Néhány hete volt egy beszélgetésünk, ahol a szakértő azt mondta, hogy sok esetben azért érdemes elvinni a kamasz lányt nőgyógyászhoz, mert ha kellően érzékeny az orvos, akkor a kamasz a kérdésit sokkal bátrabban felteszi, mint esetleg az anyukájának. Dr. Vesztergom Dóra, a FEME szülész-nőgyógyász szakértője elmondta ezen a beszélgetésen, hogy sok esetben a szülőnek csak annyi a szerepe, hogy elkíséri a kamasz lányt a nőgyógyászhoz, mert ha már ott van, a kérdéseit egyedül is “fel meri” tenni.

MINDEN KAMASZ VALAMILYEN SZINTEN ISMERKEDIK A SZEXUALITÁSSAL.

Nagyon fontos már a kezdetektől kiemelt figyelmet fordítani a védekezésre, de természetesen nem ez az egyetlen téma, amiről valahogy beszélgetni kellene. A szexualitás kérdése nem 15 évesen kezdődik, hanem ahogy élünk, ahogy beszélünk magunkról, amit lát a szülők közötti viszonyról, amit hall tőled, hogy mit gondolsz például a melegekről, az mind-mind a nemi nevelés része. És még eddig semmit nem tettünk tudatosan, viszont a gyerek mindent elraktározott.

Ebben az “állapotban” hallgatja az iskolában a szexuális felvilágosítást, nézi a neten a szexfilmet, vagy éppen kapja a barátaitól, barátnőitől az érdekes videókat…

MOST VISZONT BESZÉLJÜNK A VÉDEKEZÉSRŐL

Az óvszer például mindenkor megfelelő választás lehet. Ha pedig a nagykamaszok már komoly, hosszú távú párkapcsolatba kezdenek, akár a fogamzásgátló tabletta is szóba jöhet, természetesen alapos nőgyógyászati vizsgálat után, receptre felírva.

OLVASTAD MÁR?  A kamasz gyerekeim barátai

Egy két éve készül felmérés szerint a magyar nők egyharmada egyáltalán nem használ semmilyen fogamzásgátló módszert, ráadásul európai összehasonlításban kiugróan magas azok aránya (15%), akik olyan megbízhatatlan módszerre hagyatkoznak, mint a megszakított közösülés. A két legelterjedtebb módszer hazánkban – hasonlóan Európához – a gumióvszer és a fogamzásgátló tabletta, de míg az európai nők, ha kis különbséggel is, a tablettát részesítik előnyben, nálunk éppen fordított a helyzet.

ÉRDEMES ÁTBESZÉLNI AZT IS, HOGY A FOGAMZÁSGÁTLÓ TABLETTÁKNAK 3 NAGY CSOPORTJA VAN

Lehet, hogy elsőre túl száraznak tűnik ez a sok információ, de sok kamasznál az a tapasztalat, hogy ha pontosan megérti, hogyan működik, akkor sokkal nagyobb biztonságban érzi magát.

Az első csoportba a kombinált fogamzásgátló tablettákat szokás sorolni.

Ezek tüszőhormon és sárgatesthormon kombinációját tartalmazzák. Lehetnek egyfázisúak, amely tablettákban egyforma mennyiségű tüsző- és sárgatesthormon van. Ezen kívül lehetnek többfázisúak, amik egy menstruációs ciklus alatt kettő- vagy háromféle összetételben tartalmaznak tüsző- illetve sárgatesthormont. A kombinált fogamzásgátló tabletták csoportján belül további különbséget jelent, hogy milyen típusú sárgatesthormont tartalmaz a készítmény.

OLVASTAD MÁR?  Hagyni kellene néha elbukni a kamaszt

A fogamzásgátló tabletták népszerűségüket kiemelkedő hatékonyságuknak köszönhetik:

  • gátolják a peteérést és a tüszőrepedést,
  • megakadályozzák a megtermékenyített pete beágyazódását,
  • a spermiumok számára átjárhatatlanná teszik a nyakcsatornát.

A második csoportba az egykomponensű, csak sárgatesthormont tartalmazó fogamzásgátló tabletták (minipillek) vannak.

A készítmények alapvetően a kamaszhoz képest idősebb korosztálynak ajánlottak, emellett cukorbetegeknek és migrénnel küzdőknek.

A harmadik típusba a sürgősségi fogamzásgátló tablettákat sorolhatjuk.

A sürgősségi fogamzásgátló tabletta – közismertebb nevén, az esemény utáni tabletta – beszedésével, egy alkalommal nagyobb mennyiségű sárgatesthormon jut a szervezetbe. Ne feledjétek, hogy ez a fogamzásgátlási mód csak akkor alkalmazható, amikor valóban sürgős segítségre van szükség.

A fogamzásgátlással kapcsolatban további információkat ITT olvashatsz.

Fotó:pexels.com

Oszd meg a véleményed velünk!