Elérkezett június vége, ezzel együtt pedig a tanévzárók ideje. Hangzatos beszédek, visszatekintés, évértékelés, és ezzel együtt az eredmények felsorolása. De vajon tényleg annyira sikeres volt ez a tanév, mint gondolnánk, állítják? Álljon itt most egy rövid, alternatív tanévzáró beszéd egy felemásra sikerült tanév végén. Egy budapesti gimnáziumi tanár írása.

„Kedves szülők, kedves diákok, kedves megjelentek!

Remélem, mindenki fel tudott csatlakozni erre az online tanévzáróra. (Azt az urat kérem, hogy kapcsolja ki a kameráját, aki meztelen felsőtesttel érkezett…)
Bár tudom, hogy sokaknak nehézséget jelentett év közben is olyan wifi-hálózatot vagy számítógépes eszközparkot találni, amivel zökkenőmentesen tudtott tanulni,
én mégis azt gondolom, hogy a karantén alatti online oktatást hatalmas sikerrel zártuk.
Bár felmérést nem készítettünk, hogy hányan morzsolódtak le, egyáltalán mennyire volt hasznos, effektív, de azt láttam, hogy kellő mennyiségű jegy került be az enaplóba, és ugye mint tudjuk
a jegy a tanulás fokmérője.
Szeretném megköszönni kollégáimnak, akik hősiesen állták a sarat ebben a nehéz időben, és ilyen sikerrel álltak át online módba egy hétvége alatt. Köszönöm Terikének, az iskolatitkárnak is, hogy mindig időben eljutott a postára az online tananyaggal, a lefénymásolt tankönyvi fejezetek formájában. Bár vissza szinte sose kaptuk őket, de jó a tudat, hogy mégis eljuthatott valami a diákokhoz.

Köszönöm a diákoknak, hogy kitartottak, és csak 30%-uk tűnt el az oktatásból a karantén alatt.

Lehetett volna ez több is…
És köszönöm a szülőknek is, hogy így helytálltak az elmúlt hónapokban. Biztosították a nyugodt környezetet a nebulók számára.
Örülök, hogy mindenkinek volt otthon egy kis nyugodt sarka babzsákfotellal, laptoppal, ahová le tudott ülni, és nyugodtan, csendben tudott tanulni.
Szerintem önök most látják igazán azt a rengeteg munkát, amelyet mi pedagógusok teszünk a gyermekeikért nap mint nap.
Képzelhetik, mennyi munka volt nekünk is ez az egész online oktatás.
Mondhatjuk, hogy megérdemeltük a 10%-os béremelést augusztus 1-től.
Tudom, hogy sokan panaszkodnak, hogy ismét béremelés. Tőlünk nyugatra, az USA-ban például egyöntetűen a béremelés mellett állnak a szülők. Itt meg azt hallottam, hogy
Pistike szülei követelték, hogy osszák szét közöttük a tanárnő fizetését, mert a tanárnő csupán kijelölte, hogy a tankönyv melyik fejezetét kell bemagolni otthon.
Kérem, van akinek ez is rengeteg feladat, hogy kövesse, melyik csoportja hol halad. Különben is, nincs mindenkinek otthon kamerája, hogy zoomoljon. De majd a 10%-ból félre tud tenni, és össze is gyűlik egy jó gép ára 24 hónap alatt.

Kedves Megjelentek! Koncentráljunk kicsit a jövő tanévre is, hiszen a karantén és a vírus némileg elvonta a figyelmet a jövő évi változásokról.

Érkezik az új kerettanterv (NAT), amelyet alaposan előkészített a Csépe Valéria-féle bizottság. A szakmai szervezetek több mint 1000 hozzászólást fűztek a kialakult szöveghez, ezért is írták át, és ez a második változat sokkal jobb, korszerűbb, gyermekközpontúbb lett,
igaz azt már senki nem látta, olvasta és kritizálta korábban.
Higgyünk benne, hogy mindezekkel együtt egy korszerű, a 21. századi életre felkészítő, kritikus gondolkodást, pedagógiai szabadságot garantáló és elősegítő dokumentummal van dolgunk.
Ezt tükrözik azok a tankönyvek is, amelyek már kaphatóak. Hogy miért van előírva az utolsó verssor is, amit meg kell tanulni? Mert így garantálható az esélyegyenlőség, hogy ugyanazzal az eséllyel induljon egy borsodi általános iskolás is az életben, mint egy budapesti, belvárosi tanuló.
Ne feledjük, a leadott tananyag garantálja azt, hogy mindenki egyenlő feltételekkel induljon az életben… Most már a tankönyveket is ingyen biztosítjuk, így nem mondhatja senki, hogy hátrányban szenved.
Meg is tiltottam a kollégáknak, hogy mindenféle kalóz módon beszerzett és fénymásolt dolgokból dolgozzanak a tanórán.
Hová vezetne ez, ha mindenki abból tanítana, amit szeret. Egyúttal kérem a szülőket, jelezzék nekem, ha hasonló dolgot tapasztalnak.

2020/ 2021-es tanév a rend éve is lesz.

Megjelennek végre az iskolarendőrök is az iskolákban. Innentől kezdve nem számít, ha valaki verekszik, hisztizik, üt, rúg. Végre lesz szakszerű, hozzáértő ember, aki közbe tud lépni.
Most képzik őket az egyhónapos tanfolyamon. Nekünk tanároknak már szinte semmilyen eszköz nincs a kezünkben a renitens diákok megfékezésére.
Sőt, ez az életre is nevel, és végre mindenki megtanulhatja, hogy baj esetén az erő, a rend, a fegyelem mindig iránymutató.
Ezzel párhuzamosan jelentem be, hogy az iskolapszichológusi negyed állásra nem érkezett pályázó idén sem. Aki esetleg ismer olyan iskolapszichológust, aki
havi nettó 60 ezerért eljönne az iskolába rendelni, kérem, feltétlenül értesítsen. Sajnos már negyedik éve nem találunk szakembert erre a pozícióra, ahogy a pedagógiai asszisztensi vagy a fejlesztőpedagógusi állásra sem.
De legalább rend lesz jövőre.

Kedves Szülők!

Köszönjük egész évi kitartásukat. Ígérjük, a jövő évben is mindent megteszünk gyermekük színvonalas oktatása végett. Egyúttal kérem, aki ismer matematika-fizika, kémia-biológia, angol, informatika vagy BÁRMILYEN szakos tanárt, azonnal küldje hozzánk, jelenleg még 4 tárgyból hiányoznak kollégák.

Cserébe kiszámítható bérezést, innovatív légkört, előrelépési lehetőséget, pontos visszajelzést a munkájáról tudunk ajánlani. Valamint a menzát is kedvezményesen veheti igénybe.
Kellemes nyarat kívánok mindannyiuknak, remélem, nyaralásra is futja az idei évben, már ha megmaradt az állásuk és van elég szabadságuk.
Találkozunk szeptemberben!
Fotó:pexels.com

Oszd meg a véleményed velünk!