A Balaton parton ülök és hallgatózom. Biztos veletek is előfordult, hogy egyáltalán nem volt szándékotokban hallgatózni, sőt inkább nyugira vágytok, de az emberek közelsége miatt – például a strandon- valahogy belekeveredsz ismeretlenül egy témába. Ez történt velem a napokban. Szücs Szilvi írása.

Fiús anyukaként ritkán érdekelnek a lányos témák

Viszont Anyaparaként a kamasz lányos témákra felkapom a fejem. Nincsenek véletlenek, mert tervben volt, hogy a nyáron megírom a fogamzásgátlás témakör folytatását, de halogattam kicsit. Ekkor kaptam el azt a beszélgetést, ami két anyuka között zajlott arról, hogy a lányaik osztálytársai, barátnői szerintük már túlvannak az első szexuális együttléten. A részletekre most nem térnék ki, mondjuk volt olyan pillanat, amikor szívesen közbeszóltam volna…

Azt gondolom, hogy ez a téma ugyanúgy érinti a fiúkat, mint a lányokat.

Ez egy közös felelősség, közös döntés, közös akarás, közös készülés. Ha mást nem, legalább ennyit el kell nekik mondani.

Ha fiad van és beszélgettek, ugyanúgy szóba kell hoznod ezt a témát, bár nyilvánvaló, hogy ők is utánaolvasnak, beszélgetnek erről a haverjaikkal. De inkább kérdezz rá, beszélgessetek még akkor is, ha elsőre cikinek tűnik.

Ha lányod van és már 1-2 éve menstruál (nyilván nem arra gondolok, hogy épp 14 éves, de hivatalosan ez a minimális idő), és emellett a barátjával komolyan veszik egymást, akkor muszáj, hogy ellátogasson a nőgyógyászhoz, hogy átbeszéljék, melyik fogamzásgátló módszer számára a megfelelő. Működhet-e a tabletta, milyen vizsgálatokra van ehhez szükség. A legjobb, ha együtt mentek el, mintegy anya-lánya program.

OLVASTAD MÁR?  Ki beszél a szülőkről?

18 év alatt szükséges a szülő hozzájárulása a vizsgálathoz, ami nem feltétlenül könnyíti meg a helyzetet, hiszen ha nincs annyira jóban az anyukájával a kamasz, akkor nem biztos, hogy ez a legtutibb program.

Leggyakrabban az óvszert javasolják a nőgyógyászok, hiszen a szexuális úton terjedő betegségek ellen ez a legbiztosabb védekezési mód és jó a hatásfoka a nem kívánt terhesség megelőzésében is.

Aki aktív nemi életet él, esetleg gyakrabban vált partnert (igen, előfordul, hogy 17 éves és már több partnere is volt), annak mindenképp ésszerű az óvszer használata, mellette kiegészítő védekezésként javasolt akár a hormonális fogamzásgátló tabletta.

A fogamzásgátló tabletták ma már igen alacsony hormontartalmúak, és a nem kívánt teherbeesés esélye mindössze 1%. Többféle létezik, ma már mindenki számára meg lehet találni a személyre szabott megoldást.

Milyen tabletta, mit kell figyelembe venni és megkérdezni az orvostól?

A fiatalok esetében fontos szempont kell, hogy legyen a fogamzásgátló tabletta felírásánál, hogy a testük elég fejlett-e, hogy a növekedésük befejeződött-e. Nagy mennyiségű ösztrogén ugyanis leállítja a csontfejlődést. Így egy alacsony, testileg fejletlen, még növésben lévő lánynak nem ajánlott a hormonális fogamzásgátlás. Ez az oldal nagyon sok szempontból tárgyalja a fogamzásgátlást, érdemes rákattintani.

Ha mentek a „nőgyogyihoz” nyugodtan kérdezzetek ezekre, ha jó fej, akkor válaszolni fog, partnerként kezeli a kamaszt.

És akkor még nem beszéltünk a lélekről

Nem elég az, hogy elmond a kamasznak: használjanak óvszert és vigyázzanak, hogy ne essen teherbe. Hogy vannak a szexuális úton terjedő fertőzések és ha azt megkapják, akkor baj lesz.

A fontos rész ott kezdődik amikor arról beszélsz neki, hogy a szeretkezésnek csak egy apró mozzanata a fizikai rész. Az összes többi, ami miatt vagy működik vagy nem, az fejben dől el.

Hogy ott, akkor amikor tök egyedül lesz a testével (mindegy, hogy fiú vagy lány) és a lelkével és arról dönt, hogy igen vagy nem, akkor legalább kis esély lesz arra, hogy visszagondoljon arra, amit mondtál neki. Ezt szerettem volna szívem szerint elmondani a Balaton parton az anyáknak, akik osztották az észt a más gyerekéről…De nem mondtam, inkább megírtam, hátha eljut hozzájuk.

OLVASTAD MÁR?  Ki beszél a szülőkről?

Fotó:pexels.com

Oszd meg a véleményed velünk!