Több, mint öt éve kezdtem el az Anyaparát. Azóta több szakértő is írt rövidebb vagy hosszabb ideig az oldalra, jelenleg két pszichológussal (Luca és Janka) közösen írjuk az oldalt. Ezek az évek nem múltak el nyomtalanul, közel 800 írás jelent meg, tartottunk 20 rendezvényt, beszélgettünk sok-sok emberrel és válaszoltunk az emailekre is, amiket küldtetek.

Két éve fogalmazódott meg bennem, hogy a mediációval szeretnék foglalkozni, hogy a tapasztalataimat megoszthassam veletek ilyen formában is. Szociológusként és kommunikációs szakemberként hiszek a beszélgetésekben, illetve bizonyos helyzetekben csak ebben hiszek.

Két témában vállalok mediátorként üléseket. Az egyik a kamasz-szülő közvetítés, a másik pedig a párkapcsolati mediáció.

Olyan szülő – kamasz mediációs lehetőséget kínálok, amely az adott családban felmerülő problémákra fókuszál. Arra törekszik, hogy mindkét fél számára hosszútávon megfelelő megállapodás jöjjön létre. A mediátor nem ad tanácsot, csak közös nevezőre hozza a feleket.

Az egészet úgy lehet elképzelni, hogy hárman ülnek egy szobában és úgy beszélgetnek, hogy mindenki meghallgatja a másikat. Sok esetben egy harmadik embernek- aki nem ismerős-, jobban megnyílik egy kamasz. Más a helyszín, más a “díszlet”, senki nem osztja az észt…picit könnyebb a helyzet.

Kamasznak és szülőnek is egy a célja: a megállapodás.

A párkapcsolati mediáció nem terápia. Furán hangozhat, hogy ezzel kezdem, de ez az egyik legfontosabb pontja ennek a témának. Olyan pároknak ajánlom ezt a típusú megoldás-kísérletet, akik szeretnének változtatni. Nem az egyén szintjén keresik a kiutat, hanem közösen és résztvennének olyan folyamatban, amely kizárólag a jövőre koncentrál.

Nem a múlt eseményeinek bizonyítása, hanem a jövőorientáltság a cél. Nem a látszólagos igények, hanem a felek valós érdekeinek kielégítése van a középpontban.

Az egész azért működik, mert konkrét kérdésekkel érkeztek egymás felé és a megoldást nem mástól várjátok. A közös beszélgetés során, ahol a mediátor segítségével, kérdéseivel olyan témák is felmerülnek, amelyeket lehet, hogy sosem mertetek megkérdezni a másiktól. Más környezet, más helyszín átkeretezi a mondanivalót.

Ha érdekel ez a lehetőség, írj egy emailt ide: anyapara@anyapara.hu és küldöm a részleteket.

Köszönöm, hogy olvastok minket!

Szücs Szilvi

A közvetítői névjegyzékben T/003066 nyilvántartási számon.