Többször írtunk már a kamaszok és a szexualitás kérdéséről. Alapvetően mindig az volt a mondanivalója ezeknek a cikkeknek, hogy az interneten, a pornóoldalakon edukálják magukat a fiatalok és ez gáz. Erről ITT, ITT és ITT is olvashattok. Most viszont nem erről szeretnénk írni, hanem arról, hogy

„a magyaroknak csaknem fele gondolja úgy, hogy bizonyos körülmények között a nemi érintkezés a másik fél beleegyezése nélkül is elfogadható

ha az egyik fél részeg vagy drogos állapotban van, kihívó, szexi ruhát visel, nem közli egyértelműen, hogy „nem”, vagy nem vág vissza fizikailag, vagy esetleg azért, mert önkéntesen hazament valakivel egy parti vagy randi után.” (A teljes cikk ITT.)

Értitek? Tehát minden második ember Magyarországon azt gondolja, hogy ha ő nem akar szexelni és a másik igen, akkor az tök normális, hogy mégis szexelnek. Vajon hány olvasó (és ezáltal hány kamasz ) lehet itt köztünk, aki ezt gondolja? Hogy ez belefér simán? Hogy ha szeretem, akkor így mutatom ki? Hogy biztos elhagy, ha nem hagyom magam? Hogy kibírom, már annyi mindent kibírtam. Ez a gondolat vajon miből táplálkozik?

OLVASTAD MÁR?  Hagyni kellene néha elbukni a kamaszt

Kedves parázó anyák! Mondjátok el a kamaszoknak.

Kezdjetek ennek utánajárni. Legyetek bátrak és mondjátok el a kamaszoknak, hogy a szex minden esetben kölcsönös sztori. És most nem arról beszélünk, hogy ha fáradt vagy és nincs kedved, de aztán mégis megjön a kedv, akkor az hűha, menyire egyoldalú. Dehogy!

Beszéljetek a szexről először a barátnőkkel, a barátokkal, olvassatok nyitott, információban gazdag oldalakat,

majd kezdjetek el élni és beszélni a kamasz gyerekeitekkel.

Vagy: találjatok olyan társaságot – igen, proaktívan keressetek – (barát, családtag, tanár, honlap, chat) a számukra, ahol elmerik mondani, hogy mit gondolnak. Mondjátok el nekik, hogy a fontos rész ott kezdődik amikor arról beszélsz neki, hogy a szeretkezésnek csak egy apró mozzanata a fizikai rész. Az összes többi, ami miatt vagy működik vagy nem, az fejben dől el. Hogy ott, akkor amikor tök egyedül lesz a testével és a lelkével és arról dönt, hogy igen vagy nem, akkor legalább kis esély lesz arra, hogy visszagondoljon arra, amit mondtál neki.

És akkor álljon itt a szakember legfontosabb tanácsai. A teljes cikk ITT a wmn-en, aki ezt elmondja Dr. Gyurkó Szilvia, gyerekjogi szakember, a Hintalovon alapítvány és a Yelon alapító-vezetője.

OLVASTAD MÁR?  Hagyni kellene néha elbukni a kamaszt

„Ha a szexualitás és a szex közé egyenlőségjelet teszünk, akkor ezek a jogok fogalmazódhatnak meg:

– Jogom van arra, hogy eldöntsem, akarok-e szexelni, és ha igen, kivel és hogyan.

– Jogom van, hogy én határozzam meg, mit akarok kipróbálni a szexben, és jogom van arra, hogy megtapasztaljam, hol vannak a határaim.

– Jogom van igent vagy nemet mondani.

– Jogom van, hogy meghallgassanak, ha a szexszel kapcsolatban el akarok mondani valamit, és kötelezettségem, hogy meghallgassam a partneremet.

– Jogom van arra, hogy bármikor kiszálljak.

– A szexuális jogok magukba foglalják annak elfogadását, hogy a szexualitás a választás szabadságáról szól, és nem a hatalomról.

– Jogom van a saját testemmel, a magánéletemmel és a határaimmal kapcsolatos döntéseimet magamnak meghozni.”

Fotó:www.pexels.com

Oszd meg a véleményed velünk!