Pedagógus, orvos, gyógyszerész, egészségügyi dolgozó. A mindennapjaink része. A mindennapjaink ismeretlen szereplői. Olyan emberek, akikre akkor gondolunk igazán, amikor “helyzet” van. Két éve követjük a programot, amelyben csapatoknak kell “öszeállniuk” ahhoz, hogy indulhassanak a Richter Anna díjért, amely lehetőséget ad arra, hogy megvalósítsák az álmaikat. Az orvos kategória jelöltjeiről ITT írtunk.

Az egyes kategória egy-egy zsűridíjasát a zsűri tagjai választják ki, ők döntik el, ki kapja a projekt megvalósítására fordítható négy-négy millió forintot. A közönségdíj sorsa március 14-ig a szavazók kezében van.

Február 15-én elindult a közönségszavazás. A voksok nagyon fontosak, hiszen a zsűridíjak mellett egy, a legtöbb szavazattal bíró csapat is átveheti majd a 4 millió forint támogatást, melyet projektjének megvalósítására fordíthat.

Gyógyszerész kategória

InfokONtroll

Már rég nem igaz az a tétel, hogy a gyógyszerekről alig van információnk és amit elfelejtünk megkérdezni az orvostól, azt sosem tudjuk meg, maximum akkor, ha kevesen állnak mögöttünk a gyógyszertárban, mert akkor bocsánatkérően megkérdezzük a gyógyszerészt.

Mostanra rengeteg információnk van, hiszen az interneten gyakorlatilag mindenki előtt „nyitva van”, bármikor kérdezhetünk, ha tudjuk, hogy mit és miről.

A legfontosabb viszont az, hogy mennyire megbízhatóak ezek az információk és ezt hogyan tudjuk eldönteni, mi alapján?

Ebben nyújtana segítséget az InfokONtroll névre keresztelt projekt, színes, figyelemfelkeltő, ugyanakkor szakértők bevonásával készülő, szakmailag magas színvonalú videói, melyek segítenek eligazodni az információk között az interneten böngésző laikus célközönséget. Legfontosabb céljuk, hogy a közismert mondat, „Kérdezze gyógyszerészét!” felhívás mindenki számára megteljen tartalommal!

Együtt dobban

Magyarországon körülbelül 90.000 kisbaba születik egy évben. Az Együtt dobban című projekt megálmodói egy sikeres, kismamáknak szóló applikációt kívánnak tovább fejleszteni. A tartalmaikat könnyen érthető oktatóvideókkal és cikkekkel bővítenék, hogy segítsenek eloszlatni a babavárást és a szülést övező tévhiteket.

A tartalmak minden esetben a magyarországi rendszert és az itthoni körülményeket veszik figyelembe, beleértve az itthoni várandósgondozást, vizsgálatokat, állami támogatásokat, melyek igényléshez szükséges dokumentumok az applikáción belül is letölthetők.

Az alkalmazás mindemellett az egészségügyi dolgozók munkáját is megkönnyíti azzal, hogy a kismama már felkészülve érkezik az konzultációs időpontra. Dr. Szerdahelyi Eszter csapatának célja, hogy az Együtt dobban projektnek köszönhetően újabb oktató videókkal bővüljön az applikáció szülés utáni regenerálódás témakörben. A csapat tervei között szerepel, hogy az alkalmazás angol nyelven is elérhetővé váljon a hazánkban babát váró külföldi édesanyák számára.

Az vagy, amit megeszel

Figyelemreméltó adat, hogy ma egy fej káposzta tápanyagértéke a talajromlás következtében 90%-kal kisebb a 80-as évek káposztáihoz képest. Nagy Éva gyógyszerész hivatása mellett az egészséges életmód és környezettudatosság elkötelezett híve. Felelősségteljes patikusként a hozzáfordulók szemléletét is évek óta formálja, hogy tudatos életmóddal és táplálkozással tegyenek magukért, a betegségek megelőzéséért.

„Az vagy, amit megeszel” – mondás eredetileg Feuerbach a német filozófus frappáns rövid megfogalmazása, mely szerint az elfogyasztott étel az ember mentális és lelki állapotára is kihat, rövid és hosszú távon egyaránt.

A tudatos táplálkozás egyik alapja, hogy minőségi, megbízható forrásból származó élelmiszerek kerülnek az asztalunkra. Éva és csapata, köztük egy végzős humánökológus hallgatóval, kosárközösséget hoztak létre. Az „Az vagy amit megeszel” projekt célja, hogy megismertesse a környék termelőit a vásárlókkal. Mindemelett az ország más területein is szeretnék támogatni, mentorálni a nyitottan és egészségtudatosan gondolkodókat.

Érdemes követni a díj Facebook oldalát, ahol folyamatosan érdekes információkat olvashatunk és a döntős projektekhez kapcsolódó játékokba is bekapcsolódhatunk. Szavazni ITT is lehetséges.

A következő napokban bemutatjuk az egészségügyi dolgozó és a pedagógus kategóriában indult pályázó csapatokat.

Oszd meg a véleményed velünk!