A kamasz nevelés nehéz kihívás, különösen azért mert az esetek többségében (látszólag) lepereg róluk amit mondunk. A nevelés helyett sokszor hallom a fegyelmezés szót is, amivel az a baj, hogy egyoldalú alá-fölé rendeltségi viszonyt feltételez, ami nem éppen arra “hajaz”, hogy nem akarod verbálisan beledöngölni a földbe a gyereket a gyengeségeivel együtt. De mivel parázunk és nem adjuk fel, ezért most egy rendhagyó ötlettel állunk elő. Szücs Szilvi írása.

Legyen egy szerződés a kamasz és a szülő között!

Nem ördögtől való a szerződés írás szülő és a kamasz között. Amit egyszer leír, megfogalmaz a gyerek (és a felnőtt is), az sokkal inkább egy komoly megállapodás, mintha csak szóban tették volna. Nembeszélve arról, hogy amikor az embernek valamit le kell írnia, azt sokkal inkább átgondolja. Így vagyunk ezzel mi, felnőttek is.

Mielőtt elkezdenétek papírra vetni a gondolataitokat, először beszéljétek át, hogy ki-mit vár ettől a szerződéstől.

Mindketten (vagy ahányan érintettek a családban) írjátok le először magatoknak, hogy ki-mit hiányol a másikban, mit vár el tőle és ezért mit ad cserébe! Azt is beszéljétek meg (ugyanúgy, mint egy adás-vételi szerződés esetén), hogy

milyen következménnyel járhat, ha valaki megszegi a szerződést.

Amikor ez megvan, akkor kell “összefésülni” a leírtakat egy dokumentumban. Ha eddig eljuttok, higgyétek el ez már óriási előrelépés, ráadásul még élvezni is fogjátok a közös szerződés-írást!

Ha az egészből nem lesz semmi, már akkor is megérte, hogy legalább néhány dolgot átbeszélhettetek.

Aki mégis belevág a szerződéskötésbe a gyerekével, annak van néhány megfontolandó tanácsom:

 • Hallgasd végig a kamaszt.
 • Mindig következetesen tartsd be a szabályokat.
 • Lehetőség szerint ne legyen ötnél több pont a szerződésben.
 • Ha egyszer valamit elrontott, akkor adj neki mégegy esélyt, hiszen ez mégiscsak nevelési szándékkal történik. Itt az a fontos, hogy ne azonnal, hanem

jelölj ki egy új időpontot, amikor újratárgyalhatjátok az adott pontot.

 • Ha proaktívan (ő maga áll elő valamivel) kitalál valamit a kamasz, akkor azt extrán ismerd el neki! Szerződésen kívül.
 • Mindig dicsérd meg, ha valamit betartott (amit eddig nem) a szerződés megírása után.
 • Legyen egy elektronikus verzió és egy nyomtatott is, amit mindannyian aláírtok.

Melyek azok a kényes pontok, amelyekből vita kerekedhet a kamasz és a kedves szülők között.

A teljesség igénye nélkül.

Probléma: későn fekszik le és ráadásul este sokáig kockul a telefonján.

Verzió javaslatok: minden este 15 percet olvasnia kell, majd ezután még “jár” 20 perc telefonozás és akkor ennyivel hosszabb ideig maradhat fent. (A legjobb lenne, ha ez a két tevékenyság fordítva történne, tehát előbb telefon és az elalvás előtt olvasás.) Pontos időpont meghatározása – ameddig te is fent bírsz maradni -, utána telefon egy másik helységbe való helyezése.

Mi történik akkor, ha ez nem valósul meg? Ezt is fontos rögzíteni! Illetve ha olyan jellegű a probléma (lásd a következő felsorolást), akkor érdemes beiktatni egy “mi történik akkor, ha egy hónapig megvalósult” is, hogy ne csak számonkérésből álljon az élet.

Tehát ha sikerül megvalósítani amit leírtok, akkor arról is beszéljetek.

Egyéb problémafelvetések:

 • Nem tanul és ez a jegyein is meglátszik.
 • Nem sportol, lusta, de nagyon.
 • Nem segít otthon semmiben.
 • Nem tartja be az esti hazaérkezés időpontjait.
 • Nem lehet vele semmiről beszélgetni.
 • Szemtelen, egyre nehezebb bármit is mondani neki, mert szemforgatás a válasz.

A mediáció pont erről szól, csak ott bevontok egy mediátort a beszélgetésbe, aki pártatlan résztvevőként mediálja a kettőtök (vagy hármotok) közötti kommunikációt. Nem ad tanácsot, nem ítélkezik, egyszerűen csak meghallgatja a két “felet” és segít a szerződés egyes pontjait definiálni, hogy mindenkinek ugyanazt jelentse a megállapodás.

Mert megállapodás biztosan lesz, amit nem a mediátor talál ki, hanem ti ketten.

Mediáción résztvenni jó, mert látod hogyan kommunikál a kamasz egy idegen előtt. Mediáción résztvenni azért is jó, mert sokkal nyugisabb lesz utána az élet és ezt nem másnak köszönhetitek, mint saját magatoknak.

Ha érdekel ez a lehetőség ITT elérhetsz. Köszönöm.

Fotó: pexels.com

Oszd meg a véleményed velünk!