Biztos a hormonok! Hallom, olvasom, amitől bevallom elég ideges tudok lenni. Biztos a hormonok miatt viselkedik így egy kamasz vagy az anyja, ha éppen menstruál vagy éppen már nem jön meg neki. A hormonokra fogjuk és legyintünk: majd elmúlik. Ismerős? Nekem igen. Ezért voltam múlthéten a Felelősen Magadért Egyesület rendezvényén amit Body Talks – Teljes élet 40 felett címmel rendeztek. Szücs Szilvi írása.

A közel három órás nagyon izgalmas beszélgetésen Dr. Katona Renáta szülész-nőgyógyász (FEME alapító tag), Dr. Mangó Gabriella orvos-természetgyógyász és Iványi Orsolya a Magyar Menopauza Társaság vezetőségi tagja ültek a kerekasztalnál, akiket Rangos Katalin (Príma Primissima díjas újságíró, FEME alapító tag) kérdezett.

Minden nő életében van egy pillanat

Azt, hogy létezik menopauza, azt mindenki tudja. De azt, hogy ez nem egy pillanat alatt következik be, azt talán még kevesen. Illetve nem elegen. A mostani negyvenes, ötvenes generáció még úgy nőtt fel, hogy ezt ki kell bírni. Ugyanúgy, ahogy a fájdalmas menstruációt. Ez utóbbiról többször is írtunk itt az Anyaparán Katona Renáta doktornő szakmai közreműködésével.

A beszélgetés számomra tabudöntögető volt, mert a szakértők olyan témákat is feszegettek, amelyek nem fordulnak elő a közbeszédben, miközben szinte minden nőt érintenek.

Itt van például a menopauzát megelőző ún. perimenopauza időszaka, ahol az egyik gyakori nőgyógyászati tünet a hüvelyszárazság és a libidóváltozás. Hüvelyszárazságról akkor beszélünk, ha a hüvelyváladék mennyisége az optimálisnál kevesebb, és a jelenség kellemetlen tünetekkel társul.

Az, hogy mindez egy „ördögi kör” része én itt hallottam először és úgy vettem ki a mellettem űlőkkel való beszélgetésből, hogy ezzel nem voltam egyedül.

A FEME rendezvénye azért volt rendhagyó, mert miközben szakemberek ültek az „emelvényen” és intim témákról mondták el a legfrissebb kutatási eredményeket vagy éppen a praxisukban tapasztaltakat – nem éreztem azt, hogy ufó lennék és már megint egy olyan beszélgetésbe csöppentem, ahol üres kézzel, azaz gondolatok nélkül távozom.

OLVASTAD MÁR?  Beszéljünk végre a nyárról!

Ha úgy érezzük, hogy az életminőségünk annyira megváltozik, hogy nem tudjuk mederben tartani, akkor forduljunk szakemberhez. Nagyon fontos hangsúly van az életminőségen, ami mindenkinél „máshol” van. Valakit nem zavar az izzadás, mert nem olyan helyzetekben éri amikor az zavaró a számára. Valaki nem ideges, nincsenek hangulatingadozásai vagy éppen mindig is voltak, de már tudja kezelni.

Testi tünetek – amelyekről sok esetben nem is gondoljuk, hogy a változó kor „részeként” jelennek meg

 • hőhullámok naponta több alkalommal
 • arcpirulás
 • fejfájás
 • szédülés
 • fülzúgás
 • koncentrációzavar
 • szívproblémák jelentkezése
 • vizelet visszatartási problémák
 • fokozott mészlerakódás a csontokban és az erekben (meszesedés)
 • gyors és látványos hízás
 • hüvelyszárazság
 • libidócsökkenés
 • szembetegségek (pl. látásromlás, szemszárazság, kötőhártya-gyulladás stb.)
 • a bőr kiszáradása, viszketegség, ráncosodás
 • a haj töredezettsége, hajhullás; más testtájakon viszont fokozott szőrnövekedés
 • koleszterinszint – emelkedés

Amikor elhangzottak ezek a tünetek azt láttam, hogy a közönségben voltak olyan érintettek, akik fellélegeztek, hogy hoppá, hát ez is lehet! Emellett mindkét szakértő orvos egyértelműen elmondta, hogy forduljunk szakemberhez, hiszen amellett, hogy változó korba léptünk mindenképp ki kell zárni más típusú betegségből eredő okokat is.

OLVASTAD MÁR?  A kríziseket elkerülni nem tudjuk, de...

Az élet itt van

Háy János azt mondta egyszer (nem tudom pontosan idézni), hogy a fájdalom, öröm, boldogság, ugyanaz a csomag. A másik választható csomagban egyik sincs benne, de abban valójában élet sincs. Valami ilyesmit gondolok az ötvenes évekről, mármint nem arról, ami 70 éve volt, hanem arról, ami most van 52 évesen. Emellett nagyon fontosnak tartom az edukációt, ami ugyanúgy az negyvenes-ötvenes éveink része kell hogy legyen a változó kort illetően.

Nemcsak magunk miatt, hanem a gyermekeink miatt is, akik már biztosan nem úgy fognak felnőni, hogy „ezt is ki kell bírni”.

Oszd meg a véleményed velünk!