Több, mint öt éve kezdtem el az Anyaparát. Jelenleg két pszichológussal (Luca és Janka) és több külsős szerzővel közösen írjuk az oldalt. Ezek az évek nem múltak el nyomtalanul, közel 800 írás jelent meg, tartottunk 20 rendezvényt, beszélgettünk sok-sok emberrel és válaszoltunk az emailekre is, amiket küldtetek.

Mediátor vagyok és szociológusként hiszek a beszélgetésekben, illetve bizonyos helyzetekben csak ebben hiszek.

Három témában vállalok mediátorként üléseket

Kamasz-szülő mediáció

Olyan szülő – kamasz mediációs lehetőséget kínálok, amely az adott családban felmerülő problémákra fókuszál. Arra törekszik, hogy mindkét fél számára hosszútávon megfelelő megállapodás jöjjön létre.

A mediátor nem ad tanácsot, csak közös nevezőre hozza a feleket.

Az egészet úgy lehet elképzelni, hogy hárman ülnek egy szobában és úgy beszélgetnek, hogy mindenki meghallgatja a másikat. Sok esetben egy harmadik embernek- aki nem ismerős-, jobban megnyílik egy kamasz. Más a helyszín, más a “díszlet”, senki nem osztja az észt…picit könnyebb a helyzet.

Hogy milyen kérdésekkel jönnek anyák/apák és a kamasz? Példák: nem szól hozzám napok óta, nem pakol el maga után, nem tanul, hónapok óta szemtelen, nem ismerem a barátait, állandóan elmegy és én nem tudom, hogy hova, semmit nem csinál, csak a telefonját nézi…Állandóak a konfliktusok, miközben lassan nagykorú lesz a gyerek.

Kamasznak és szülőnek is egy a célja: a megállapodás.

Szülő-szülő mediáció

A szülő – szülő mediáció akkor jöhet szóba, ha az apa és az anya nem ért egyet bizonyos kérdésekben a gyereket, gyerekeket illetően.

Ilyen minden családban előfordul, tehát nehogy azt gondoljátok, hogy csak nálatok!

Hogyan tanuljon, mennyire legyünk lazák vagy bizonyos kérdésekben erősebbek? Meddig lehet a barátaival és mennyi alkoholt ihat? “Nem értünk egyet szinte semmiben, miközben szeretjük egymást, de mégis.” Hallom a szülőktől.

Másik felállás amikor válás után, új párkapcsolattal két család összeköltözik. Óhatatlanul jönnek a konfliktusok. Ezekre az első években legyintünk (örülünk, hogy vagyunk, hogy “túléltük”), így amikor már azt kellene éreznünk, hogy “megszoktuk” és élvezzük egymást, akkor jönnek a problémák.

Ki-mit gondol az étkezésről, a rendről, a személyes dolgokról, a tanulásról, a barátokról, az én gyerekem – te gyerekedről, kinek mik a jogai, melyek a kötelező körök…Folytassam?

A mediáció egy olyan csak rövid ideig látható segítség, ami befolyásolhatja és terelgetheti az adott kapcsolatot. A mediációban emellett az a jó, hogy nem tarthat nagyon hosszú ideig, mert ebben is szabályok kötik, tehát minden félnek érdeke, hogy ha rászánja magát ezekre az alkalmakra.

Párkapcsolati mediáció

A párkapcsolati mediáció nem terápia.
Furán hangozhat, hogy ezzel kezdem, de ez az egyik legfontosabb pontja ennek a témának.
Olyan pároknak ajánlom ezt a típusú megoldás-kísérletet, akik változtatni szeretnének. Nem az egyén szintjén keresik a kiutat, hanem közösen és együtt vennének részt egy olyan folyamatban, amely kizárólag a jövőre koncentrál.
Nem a múlt eseményeinek bizonyítása, hanem a jövőorientáltság a cél. Nem a látszólagos igények, hanem a felek valós érdekeinek kielégítése van a középpontban.
A párkapcsolati mediáció egy kapcsolat kezdetén vagy akár sok éves házasságban is lehet konkrét segítség.
Miért ne gondolhatná azt egy pár, hogy bizonyos kérdések a szőnyeg alatt vannak és érdemes lenne őket megbeszélni?
Miért ne gondolhatnák, hogy meg kellene újítani ezt a szövetséget?
Miért ne gondolhatnák, hogy az évekkel ezelőtt bevált dolgok már nem működnek, változott a világ és vele együtt ők is.
A mediáció abban segít, hogy a változást behozza a mindennapokba úgy, hogy mindezt közösen alakítják ki, tehát nem az egyik vagy a másik erölteti rá a kapcsolatra.
Emellett akadnak olyan problémák is, amelyek teljesen mindennapi kérdéseket tárgyalnak. Ilyen például az, hogy mennyi időt szeretnének együtt tölteni, legyen-e közös hobbijuk, miért nincs otthon az egyik fél időben, miért csak én mosogatok, hogyan oszthatnánk meg a házimunkát, miért kell minden hétvégén anyádékhoz menni, én többet szexelnék…
 
A közös beszélgetés során a mediátor kérdéseivel olyan témák is felmerülnek, amelyeket lehet, hogy sosem mertetek megkérdezni a másiktól. Más környezet, más helyszín átkeretezi a mondanivalót.

Ha érdekel ez a lehetőség, írj egy emailt ide: mediator@anyapara.hu és küldöm a részleteket. A Facebookon is elérhető vagyok.

A mediációval kapcsolatos beszélgetéseimet ITT, ITT , ITT  és ITT találjátok.

Köszönöm, hogy olvastok minket!

Szücs Szilvi

A mediáció alapvető szabályait a közvetítői tevékenységről szóló 2002. évi LV. törvény rendezi.

A közvetítői névjegyzékben T/003066 nyilvántartási számon.