Pedagógus, orvos, gyógyszerész, egészségügyi dolgozó. A mindennapjaink része. A mindennapjaink ismeretlen szereplői. Olyan emberek, akikre akkor gondolunk igazán, amikor “helyzet” van. Két éve követjük a programot, amelyben csapatoknak kell “öszeállniuk” ahhoz, hogy indulhassanak a Richter Anna díjért, amely lehetőséget ad arra, hogy megvalósítsák az álmaikat.

Az egyes kategória egy-egy zsűridíjasát a zsűri tagjai választják ki, ők döntik el, ki kapja a projekt megvalósítására fordítható négy-négy millió forintot. A közönségdíj sorsa március 14-ig a szavazók kezében van.

Február 15-én elindult a közönségszavazás. A voksok nagyon fontosak, hiszen a zsűridíjak mellett egy, a legtöbb szavazattal bíró csapat is átveheti majd a 4 millió forint támogatást, melyet projektjének megvalósítására fordíthat.

Orvos kategória

Az orvos kategória döntősei idén is a filmeket hívnák segítségül a gyors, hatékony információátadás érdekében. Témáik a fogantatástól az idős korig minden korosztályt felölelnek.

Nefelejcs – Beszéljünk a demenciáról!

A demencia a 65 év feletti lakosság körében 1% gyakoriságban fordul elő. Ez az arány ötévente csaknem kétszeresére emelkedik. A probléma pedig mind az idős betegek, mind családjaik számára nagy kihívást jelent a mindennapokban. Az orvos kategória Nefelejcs – Beszéljünk a demenciáról! elnevezésű projektjében egy pszichiáter főorvos és profi filmes csapata megható játékfilmen keresztül hozná közelebb hozzánk ezt az egyre többeket érintő egészségügyi problémát.

OLVASTAD MÁR?  Szülőség, elég jó szülőség, bocs azt honnan is tudom?

Csapatvezető: Dr. Nagy Szilvia. Csapattagok: Paul Ágnes, Tóth Bálint, Chilton Flóra.

Helló Termékenység Tudatosság!

Sokan vannak, akiknek egy saját kisbaba egyelőre messzinek tűnő álom, az odavezető út pedig gigászi küzdelem. Mindenkinek fontos lenne tudnia, hogy a termékenységet számos körülmény befolyásolhatja. A téma iránt elkötelezett orvoscsapat célja, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy

a mozgásszegény életmód, az elhízás, a kóros soványság, illetve a dohányzás egyértelműen csökkenti az esélyét a várandósság kialakulásának.

Életmódunkkal felelősek vagyunk az egészségünkért, és sokszor azért is, hogy lehet-e később gyermekünk. Ugyanakkor nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy a termékenység biológia óráját a legmodernebb kezelésekkel sem lehet visszatekerni, sem a nők sem a férfiak esetében. A Helló Termékenység Tudatosság! projekt minderről rövid edukációs videókkal, animációkkal, közérthető formában tartalmaznának információkat.

Csapatvezető: Dr. Vesztergom Dóra
Csapattagok: Demeter Dóra, Dr. Takács Tamás, Dr. Buzder Tímea, Homor Éva, Levart Bernadett.

 

Mi leszel, ha nagy leszel?

A fiatal generáció jelentős részének nagyon nehéz eldöntenie, nagyon nehéz eldöntenie, milyen pályát válasszon, mi legyen az a terület, ahol élete nagy részét tölti majd. Sokszor még felnőtt korban sem teljesen magabiztosak ezzel kapcsolatban. Pedig a megfelelő képzésre történő jelentkezésről már középiskolás korban dönteni kellene. Dr. Balogh Enikő pályázatának fő célja, hogy

izgalmas kisfilmekkel segítsen megismerni az egészségügyhöz, természettudományhoz kapcsolódó hivatásokat, eddig nem ismert aspektusból: rögös utakon, sikereken, kudarcokon keresztül.

Mit érezhet egy mentős úton egy tömegbaleset felé? Milyen lehet sebészként szikét fogni úgy, hogy egyetlen milliméteren múlik a páciens élete? Mit ad az a hivatás, amiben nap mint nap tanúi lehetünk a születés csodájának?

OLVASTAD MÁR?  Szülőség, elég jó szülőség, bocs azt honnan is tudom?

Mi motivál egy kutatót, hogy életét olyan munkának szentelje, ami talán csak évtizedek múlva hozza meg gyümölcsét?

Sikerekkel és kudarcokkal tarkított utakat látunk majd, melyeket középiskolásokkal folytatott beszélgetések fognak még élőbbé tenni.

Érdemes követni a díj Facebook oldalát, ahol folyamatosan érdekes információkat olvashatunk és a döntős projektekhez kapcsolódó játékokba is bekapcsolódhatunk. Szavazni ITT is lehetséges.

A következő napokban bemutatjuk az egészségügyi dolgozó, a pedagógus és a gyógyszerész kategóriában indult pályázó csapatokat.

Oszd meg a véleményed velünk!