A kamaszok (14-18 év között) többsége fogyasztott már alkoholt és ha teheti (teheti: buli van, társaság van, nincsenek a közelben szülők) fogyasztani is fog. Ezek tények. Biztos sokan úgy gondolják, hogy az ő gyerekük még akkor sem fogyasztott alkoholt,

amikor hazajön egy buliról és szinte köszönés nélkül egyenesen a szobájába megy, majd közli, hogy tök jó volt a buli…

Amíg másnap elmeséli a rövidített változatot az estéjéről és egyébként tök normális a gyerek, addig nincs baj. A témáról az anyapara egy gimnáziumi tanár írt nekünk egy minden szempontból elgondolkodtató véleményt.

Sok rémtörténet hallható nemcsak a médiában, hanem gyermekeinktől is vadabbnál vadabb bulikról, ahol a mérték igencsak az utolsó, amire figyelnek a kamasz diákok. De történhet mindez akár egy barátságos beszélgetés során is egy közeli parkban.

Ekkor persze az otthon megállapodott mennyiség többszörösét fogyaszthatják el.

Ez sokszor észrevétlen is maradhat, hiszen vannak, akik jobban bírják az alkoholt, mint azt a szülők hinnék.

Megfékezhető-e egyáltalán az iskolai alkoholizálás?

Az alkoholfogyasztás szigorúan tilos minden iskolai programon. Ezek közé tartoznak az osztálykirándulások és a nyári táborok is. Osztályközössége válogatja, hogy hányadik osztályban, hol és milyen minőségben jelenik meg az alkohol.

Van, ahol korábban, már akár általános iskolában, és csupán egy sör elfogyasztásában nyilvánul meg. És van, ahol később, gimnázium második felében vodka, pálinka formájában.

Rendszerint a csapatszellem érvényesül, azaz egy vagy több diák kiterveli, előkészíti és meg is szervezi az alkoholizálást. A legkifinomultabb bűvésztrükkök sem mérhetők ahhoz, ahogyan becsempészik a nedűt a táborokba. Innentől kezdve viszont nincs megállás. Sajnos a mértéket elvesztve isznak.

A kulturált alkoholfogyasztás szabályait nem ismerik, pedig ez lehet az egyik út a megelőzés irányába. Ezután pedig rejtőzködnek, már ha tudnak egyáltalán egyenesen járni.

A lebukás általában az esetek nagy részében elkerülhetetlen. Ilyenkor szónoklatot tart a tanár, jobb esetben kisebb szankcióval megúszhatja a diák, majd szónoklatot tart a szülő. A következő kiránduláson pedig minden kezdődik elölről.

OLVASTAD MÁR?  De hiszen nem is tűnsz autistának!

A kamasz felelőssége kulcsfontosságú itt is

Szülőként semmiképpen ne tekintsük saját nevelési kudarcunknak, ha a gyerek alkoholizál. Nem tudunk felelősséget vállalni minden mozdulatáért. (A kamasz felelősségéről előző cikkünket lásd ITT.) A csordaszellem pedig visz előre.

Ilyenkor otthon külön megállapodhatunk, mit hogyan tegyen a gyerek ha már iszik. Mivel nem állunk mellette napi 24 órában mindenképpen hangsúlyozzuk a saját (!) felelősségét. Ha lebukik vállalnia kell a felelősséget.

De leginkább a mértékletességet magyarázzuk el. Nem esztétikus látvány egy egyesen járni nem tudó, néha agresszív, néha túl érzelmes kamasz. A pedagógus jobb esetben köthet saját megállapodást a szülőkkel, diákokkal.

Mi történik ha…?

Egy sör a szülők szerint belefér-e? Ki ellenőrzi, hogy utána nem lesz másik két pohár sör? A bizalom itt nagyon fontos, de leginkább a következetesség. A felelősséget vállalnia kell a diáknak, és talán ezt lehet igazán jól megtanulni egy görbe este után, szüleinkkel szemben ülve.

Megszeghetem a szabályokat, felrúghatom a megállapodásokat, de annak mindig következményei vannak mind rövid (szaktanári figyelmeztetés, megszégyenülés a többiek előtt), mind hosszabb távon.

Fotó:www.pexels.com

Oszd meg a véleményed velünk!