Anyaparás pénzügyi sorozatunk első bejegyzésében arról írtunk, hogy a korábbi megszokást nem érdemes követni és elsősorban Neked kell megoldanod azt az időszakot, amikor nem tudsz, vagy már nem szeretnél pénzt keresni. Most arról írunk, hogy a kétségbeesésünk természetes, félünk, hogy mi lesz, mégsem teszünk semmit. Kiss Mónika rákérdez néhány kínos dolgunkra.

Ez a bejegyzés szuper jól indul

Először is hosszú életet ígérünk.

Lássuk csak mire is számítsunk: Magyarországon 2017-ben a nőknél 79,2 év, míg a férfiaknál 72,4 év volt a várható élettartam. Bár a nyugdíjkorhatár a következő évtizedekben borítékolhatóan emelkedik, akár több mint 20 évig élhetünk nyugdíjasként. Nagyszerű kilátások!

Sajnos azonban jó eséllyel a nyugdíjad nem lesz elég a jelenlegi életszínvonalad fenntartására, sőt előfordulhat, hogy a megélhetésre is alig. Ráadásul a nyugdíj összege a nők esetében jóval alacsonyabb lehet és nem számítunk arra, hogy ez mikorra nyugdíjba mész, sokat javulna.

„Kellemetlen tények, de ez ellen nincs mit tenni, ugorjunk”- mondhatod. Pedig van, csak ehhez

át kell lépned a saját árnyékodon.

Amikor a legutóbbi életmódváltoztató programba kezdtél (abbahagytad a kávét, a cigit, az esti zabálást, ledobtál 3 vagy 30 kilót vagy bármi hasonlót), gondolom, előtte felmérted a gyengeségeidet és a korábbi bukások okait. Ez a legjobb módszer, hogy a 472. próbálkozás több sikerrel kecsegtessen, mint az előzőek. Használjuk most mi is ezt a mankót.

OLVASTAD MÁR?  De hiszen nem is tűnsz autistának!

Miért nem nézed át a pénzügyeidet?

-Először is csak semmi szégyenérzet, nem vagy egyedül! A friss felmérések szerint lakosság nagy része még mindig az állami nyugdíjrendszerre számít, mint meghatározó jövedelemforrásra. Legalább három negyedük nem rendelkezik vészhelyzeti tervvel sem, amely arra vonatkozna, ha nyugdíj előtt valamilyen oknál miatt elapadna rendszeres jövedelme.

-Elsősorban azért, mert senki nem tanított rá. A mi generációnk még nem látott pénzügyi oktatófilmeket, az apró betűket pedig már akkor sem tudta elolvasni szemüveg nélkül, amikor a devizahitelt felvette.

Nincs szocializáció, nincs drive, nincs motiváció.

Mennyivel tudsz vajon többet az Atkins diéta előnyeiről és hátrányairól, a Földünk élővilágát fenyegető szívószálakról, mint arról, hogy rövid távra milyen befeketetést érdemes választani vagy melyik hitel lesz a legjobb Neked 15 év múlva?

-Azért, mert megöregedni félünk, ahogy attól is félünk, hogy betegek és keresőképtelenek leszünk. Amire pedig nem gondolunk, az nincs is! –ugye?

Pedig utoljára a most már kamasz gyerekedet is 4 éves korában tudtad ezzel a szöveggel megnyugtatni.

Ezért nézz szembe a pénzügyi mumussal, mert tényleg ott van az ágyad alatt.

-Azért, mert az agyunk úgy van berendezve, hogy féljen a kudarctól. (Másképp megevett volna minket a kardfogú és nem mi őt, nagyon sarkosan fogalmazva) Ha az erőforrások korlátozottak és a veszélyek jelentősek, erre úgy reagálunk, hogy halogatunk, a fenyegető helyzetet igyekszünk a végsőkig kitolni. Pedig ebben az esetben ez a legrosszabb taktika.

OLVASTAD MÁR?  Hagyni kellene néha elbukni a kamaszt

Ha már a konyhapszichológia mezejére tévedtünk, egy nagyon jól használható tanácsot vegyünk elő:

A halogatás ellen legjobb a feladat feldarabolása részegységekre

Tehát ne lépjünk most tovább annál, hogy ütemtervet készítünk, a következőkben milyen kis lépésekben jutsz el a Szent Grálig. Ez következik:

  • Pénzügyi tervezés, pénzügyi helyzetfelmérés: miből és mennyit?
  • Hová forduljunk: intézményrendszer, a biztosítékok rendszere, befektetővédelem, 
nyugdíjcélú megtakarítások
  • Hogyan válasszunk?
  • Döntés után köpönyeg? A teljesítménymérés, újratervezés.

Kezdhetjük? Az lehetetlen, hogy néhány blogbejegyzéselolvasása után jól képzett és tapasztalt pénzügyi szakemberré válj, de a következőkben mutatunk néhány jó példát, amiben bízunk és megtanítunk, hogyan válassz jól képzett és tapasztalt pénzügyi szakembereket magad mellé.

Jövőhét pénteken indul a két negyvenes nő Kriszta és Timi saját története! 

Ha szeretnétek kicsit szakmázni és komoly elemzéseket olvasni Mónitól, akkor ITT találtok jó párat, abból az időszakból, amikor még az Equilor Befektetési Zrt. -nél dolgozott.

Fotó: pexels.com

Oszd meg a véleményed velünk!