Szerinted a kamasz lány gyermeked mit tud ebben a pillanatban a szexről? Mit gondol róla? Honnan tájékozódik? Amikor beindultak a hormonok nála tudtatok családilag vagy kettesben beszélgetni erről a témáról? Sokszor írtunk erről, nem lehet elégszer beszélni róla. Segítségért mentünk Dr. Csereklye Andrea szexuálterapeuta szakértőhöz, aki a FEME alapító tagja.

A legfontosabb a kamasz szükségleteit előtérbe helyezni

Az első és legfontosabb lépés – bár triviálisan hangzik -, hogy az anyuka abban próbál segíteni, hogy felismeri az érdeklődést. Tehát azt, hogy a lánya érdeklődik a fiúk iránt. Ebben a helyzetben nagyon fontos, hogy  kizárólag a gyermek szükségleteit nézze. Sokszor látom, hogy az anya mindig a saját tapasztalásaival tud kapcsolódni, miközben ebben a kérdésben az objektivitás is fontos. Ezalatt azt értem, hogy ne befolyásolja a beszélgetést a saját megélésünk, rossz tapasztalatunk, emlékeink. Ugyanakkor az sem segíti a fiatalt, ha arról beszélünk, hogy az első alkalom biztos, hogy szuper jó lesz. – mondja Dr. Csereklye Andrea.

Tehát megoszthatom vele a saját élményeimet, de nem hozzátéve, hogy biztos, hogy veled is így fog történni. Egész egyszerűen azért, mert ezt nem tudhatjuk előre.

Amit még érdemes elfogadnunk, hogy a lányokkal és a fiúkkal is természetesen átlagosan sokkal korábban (minimum 2-3 évvel) megtörténik az első szexuális élmény, mint annakidején velünk. Emellett sokkal több az inger ami éri őket, erről már ITT és ITT is beszéltünk.

Nem feltétlenül az első nagy szerelem hozza meg az első szexuális élményt!

Fontos néhány olyan fogalmat is tisztázni, ami nem annyira kézzelfogható, de mégis legalább olyan fontos, mint az, hogy például a fogamzásgátlásról beszélgessünk. Az egyik fontos tételmondat az, hogy a szerelem az nem egyenlő a szexszel! Tehát ha szerelmes, de még nem szeretne szexuális élményt, akkor nem kötelező és semmiképpen nem elvárás. A másik tévhit a gyors együttléttel kapcsolatos, amelyről hamis képet festenek például a pornó filmek. Ezt szintén „csempésszünk bele” a beszélgetésbe: teljesen természetes, ha az együttlét gyorsan véget ér. Ebben a korban ezután érdemes picit várni és újra lehet próbálkozni. – osztja meg gondolatait a szexuálterapeuta.

OLVASTAD MÁR?  Minden nő életében van egy pillanat

Anyai tapasztalatok, amelyekkel óvatosan bánjunk!

Amit még szeretnék kihangsúlyozni az a szülő (ebben az esetben az anya) jelenkori saját szexuális tapasztalata és annak kivetítése a kamaszra. Attól még, hogy neki sosem volt orgazmusa, az semmiképpen nem jelenti azt, hogy a lányának sem lesz! -mondja a szakértő.

„A másik ilyen téma a test elfogadása. Nagyon sok nő (köztük sokan anyák) számol be arról, hogy nem tudja elfogadni a testét. A negatív önkép pedig negatív hatással lehet a szexuális életre. Sok esetben szerintem az történik, hogy nem látja magát reálisan az illető, értem ez alatt azt, hogy azt hiszi, másmilyennek kellene lennie, holott semmi baj nincs a testével, a külsejével. Egyszerűen megfogalmazva, az bántja, hogy nem olyannak látja a tükörképét, amilyennek szeretné, amit ideálisnak gondol.”

A fentiek kihatnak az otthoni kommunikációra is. Sokan küzdenek kamaszkorukban a testük elfogadásával. Nálunk, nőknél csak a fantáziánk szab határt, ha arról van szó, hogy »hibát« keressünk magunkon.

Miközben a férfiak 99%-át egyáltalán nem zavarja (legalábbis én ezt látom a praxisomban) az a testrész, amit egy nő elfogadhatatlannak, vagy épp csúnyának tart magán.

A végére hagytam az egyik legfontosabb témát a kamaszkori nőgyógyászati vizsgálatot. Ha jelzi a lányunk, hogy tartós kapcsolata van (mindegy, hogy van-e már szexuális életük), akkor el kell menni egy nőgyógyászati vizsgálatra. Erről részletesen ITT írtunk Dr. Katona Renátával való beszélgetés kapcsán.

Oszd meg a véleményed velünk!