Egészségügyi dolgozók. A mindennapjaink része. A mindennapjaink ismeretlen szereplői.Olyan emberek, akikre akkor gondolunk igazán, amikor “helyzet” van. Most éppen helyzet van és emellett készültek a pályázatokra. Két éve követjük a programot, amelyben csapatoknak kell “öszeállniuk” ahhoz, hogy indulhassanak a Richter Anna díjért, amely lehetőséget ad arra, hogy megvalósítsák az álmaikat. Az orvos és a gyógyszerész kategória jelöltjeiről ITT és ITT írtunk.

A már említett kategóriák mellett az egsézségügyi dolgozók és a pedagógusok is pályázhatnak. A kategórák egy-egy zsűridíjasát a zsűri tagjai választják ki, ők döntik el, ki kapja a projekt megvalósítására fordítható négy-négy millió forintot. A közönségdíj sorsa március 14-ig a szavazók kezében van.

Február 15-én elindult a közönségszavazás. A voksok nagyon fontosak, hiszen a zsűridíjak mellett egy, a legtöbb szavazattal bíró csapat is átveheti majd a 4 millió forint támogatást, melyet projektjének megvalósítására fordíthat.

EGÉSZSÉGÜGYI DOLGOZÓ KATEGÓRIA

Prehospitális sürgősségi kézikönyv

Győrik Emese mentőtiszt, mint megannyi munkatársa, mindig hord magánál agyonhasznált jegyzetfüzetet, lefotózott ellátási algoritmusokat a telefonjában. Mivel élete a mentőzés, angliai utazása során sem hagyhatta ki, hogy belülről is alaposan szemügyre vegyen egy mentőautót. Akkor találkozott először azzal a rendkívül hasznos, tartalmában és formájában is praktikus kézikönyvvel, ami az ottani mentőautók alapfelszereléséhez tartozik.

Grafikus testvérével, Ágival elhatározták, hogy létrehozzák a kézikönyv magyar protokollnak megfelelő, formailag tökéletesített verzióját.

Évek óta dolgoznak a tartalmon, de utánajártak annak is, hogy például milyen színeket érdemes használni, ami stresszhelyzetben segíti a böngészést.

OLVASTAD MÁR?  Ki beszél a szülőkről?

A Prehospitális Sürgősségi Kézikönyv az Országos Mentőszolgálat és a háziorvosok munkájának támogatását szolgálná a sürgősségi ellátásban. A terv egy könnyen használható, gyors döntéshozatalt segítő kézikönyv megalkotása, amely a legfrissebb hazai és nemzetközi követelményeknek is megfelel és ezáltal a kritikus helyzetekben azonnali segítséget nyújthat. A testvérpár úgy érzi, a pályázat most közelebb hozta őket álmuk megvalósulásához.

Gerincműtét testközelből

Schuster Barbara csapata a hazánkban számos fiatalt érintő gerincferdülést korrigáló, gyakran 12 órás műtét előkészületeit és magát a beavatkozást mutatná meg a nagyközönségnek egy dokumentumfilm formájában. A Gerincműtét testközelből film célja, hogy a gerincműtét előtt álló gyerekeket és családjukat bátorítsák, megmutatva az előttük álló utat, valamint a laikus közönség számára is betekintést adjanak a témával kapcsolatban.

A műtéthez sok egyéb mellett óriási bizalomra van szükség, amit ha a család megszavaz a sebészeknek, az elhivatott szakemberek gerincet egyenesítenek, deformitást korrigálnak, és a gerinccel együtt leginkább új életminőséget adnak fiatal pácienseknek.

A megműtött fiatalok szinte második születésnapjukként ünneplik a műtét napját.

Segítség a segítőknek

Könyves Ildikó a Zala Megyei Szent Rafael Kórház védőnője, aki nem csak a kis betegek és hozzátartozóik iránt érez felelősséget, hanem tenni szeretne a mindennapi stressz és túlterheltség miatt kiégésnek kitett munkatársai jóllétéért is.

OLVASTAD MÁR?  Az életnek éppen a halál ad értelmet

A koraszülött intenzív részlegen dolgozó, a gyermekintenzív osztályon életveszélyes állapotú gyermekeket ellátó, illetve súlyosan sérült gyerekeket rehabilitáló, szabadidejükben pedig a koraszülöttmentést végző orvosok és nővérek lelki egészségének megőrzése soha nem volt még annyira aktuális, mint most, a járvány idején.

Segítség a segítőknek csapata lelkesítő kisfilmeket készítenének olyan munkatársakról, akik példájukkal a rekreáció „nagykövetei” lennének, valamint egy relaxációs teret is megvalósítanának a díjjal járó pénzösszegből.

Érdemes követni a díj Facebook oldalát, ahol folyamatosan érdekes információkat olvashatunk és a döntős projektekhez kapcsolódó játékokba is bekapcsolódhatunk. Szavazni ITT is lehetséges.

A következő napokban bemutatjuk a pedagógus kategóriában indult pályázó csapatokat.

Oszd meg a véleményed velünk!