A kamaszok pályaválasztását egy szülőnek nagyon nehéz terelgetni. A kisgyerekkori vagy akár a kamaszkori érdeklődési körök mindig változnak, ami teljesen rendben van. Egyre több inger éri, folyamatosan nyílik az elérhető világ számára, úgy pakol több és több dolgot az érdeklődés zsákjába a gyerek. Aztán ezeket szépen ki is dobálja mire odaér, hogy akkor mondja már meg, hogy mi is lesz ő, ha nagy lesz. Szücs Szilvi írása.

Humán vagy reál?

Miután minden szülő tudja magáról, hogy humán vagy reál, az esetek többségében (mert azért úgy mégiscsak biztonságosabb, ha a gyerek is ugyanaz, hát biztos, hogy ugyanaz!) így szól az iskolaválasztás előtt

Óh, az én gyerekem humán beállítottságú, utálja a fizikát és a matekot biztos, hogy nem menne neki egy reál suli!

Innentől kezdve úgy jár középiskolába, hogy ő humán vagy reál, ez itt eldőlt. Aztán mégjobban nyílik az a bizonyos elérhető világ és kiderül, hogy érdekli a kamaszt a környezetvédelem vagy az emberi test vagy éppen az, hogy hogyan készül a mosószer. Ilyenkor még nem késő megváltoztatni a narratívát családon belül

és hagyni a kamaszt, hogy menjen a saját feje után.

A természettudományos pálya viszont egyre népszerűtlenebb Magyarországon

Ezt a tényt (az elmúlt 10 év alatt 50 százalékkal csökkent a természettudományos szakokra jelentkezők száma) gondolta tovább a  Sc’Up – Science and Startup” –  négytagú csapata, akik workshopot tartanak (ITT nézhetitek meg) a természettudományok népszerűsítéséért. Velük beszélgettem a témáról, amit ITT tudtok megnézni.

OLVASTAD MÁR?  Kérdezze meg háziorvosát!

Amit a négy huszonéves, egyetemet végzett és külön-külön is start up tulajdonos elmondott nekünk

  • Nem azzal szeretik meg a fizikát a fiatalok, hogy képleteket írunk fel nekik, hanem azzal, hogy az életben előforduló kérdésekre milyen válaszokat adhat a fizika, mint tudomány.
  • Próbálj ki egy egyszerű tevékenységet úgy megvalósítani, hogy abból akár egy projekt is megvalósulhat. Példa: meg kell locsolni a virágokat otthon. Hogyan lehetne ezt egyszerűbbé tenni? Milyen lépéseket kellene ehhez megtennem és hogyan adnám ezt elő egy befektetőnek?
  • Légy nyitott a hírekre, amelyek a világot mozgatják! Ha látsz egy érdekes témát, kezdj el álmodozni róla, hogy te is hozzáteszel valamit!

Gondolj úgy a környezetedre, mintha minden egy potenciális tudományos kérdés lenne.

  • Ne a köpenyes fizika vagy biológia tanárokra gondolj azonnal, ha erre a két tantárgyon gondolkodsz, hanem olyan megvalósult projektekre, aminek köze volt a fizikához vagy a biológiához.

VAN EGY INNOVATÍV ÖTLETED? 

Pályázz a Richter Anna Díjra, amely olyan újszerű ötleteket támogat, amelyek kreatív és innovatív módon járulnak hozzá az oktatás és az egészségügy fejlődéséhez.

OLVASTAD MÁR?  A kríziseket elkerülni nem tudjuk, de...

Ha aktívan dolgozó orvos-, egészségügyi szakdolgozó-, gyógyszerész-, kutató- vagy hallgatónő vagy, akkor állíts össze egy maximum 5 fős csapatot és pályázz!

A tét nem kevés, a húszmillió forint összdíjazású pályázatban négy ötlet a zsűri által, egy pedig a közönség szavazat alapján valósulhat meg.
További részletekért kattints IDE!

Oszd meg a véleményed velünk!