Timi és Kriszta, sorozatunk két hőse már látja az alagút végén a fényt: sikerült rendbe tenniük mindennapi pénzügyeiket. Timi visszafizette korábbi magas kamatozású kölcsöneit, Krisztáék megtalálták a szerintük legjobb fix kamatozású forinthitelt, amit még 8 évig törlesztenek. Képeztek vésztartalékot is, amely 6 hónapig a víz felett tartaná őket egy hirtelen állásvesztés, súlyosabb betegség esetén. De mennyit kell még félretenni? Kiss Mónika pénzügyi sorozata folytatódik.

Azt ígértük nekik, hogy most végre elkezdhetnek tervezgetni hosszabb távra is: nyugdíjas éveikre és mivel szerintünk van élet a nyugdíj előtt, középtávra is.

A közép és hosszútávú tervezés egymás mellett kell, hogy történjen. Ha elkezdek egy új autóra gyűjteni és addig nem teszek félre a nyugdíjra, elvesztem azt a kamatos kamat hatást, amit minél korábban jó lenne magam mellé állítani.

Ha aszkéta életmódot folytatok és nincsenek középtávú céljaim, amelyek jutalmat jelentenek, könnyen eltűnik a motiváció: minek is csinálom ezt, ha –amennyiben minden jól megy- 30 év múlva élvezhetem majd az előnyeit?

Muszáj tehát egy fenékkel ülni meg a két lovat! Hogy a helyzetet ne bonyolítsuk tovább, ne váltogasd céljaidat hetente! Középtávon reális célokat tűzz ki, amelyhez határozd meg az éves megtakarítandó összeget! Számolj az inflációval is, azaz a számlán nem kamatozó pénz értéke minden nap csökken, a havonta félretett közép és hosszútávú megtakarítási összeget legalább évente érdemes minimum az inflációva növelni.

Középtávon még csak-csak elboldogulunk a tervezéssel, de mi legyen a nyugdíjjal,  mennyit kellene félretenni?

Az jó kiindulási pont, hogy ma Magyarországon az induló átlagnyugdíj az utolsó fizetés kb. 80%-a. A számítások szerint ez a százalékos arány 30 év múlva már csak 65% lesz. A különbséget pedig 20-30 évig kell pótolni a jelenlegi várható élettartam statisztikák alapján, tehát

felejtsd el, hogy havi pár ezer forintból megúszod az öngondoskodást.

Ha a huszas éveidben járnál, még rendben lenne  havi 20 ezer forint, de ha még nem tettél félre semmit, radikális döntésekre lesz szükség. Ha már vannak megtakarításaid, arról is szó lesz hamarosan, hogyan nézd át őket, hogy tényleg a Te javadat szolgálják –e és mennyit érnek.

OLVASTAD MÁR?  Szülőség, elég jó szülőség, bocs azt honnan is tudom?

Nagy hiba, ha ma kiszámítod a megtakarításhoz szükséges összeget és a következő években ezt nem emeled folyamatosan. Ez az infláció miatt azt jelenti, hogy évről évre reálértéken kevesebbet fizetsz be.

A kiszámításhoz nyugodtan használd az interneten elérhető kalkulátorokat, lehetőleg többet is. Ennek két oka van:

  • így rengeteg egyéb információhoz juthatsz, amelyek túlfeszítenék e blogsorozat kereteit (pl. mit jelent az életszínvonal inflációja? ), de sokat segíthet a jövőben.
  • Látni fogod, ezeket az oldalakon alapvetően ügyfeleket keresnek a nyugdíjtanácsadók, akik lehetnek függetlenek és nem függetlenek. Ismerkedj velük, hogy később jó eséllyel tudj kiválasztani egy megbízhatót, ha segítségre van szükséged. Itt egy példaként, de nem kizárólagosan. Illetve itt találsz mégegyet, amit ajánlunk.

Timi esetében 46 ezer forintos havi megtakarítás jelentheti azt, hogy nyugdíjaskorára megbízható háttér álljon a rendelkezésre. Krisztánál a unit-linked biztosítást is figyelembe véve mai 32 ezer forintra van szükség havi szinten.Egészen a nyugdíjkorhatár eléréséig.

De hisz ez megdöbbentő- mondták mindketten erős felháborodással a hangjukban. Miért fizetem én és a munkaadóm akkor a nyugdíjjárulékot? Miért takarékoskodjak én többet, mint azok a szerencsések, akik nincsenek olyan sokan a korcsoportjukban? Ez nem fair eljárás, ha azokhoz hasonlítom, akik 10 vagy 20 évvel ezelőtt születtek!

Igen, így is hozzáállhatunk a problémához, de ettől még nem lesz jobb a helyzet és megoldás sem várható. Szerencsére saját magadra támaszkodhatsz. Honnan fogom én ezt előteremteni? – kérdezték ezután első pánikukban.

OLVASTAD MÁR?  Szülőség, elég jó szülőség, bocs azt honnan is tudom?

Aztán visszanézték az előző számításokat és kicsit megnyugodtak: Timinél havi 15 ezer forint hiányzik, ha a költségcsökkentő lépések lezárulnak, Krisztánál 12 ezer forint. Ez menni fog egy fizetésemeléssel vagy állás mellett vállalkozással. Timi az éves bónuszból 180 000 forintot már most eldöntötte, hogy nyugdíjra fog fordítani,  a kérdés, hogy innen hogyan tovább?

A következő részben bemutatjuk az intézményeket, akikre a megtakarításaid bízhatod. Mivel jó eséllyel már találkoztál és szerződésbe is léptél velük, kitérünk arra is, hogyan értékeld korábbi döntéseid, pl. megnézzük alaposabban Kriszta unit-linked szerződését.

Sorozatunk  1.részében arról írtunk, hogy miből fogunk élni, ha már nem dolgozunk. A 2. rész a félelmeinkről szólt. A 3. amikor szembenéztünk a helyzettel. Aztán számoltunk…majd a 6.részben rendbe tettük a jelent.

Fotó:pexels.com

Oszd meg a véleményed velünk!