Valahogy azt érzem már régóta, hogy mindig mindent meg kell magyaráznunk, sosem jó semmi, ahogy van. Vagy jó, de akkor azt biztos, hogy alá kell támasztani valami érveléssel. A minap olvastam egy cikket, amely azt magyarázza, hogy miért 40 felett kezdődnek életed legjobb évei. Remélem nem tartjátok ördögtől valónak bunkóságnak, de vágyat éreztem, hogy megnagyarázzam mindennek az ellenkezőjét. 5 állításra 5 ellenvélemény. Szücs Szilvi írása.

A negyvenes éveidre megbékélsz a családoddal

Biztos én élek másik bolygón, de nekem pont az a tapasztalatom, hogy negyvenes éveinkre merünk a szüleinkkel végre “szembe menni”, megkérdőjelezni a döntéseiket vagy éppen felállni a vasárnapi asztaltól. Amiatt, hogy lassan felnőnek a gyerekeink sokkal több kritikát kapunk (végre), ezáltal többször gondolunk vissza a saját gyermekkorunkra. Például arra, hogy elég – e a vasárnapi ebéd vagy ennél egy kicsit többet kell tennünk azért, hogy őszinte kapcsolatunk legyen a gyerekeinkkel.

Nem mellesleg én hiszem, hogy a megbocsátás kizárólag a kölcsönösségen alapszik. Ami azt jelenti, hogy olyan megbocsátás nincs, ami arról szól, hogy megbocsátok, mert már úgyis olyan öreg. Vagy megbocsátok, mert az anyám vagy az apám.

Az én megbocsátásomban a másiknak is osztanak szerepet. Mégpedig pont ugyanakkorát, mint nekem. Csak így lehetséges.

Negyvenes éveidre a gyerekeid általában már nagyobbak

Emiatt egyre fogy az időd arra, hogy átgondold mi mindent szeretnél másképp csinálni, mint a szüleid. Vagy éppenséggel egyre jobban szorul a hurok a hazugságok körül. Amikor őszinteséget vársz (Fiam, te cigiztél?! Éééénn? Soha!), miközben tele vagy el nem mondott vagy ki nem mondott igazságokkal. Marad a hazugság…

Negyven fölött hideg időben melegen öltözhetsz

“Nyugodtan felvehetsz vastag, meleg kabátot…” Ezt mondjuk nem értettem. 39 évesen bugyiban flangálunk télen? Kicsit ez olyan, mintha a negyvenes nőket be kellene takargatni, ahelyett, hogy végre felvállaljuk, hogy jól nézünk ki! Ugye?

Ne takargass, mutasd meg magad!

Negyven fölött jobban figyelsz az egészségedre

Ez mondjuk igaz. Például különböző okokból futunk…Van, amikor egy pasi miatt. Van, amikor (itt most egy komolyabb érvrendszer jön)

  • a hájunktól szeretnénk megszabadulni,
  • unatkozunk, vagy
  • épp túl stresszesen élünk,
  • az egészséges életmód úttörői lettünk,
  • félünk az öregségtől,
  • a pocsék hangulatunkat igyekszünk csillapítani, vagy
  • egyszerűen csak jól mutat az énképünkben a sportember szerepe.

Negyven fölött már tudod, az alkohol nem old meg semmit

De sokszor erre rá tudsz cáfolni egy jó badacsonyi fehérrel.

Szóval, higgyétek el, hogy a negyven az úgy ahogy van szuper jó. Nem kell lefelé kereíteni, akkor is jó. Mert negyven az új negyven.

Fotó:pexels.com

Oszd meg a véleményed velünk!