, hogy hova, semmit nem csinál, csak a telefonját nézi…Állandóak a konfliktusok, miközben lassan nagykorú lesz a gyerek.

Kamasznak és szülőnek is egy a célja: a megértés és a megállapodás.

Szülő konzultáció

Az első néhány alkalommal előfordul, hogy csak a szülővel beszélgetek. A tapasztalat az, hogy sok esetben már ez is segít. Más nézőpontból világítunk rá a problémára. A kisgyerekkorból váltani kiskamasz, majd nagykamasz „állapotba” nem egyszerű dolog, hiszen itt nemcsak a gyerek, hanem a szülőnek is illeszkednie kell.

Rájönni arra, hogy már nem tudok mindent meghatározni és kontrollálni a gyerekkel kapcsolatban és ez hatással van rám is, nem könnyű folyamat. Egy viszont egészen biztos: ha szeretnénk, ha nem, ez be fog következni és ennek nem más lesz a főszereplője, mint a szülő és a kamasz. Ha eddig kedves és „szófogadó volt, mostanra zárkózott és nem túl kedves… Ha eddig tudtunk egyeztetni, netán beszélgetni, lehet, hogy most egy ideig nem tudunk majd, de erről  is lehet és kell is kommunikálnunk.

A kamasznak egyszerre kell megküzdeni a fejlődési és a normatív krízissel, ami készületlenül éri és rendkívül megterhelő számára. Ebbe az „állapotába” robbanunk be, mi a saját kis identitásválságunkkal, a társas magányunkkal vagy éppen az őrült nagy tenni akarásunkkal.

Ebben segít a szülő konzultáció.

Szülő-szülő mediáció, amikor együtt élnek

A szülő – szülő mediáció akkor jöhet szóba, ha az apa és az anya nem ért egyet bizonyos kérdésekben a gyereket, gyerekeket illetően.

Ilyen minden családban előfordul, tehát nehogy azt gondoljátok, hogy csak nálatok!

Hogyan tanuljon, mennyire legyünk lazák vagy bizonyos kérdésekben erősebbek? Meddig lehet a barátaival és mennyi alkoholt ihat? „Nem értünk egyet szinte semmiben, miközben szeretjük egymást, de mégis.” Hallom a szülőktől.

Másik felállás amikor válás után, új párkapcsolattal két család összeköltözik. Óhatatlanul jönnek a konfliktusok. Ezekre az első években legyintünk (örülünk, hogy vagyunk, hogy „túléltük”), így amikor már azt kellene éreznünk, hogy „megszoktuk” és élvezzük egymást, akkor jönnek a problémák.

Ki-mit gondol az étkezésről, a rendről, a személyes dolgokról, a tanulásról, a barátokról, az én gyerekem – te gyerekedről, kinek mik a jogai, melyek a kötelező körök…Folytassam?

Szülő-szülő mediáció, váláskor vagy a válás utáni mindennapokban

Váláskor a szülők egymástól válnak el, nem a gyerektől. Az egyetlen, akinek felelőssége van a döntést illetően az a szülő.

Sok esetben nem a válás ténye a probléma a gyerek/gyerekek számára, hanem a szülők. magatartása. Erről is beszélgetünk a mediáció során, amelynek a célja az, hogy minden fél számára olyan megállapodás jöjjön létre, amely konszenzusos, betartható és gyerek szükségleteit veszi elsődlegesen figyelembe. Emellett olyan hasznos beszélgetések ezek, amelyek segítik a két fél közötti rövid-és hosszútávú kommunikációt.

A mediáció egy olyan csak rövid ideig látható segítség, ami befolyásolhatja és terelgetheti az adott kapcsolatot. A mediációban emellett az a jó, hogy nem tarthat nagyon hosszú ideig, mert ebben is szabályok kötik (maximum 4 hónap), tehát minden félnek érdeke, hogy ha rászánja magát ezekre az alkalmakra.

A mediáció abban segít, hogy a változást behozza a mindennapokba úgy, hogy mindezt közösen alakítják ki, tehát nem az egyik vagy a másik erölteti rá a kapcsolatra.
A közös beszélgetés során a mediátor kérdéseivel olyan témák is felmerülnek, amelyeket lehet, hogy sosem mertetek megkérdezni a másiktól. Más környezet, más helyszín átkeretezi a mondanivalót.

Ha érdekel ez a lehetőség, írj egy emailt ide: mediator@anyapara.hu és küldöm a részleteket. A Facebookon is elérhető vagyok.

Szücs Szilvi, mediátor

Közvetítői névjegyzék nyilvántartási szám: T/003066