Vannak, akik leélnek egy életet a párjukkal szerelmi együttlétek nélkül, vagy minimális testi érintkezéssel, míg mások el sem tudnák képzelni, hogy ne ez legyen alapja a kapcsolatuknak. Nincsenek szabályok, ahogyan két egyforma ember sincs, viszont fontos, hogy tudjunk és merjünk beszélni róla, és ha kell, szakember segítségét kérni. Dr. Csereklye Andrea szexuálterapeuta írása.

Sok esetben egy egyszerű kommunikációs hiba az akadály

„Először is fontos tisztázni, hogy a szex sosem működött igazán jól, és csak azért hunytunk felette szemet, mert a kapcsolat minden más téren tökéletes volt.

Vagy egyszerűen valami elromlott, elhidegültünk egymástól, vagy megváltozott az egész. Az egészen biztos, hogy az emberek töredéke, alig 1-2 százaléka az, aki aszexuális. Vagyis nem érdekli a szex.

Döntően igenis megvan az érdeklődés, több, kevesebb mindenkiben, de többségünknek ehhez kell a partner is. Induljunk ki abból, hogy volt egy jól működő kapcsolat, ami valami miatt elromlott. Már nincs. Már csak egy nyűg vagy az egyik, vagy a másik oldalnak.

Vagy csak nem úgy kapjuk a vágyott érintést, együttlétet, ahogy addig, vagy ahogy szeretnénk.

Tudni kell, hogy ha van egy elementárisan jól működő testi kapcsolat, azt is folyamatosan „karban kell tartani”, törődni vele és a partnerünkkel is. Mert automatikusan be tud állni a rutin, jönnek a kifogások, a problémák, a gyerek és vele az ellaposodás. És akkor a legegyszerűbb válasz persze, hogy beletörődünk, elfogadjuk, hogy persze, ez az élet velejárója,

főleg negyven felett már nem ez a kulcskérdés, pedig igen. Nyilván sokféle oka van annak, ha elromlik. Lehet a megszokás, van, hogy egyszerűen csak leszoknak a szexről, van, hogy azért nincs már szex a két ember közt, mert az egyikük nem meri megosztani a szexuális vágyait, fél, hogy a partnere nem lesz vevő rá.

Az is lehetséges, hogy az egyik félnek nagyobb a libidója, és izgalmasabbra, többre, talán extrémebb élményekre vágyna.

De a harmónikus élet velejárója a testi kapcsolódás is

A párkapcsolat négy alappillére a szex, érzelem, lelki és emberi kötődés, és ha az egyik hiányzik, akkor az egyensúly megbillen.

A szexualitás fontos része a párkapcsolatoknak, anélkül csak egy mély baráti kapcsolatról beszélhetünk. De ahhoz, hogy ne ez legyen, foglalkoznunk kell vele”. Az írás további része tanácsokkal ITT olvasható.

Ha szeretnél találkozni velünk, gyere el a következő rendezvényünkre, amelyről ITT olvashatsz. A rendezvény alapkérdése a kamasz identitáskírzise és ezzel együtt a mi megzizzenésünkHa érdekel, írj egy JÖVÖK-et ide: anyapara@anyapara.hu és küldjük is a részleteket!

 

Oszd meg a véleményed velünk!