Harmadik gyerekemmel voltam terhes, amikor az öcsém meghalt autóbalesetben. Annyira hirtelen történt, hogy fel sem tudtuk fogni, de rettenetesen megviselt. Utólag visszagondolva a házasságom akkor kezdett meginogni. Aztán teltek az évek és a negyedik gyerek születése után kezdett rohamosan romlani a kapcsolatunk. Péter Kata története olyan történet, ami bárkivel megtörténhet.

Események, amelyeket nem lehetett már megállítani

Nem sokkal később kiderült az anyósomról és az apósomról is, hogy tüdőrákosak. Ez a férjemet még inkább megviselte. Közben felelősségteljes munkát végzett, amit nagyon komolyan vett, ez is megterhelte őt. Nemsokára elkezdett inni, pedig nem igazán bírta az alkoholt.

Ha rossz kedve volt folyamatosan verbálisan terrorizált. Apróságokon is összevesztünk. Miért a baloldalon van a lábas a gázon, miért nem a jobbon.

Egy évig gondolkodtam azon, hogy tudnék ebből a házasságból kilépni. Amikor felvetettem, hogy váljunk el, rezzenéstelen hangon közölte velem, hogy abban a bugyiban, amiben jöttem, el is mehetek. A gyerekek nélkül. Egy ideig próbáltuk helyrehozni is a házasságot, de kísérleteimet, hogy járjunk szakemberhez, csak kinevette. El se tudtam képzelni, hogy fogok ebből kitörni,

de tudtam, hogy ennek véget kell vetni, mert rájöttem, hogy már egy éve nem nevettem, és olyan dolgok se okoztak örömet, amik régebben igen.

Házasság vagy tulajdon

Akkoriban nem kellett már sok, tényleg cseppnek érzékeltem. A férjem egyik nap felhívott a mobilomon, hogy hol mászkálok, mert otthon nem veszem fel a vezetékest. Mondtam, hogy az anyukámmal találkoztam, amire annyit reagált, hogy azonnal menjek haza, mert nekem otthon a helyem.

A házassági anyakönyvi kivonatot tulajdoni lapnak tekintette.

Végül is aznap összecsomagoltam és a két kisebb gyerekkel taxiba ültem, és anyukámékhoz költöztem. Hosszú huzavona után megállapodást kötöttünk az ügyvédek előtt, hogy nem visszük el egymástól a két-két gyereket. Kéthetente voltak nálam a gyerekek, és fordítva, illetve a nyarakat feleztük.

Negyven felett egyetem

Az egyik ismerősöm keresett meg azzal, hogy klinikai kutatásba keresnek embert. Egy ideig asszisztensként dolgoztam, de szerettem volna feljebb lépni, amihez diploma kellett,

így 43 évesen beiratkoztam az egyetemre szociális munka szakra. Egy másik világ nyílt meg előttem.

Folyamatos motivációm volt. Az egyetem alatt egy tréning alkalmával érdekes dolog történt velem. Az egyik órán a bántalmazás volt a téma. A tanár felírta a táblára a bántalmazó ismérveit, és majdnem mindegyik jellemző illett a volt férjemre. Szerencsére ekkor én már túl voltam rajta, és tudtam is erről beszélni.

Az első szerelem az utolsó

Ez szinte egy mesebeli történet, mert újra egymásra találtunk a nagy szerelmemmel, aki elhagyott 20 évesen. Néha tartottuk a kapcsolatot az évek során, a születésnapjára például mindig küldtem neki SMS-t, de soha nem avatkoztunk egymás életébe.

Később kiderült, hogy gyakran hiányoztunk egymásnak és gondoltunk arra, mi lett volna, ha.

Amikor újra összefutottunk, én éppen a debreceni egyetemre mentem dolgozni, ő pedig éppen akkor lépett fel ott a színházzal. Aznap meghívott vacsorázni, amiből egy nagy beszélgetés lett. Aztán ahogy peregtek a hónapok, lassan megkérte a kezem. Ma már úgy élünk, ahogy mindig is elképzeltük.

Igazi beteljesült szerelem ez.

Adjon erőt mindenkinek a történetem

Nekem mindig félig tele a pohár. A mélypontokon mindig úgy gondoltam, hogy ez csak egy állapot, ami majd elmúlik.

Szeretném ösztönözni a hasonló cipőben járókat, hogy tartsanak ki, menjenek tovább, és ha nem állnak meg, túl fognak jutni a nehézségeken.

Fontos, hogy mi magunk akarjunk kitörni a nehéz helyzetekből, és ha magunkat segítjük, gyakran a megfelelő emberek is mellénk szegődnek.

Kata történetét ITT nézhetitek meg. Szücs Szilvi kötetlenül beszélgettek, amit ITT láthattok. Illetve készült egy werkfilm is.

A FŐNIXEKRŐL – HOGYAN LEHETSZ TE IS FŐNIX?

Teremtsd újjá önmagad! – biztat a Richter Gedeon Nyrt. által 2018-ban közösségépítő szándékkal életre hívott program, a Richter Főnix Közösség mottója. Szekeres Pál, olimpiai bronzérmes és paralimpiai bajnok vívó védnökként negyedik éve támogatja a Richter Főnix Közösséget. Jakupcsek Gabriella pedig alkotóként ezúttal is jelentős szerepet vállalt a megvalósításban.

Negyedik évaddal jelentkező program (az előző évek történeteiről itt írtunk) keretében továbbra is olyan bátor nők mesélnek küzdelmeikről, akik bár nagyon mélyen voltak, mégis hittek az újrakezdésben, és talpra álltak. A 2021-es év első történetét ITT olvashatjátok. Történetüket nyíltan és őszintén vállalják, hogy példájukkal másokat is motiváljanak és bátorítsanak a továbblépésre.

A te életedben is előfordult már, hogy erőn felül kellett teljesítened, hogy egy mély pontról felállj? Ha szívesen beszélnél róla, hogy ezzel másoknak is erőt adj az újrakezdéshez, írd meg nekünk a történetedet!

Fotó: Richter Főnix Közösség richteranőkért.hu 

Oszd meg a véleményed velünk!