A minap találkoztam egy barátnőm lányával, akit utoljára nyolcadikos korában láttam. Annyira megdöbbentem a látványon, hogy hirtelen nem gondoltam át a parázásomat és rákérdeztem, mint egy „jól nevelt” anyuka. Tatai Csilla írása.

„Nagyon vékony vagy, csak nem történt valami?!”

Mi történt volna? Semmi. Csak éppen van ez a diéta, ami éppen tök divatos a gimiben a lányok között. Én így foglaltam össze magamban amit mondott. (Nem eszem húst, nem eszem szénhidrátot, nem eszem édességet és nem eszem mittudoménmit.) Első körben anélkül, hogy véleményt mondanánk a jelenségről, nézzük meg az alapokat. Információkat arról, hogy melyek a leggyakoribb evészavarok és mik lehetnek a tünetek és a figyelmeztető jelek.

Az anorexia nervosában a legszembetűnőbb a kóros soványság (18 alatti BMI). Az energiabevitel kevés, a kamaszt az elhízástól való intenzív félelem jellemzi. Az anorexia mögött tulajdonképpen testképzavar és önértékelési zavar húzódik, a beteg irreálisan, kövérnek látja saját testét, bizonyos testrészeit. Az alacsony testsúly és testzsírszázalék miatt felléphetnek menstruációs rendellenességek, amenorrhoea. Egyéb tünet lehet még pl. az alacsony vérnyomás, a hajhullás, a száraz bőr, stb., ezekhez gyakran társul mozgásos hiperaktivitás, intenzív testedzés. Az anorexia ált. 12-18 éves kor között jelentkezik.

A bulimia nervosa legfontosabb jellemzője a kontrollvesztés miatt bekövetkező falásrohamok és az azt követő testsúlycsökkentő manipulációk (önhánytatás, intenzív testedzés, has- és vízhajtók használata, koplalás). A bulimiások testsúly általában a normálisnak tekinthető határok között mozog, az elhízástól azonban szintén félnek. Ez a betegség későbbi életkorban (18 éves kor körül) szokott kialakulni.

Az orthorexia nervosát egészségesétel-függőségnek is nevezhetnénk, hiszen ilyenkor a beteg kórosan, kényszeresen ügyel arra, hogy csak egészséges ételeket fogyasszon, a ,,tisztátalan” ételeket kerüli.

Az evészavarok a sportolókat sem kerülik el. Náluk főleg anorexia athletica jelentkezhet, amikor is a jobb teljesítmény miatt diétáznak, csökkentik a súlyukat. Fiúkra, férfiakra ált. az izomdiszmorfia (inverz anorexia nervosa) jellemző, túl soványnak, nem elég izmosnak látják magukat.

Az elhízás, obesitas (25-nél magasabb BMI) is gondot jelent. Számos komoly szövődménye lehet (pl. szív- és érrendszeri problémák). Ha az organikus okok, testi betegségek kizárhatók, érdemes figyelembe venni a mögöttes pszichés tényezőket.

Az evészavarok kialakulásának, jelentkezésének oka rendkívül összetett.

Serdülőkorban fontos a kortársak mint referenciacsoport véleménye, illetve a média által sugárzott irreális szépségideál. Ha a cikkben olvasottakat alaposan és elfogultság nélkül végiggondoljuk, és úgy látjuk, hogy a kamasz viselkedésével, táplálkozási magatartásával valami gond lehet, mindenképp forduljatok szakemberhez, pszichológushoz. Mindig sokkal hatásosabb, ha nem te mondod, hanem egy szakember, hogy baj van. Te legyél az, aki a kamasz mellett áll és segíti őt!

Ha még úgy érzde, hogy nem olyan nagy a baj, csak épp, hogy felfedeztél egy – két árulkodó jelet a fentiekből, akkor gondold át a következőket:

  1. Mennyire csinálsz nagy ügyet az étkezésekből? Hányszor kérdezed meg, hogy éhes – e, miért nem eszik vagy éppen miért eszik ennyit.
  2. Hányszor mondod el magadnak és a kamasznak is, hogy te kövér vagy sovány vagy, fogyni akarsz vagy hízni?
  3. Mennyire szeretnél tökéletes lenni és várod ezt el tőle ugyanígy?
  4. Mennyire „telepszel” rá az életére?
  5. Mikor dícsérted meg utoljára őt? És saját magadat?
  6. Mikor nevettél egy jót? És mikor láttad őt őszintén kacagni?

Ezek korántsem tudományos kérdések, megválaszolásuk viszont nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy a kamasz ne meneküljön étkezési zavarok bármelyikébe.

Fotó:pexels.com

Oszd meg a véleményed velünk!