Sokan, sokféleképpen, sokszor beszéltek már az internet és a gyerek kapcsolatáról. Mert bizony, ez egy kapcsolat. Egészen kicsi kortól felnőttkorig. Mi meg csak állunk és nézünk, vagy kiakadunk, parázunk, hogy mi lesz ezzel a kamasszal, ha az interneten „nő fel”. Megpróbáljuk a lehetetlent: úgy felnőni az internettel –  felnőni az interneten, hogy az annyira ne fájjon.Erről beszélgetünk október 25 – dikén az Anyapara következő rendezvényén.

Szeretnénk olyan segítséget adni – annak aki eljön -, ami kézenfogható, hazavihető.

A beszélgetésnek két része lesz.

Az első azokról a képességekről szól, amelyeket meg kell tanulnunk (közösen) a gyerekkel ahhoz, hogy ne kelljen paráznunk amikor netezik. Ehhez nem más, mint a World Economic Forum ad ajánlást.

A kiindulópont az, hogy ki kell alakítanunk a gyerekben (már egész kicsi kortól kezdve) az ún. digitális intelligenciát. Ez olyan képességekből áll, amelyek külön – külön is írtó fontosak a mindennapi élet során, de össze is függenek pont akkor, amikor leül a gép elé vagy éppen már a százkilencvenedik üzenetet kapja a barátnőjétől.

OLVASTAD MÁR?  Kérdezze meg háziorvosát!

Ez a megközelítés teljesen új hozzáállást ad a szülőnek és reméljük ezáltal a gyereknek is. A beszélgetést Dr. Gyurkó Szilvia vezeti, aki a Yelon és a Hintalovon Gyerekjogi Alapítvány vezetője. Ha szeretnétek Szilvit a beszélgetés előtt egy kicsit jobban megismerni ITT olvashattok egy interjút vele. Ott lesz Kárpáti Judit is, aki újságíró és az Anyapara állandó szerzője. Tőle ITT és ITT olvashattok érdekes cikkeket.

Néhány példa a jövőheti beszélgetésből: a digitális személyiség nem lehet független attól az embertől, aki a mobiltelefon, laptop másik végén ül. Azaz a mi szeretett kamaszunktól.

Oké, de ezt, hogyan magyarázod el neki?

A digitális használat, a biztonság és a komunikáció mind – mind egy képesség, amit igenis tanulandó. Még nekünk is, parázó anyáknak.

Oké, ezt, hogyan magyarázod el neki?

A digitális világ nem a Mátrix, ahogy sokan viccelődnek, hanem igenis a kőkemény valóság. Itt ugyanúgy érvényes az empátia fogalma, a tolerancia, az alapvető emberi jogok.

Oké, ezt, hogyan magyarázod el neki?

A beszélgetés második része pedig arról szól majd, hogy mit tegyünk akkor (illetve már előtte) ha azt látjuk, gondoljuk, hogy a kamasz szexuális felvilágosítása az interneten történik. Oké, nem lacafacázunk: ha pornót néz a gyerek. Mit kezdjünk ezzel, hogyan terelgessük őt az élet naposabb oldalára? Mit jelent ma a szexuális felvilágosítás? Hogyan mondjuk el neki, hogy mit gondolunk erről. Egyáltalán mit gondolunk?

OLVASTAD MÁR?  Beszéljünk végre a nyárról!

Az esemény Facebook oldalát ITT találod. Várunk benneteket! Ha jöttök, írjatok egy JÖVÖK – et az anyapara@anyapara.hu emailcímre és küldjük a részleteket.

A rendezvényt a Richteranokert támogatja.

Oszd meg a véleményed velünk!