Veletek is előfordult már, hogy válás után, a kamasz gyermeketek nem szeretett volna a megbeszélt időpontban elmenni a másik szülőhöz? Ebből aztán valószínűleg megannyi kellemetlen szituáció adódott, mert vagy a volt párod sértődött meg halálosan, vagy neked ugrott egy programod. Vagy pedig egyszerűen csak úgy kezdted érezni, szépen lassan eltűnik a szülőtársad a gyermeked életéből. Renner Kata írása.

Vajon miért történhet úgy, hogy nem akarnak, vagy nem szívesen mennek „szülőlátogatóba”?

Gyermekeink ebben a korban teljes gőzzel próbálnak leválni rólunk. Eleve „ciki” szülővel mutatkozni a legtöbb helyen, és még akkor is kritizálnak bennünket, ha nem is gondolják teljesen komolyan.

Lényeg a másnak lenni, mint mi, másnak, mint a többi felnőtt, miközben nagy igyekezettel próbálnak éppen minket, felnőtteket megfigyelni és utánozni.

Sokkal inkább a kortárs csoport véleménye a döntő és az ő társaságuk a cél bármilyen idő eltöltéséhez.

Ezért aztán alapból nem kell csodálkozni azon, ha nem várják izgatottan a másik szülővel való találkozást, hanem a haverokkal lógnának szívesebben helyette, mert a legtöbbször ahelyett is szívesebben lennének, hogy velünk legyenek. Ez nyilvánvaló.

Erre jönnek még olyan tényezők, hogy vajon mennyire volt eredetileg jó a kapcsolat a másik szülővel, mennyire autoriter, kontrolláló vagy lazább, engedékeny a szülő személyisége.

Tudtak-e a válás előtt jó programokat csinálni együtt, beszélgetni vagy nevetni?

Részt vett-e előzőleg is igazán a gyermek életében, érdekelték-e a problémái, sikerei, hétköznapi kis történetei vagy inkább csak kívülről szemlélte a csemetéjét.

Fontos megfigyelni, hogy a másik szülővel saját, róluk szóló programra lesz-e meginvitálva, vagy csak „megőrzésre” menne-e át, oda, ahol nemegyszer már új partner és gyerekek is élnek.

OLVASTAD MÁR?  Szülőség, elég jó szülőség, bocs azt honnan is tudom?

Ugyanis nagyon sok kamasz tart a családkonzultáción hiteles tükröt a szülők elé, amikor arra a kérdésre, hogy

„miért nem mész át a másik szülődhöz amikor meg van beszélve”, azt feleli, hogy „minek, úgysem foglalkoznak ott velem, tv-t nézni pedig otthon is tudok”.

Ha pedig volt párunk kifejezetten megbántott minket a válás előtt, elhagyott minket, sok szenvedést okozott, elképzelhető, hogy gyermekünk ösztönösen vagy kimondva is „lojális” akar lenni velünk és azt gondolja, a látogatás megtagadásával a pártunkra áll vagy nem szeretne megbántani minket azzal, ha elmegy.

Mit tehetünk a helyzet javítására?

Mindenképpen érdemes volt párunkkal megpróbálni beszélni a kialakult helyzetről. Semmiképp sem vádaskodva, hanem inkább a segítségét kérve megoldást találni.

Érdemes mindig a saját félelmeinket, aggodalmainkat és érzéseinket megosztani a másik féllel ahelyett, hogy elmondanánk a véleményünket az esetlegesen nekünk nem tetsző viselkedéséről.

Jó volna a gyereknek nem beszélni a másik szülő negatív tulajdonságairól, azt úgyis felfedezi saját maga.

Nem kell őt erőltetni, hogy menjen, de azt érdemes leszögezni, hogy egy megbeszélt időpontot illik tiszteletben tartani, hiszen a másik fél várja őt, számít rá.

Arra is érdemes megkérni a gyermekünknek, hogy beszéljen a másik szülővel őszintén arról, hogy mi az, ami miatt esetleg nincs kedve menni vagy ami nem tetszik neki ott.

OLVASTAD MÁR?  Szülőség, elég jó szülőség, bocs azt honnan is tudom?

Konkrét javaslataink

  • Lehet programokat javasolni, amit a másik szülővel a szabadnapon együtt csinálhatnának, megtanulhatnának, kipróbálhatnának.
  • Jó volna, ha szintén együtt lehetne megbeszélni a közös programok időpontját, nem pedig egy fix napon kellene mindig menni, ami miatt a kamasz esetleg lemaradna a számára szintén fontos dolgokról.
  • Szerencsés volna, ha a régen együtt végzett dolgokban továbbra is számíthatna a másik szülőre, pl. matek tanulás, sportolás vagy edzésre, meccsre kísérés.

Arra pedig különösképpen figyeljünk, hogy tudat alatt nem vágyunk-e éppen mi arra, hogy a gyerek ne akarjon a másik szülőhöz elmenni, mert így jobban/jobbnak éreznénk magunkat tőle. Hiszen a  gyermekek lelke olyan, mint egy radar, veszi a belőlünk jövő adást és egyszerűen annak megfelelően képes működni.

Válás témában ITT olvashatsz még további anyaparás cikkeket.

Fotó:www.pexels.com

Oszd meg a véleményed velünk!