A kamasz fegyelmezés nehéz kihívás, különösen azért mert az esetek többségében lepereg róluk. Más kérdés az, hogy eleve a fegyelmezni szó elég egyoldalú alá-fölé rendeltségi viszonyt feltételez, ami nem éppen arra “hajaz”, hogy nem akarod beledöngölni a földbe a gyerek gyengeségeit. De mivel parázunk és nem adjuk fel, ezért most egy rendhagyó ötlettel állunk elő.

Legyen egy szerződés a kamasz és a szülő között!

Amerikában nagy divat a szerződés írás a szülő és a kamasz gyerek között. Azt vallják, hogy amit egyszer leír, megfogalmaz a gyerek (és a felnőtt is), az sokkal inkább egy komoly megállapodás, mintha csak szóban tették volna. Nembeszélve arról, hogy amikor az embernek valamit le kell írnia, azt sokkal inkább átgondolja. Így vagyunk ezzel mi, felnőttek is.

Mielőtt elkezdenétek papírra vetni a gondolataitokat, először beszéljétek át, hogy ki-mit vár ettől a szerződéstől.

Mindketten (vagy ahányan érintettek a családban) írjátok le először magatoknak, hogy ki-mit hiányol a másikban, mit vár el tőle és ezért mit ad cserébe! Azt is beszéljétek meg (ugyanúgy, mint egy adás-vételi szerződés esetén), hogy milyen következménnyel járhat, ha valaki megszegi a szerződést. Amikor ez megvan, akkor kell “összefésülni” a leírtakat egy dokumentumban. Ha eddig eljuttok, higgyétek el ez már óriási előrelépés, ráadásul még élvezni is fogjátok a közös szerződés-írást!

Ha az egészből nem lesz semmi, már akkor is megérte, hogy legalább néhány dolgot átbeszélhettetek.

Aki mégis belevág a szerződéskötésbe a gyerekével, annak van néhány megfontolandó tanácsunk:

  • Mindig következetesen tartsd be a szabályokat.
  • Lehetőség szerint ne legyen ötnél több pont a szerződésen.
  • Ha egyszer valamit elrontott, akkor adj neki mégegy esélyt, hiszen ez mégiscsak nevelési szándékkal történik. Itt az a fontos, hogy ne azonnal, hanem jelölj ki egy új időpontot, amikor újratárgyalhatjátok az adott pontot.
  • Ha proaktívan (ő maga áll elő valamivel) kitalál valamit a kamasz, akkor azt extrán ismerd el neki! (Szerződésen kívül:)
  • Mindig dicsérd meg, ha valamit betartott (amit eddig nem) a szerződés megírása után.
  • Legyen egy elektronikus verzió és egy nyomtatott is, amit mindannyian aláírtok.

Ötleteltünk, melyek azok a kényes pontok, amelyekből vita kerekedhet a kamasz és a kedves szülők között. A teljesség igénye nélkül:

Probléma: későn fekszik le és ráadásul este sokáig kockul a telefonján.

Megoldás (miután te és ő is leírta a saját javaslatát, abból születik meg a konszenzusos megoldás.). Verzió javaslatok: minden este 20 percet olvasnia kell és akkor ennyivel hosszabb ideig maradhat fent. Pontos időpont meghatározása – ameddig te is fent bírsz maradni -, utána telefon egy másik helységbe való helyezése.

Mi történik akkor, ha ez nem valósul meg? Ezt is fontos rögzíteni! Illetve ha olyan jellegű a probléma, akkr érdemes beiktatni egy “mi történik akkor, ha 1 hónapig megvalósul” – t is, hogy ne csak számonkérésből álljon az élet.

Egyéb problémafelvetések:

  • Nem tanul és ez a jegyein is meglátszik.
  • Nem sportol, csak lustán pakolja magát egyik fotelből a másikba.
  • Nem segít otthon semmiben. Hotel – jelleggel él a lakásban.
  • Ha megbeszéljük, hogy este 11 órára hazaér nem tartja be.

Aki kipróbálja ezt az első hallásra furcsának tűnő megoldást, név nélkül megoszthatná velünk a szerződését! Ha lesz egy mintánk, úgy biztosan könnyebb belevágni.

Fotó:www.pexels.com

Oszd meg a véleményed velünk!