A budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium esti tagozatán idén 15 diák leérettségizett de a vizsgáikat utólag érvénytelenítették. A diákok nem puskáztak, sikeresen leérettségiztek. Más ok miatt nem kapják meg az érettségi bizonyítványaikat. A különbözeti vizsgáik hiányzása miatt. Drixler Imola írása.

Különböző iskolákból érkeztek a diákok az elmúlt években erre a tagozatra. A különböző iskolákban, különböző évfolyamokon tanulták a biológia, fizika, földrajz és kémia tantárgyakat.

Ebből kifolyólag, volt akinél hiányzott 1-2 év végi jegy. A Köznevelési Törvény kimondja, hogy érettségi vizsgára csak az a tanuló engedhető, akinek a kerettantervben meghatározott tantárgyakból elegendő számú év végi érdemjegye van.

A Szinyei vizsgaszabályzatában viszont az szerepel, hogy az esti munkarendű intenzív tanulási program 10. évfolyamára külön rendelkezések vonatkoznak. Ha a diáknak a kötelező érettségi tantárgyakból hiányzik osztályzata a bizonyítványából, akkor különbözeti vizsgát tehet a diák.

Az iskola ezt is kommunikálta a diákok felé: csak az érettségi tantárgyakból kell különbözeti vizsgát tenniük, ha esetleg azok a jegyek hiányoznak.

De nem azok a jegyek hiányoztak a fenti esetben, így mindenkit érettségire engedtek.

Amikor már a tanulók már a folyóson várakoztak a vizsgára, az egyik buzgó delegált vizsgabiztos közölte velük, hogy adminisztrációs hiba miatt valószínűleg nem lesz érvényes a vizsgájuk,

de azért menjenek csak be vizsgázni.

Így is lett, megsemmisítették az érettségi eredményeiket.

A diákok fellebbeztek és várták, hogy a másodfokon eljáró kormányhivatal július 24-ig ( a felvételi ponthatárok kihirdetéséig) elbírálja azt. Ha júl. 23-ig megkapták volna a választ, akkor feltölthették volna a pontjaikat a felvi.hu rendszerébe, ami a felvételihez követelmény.

Na, ez a válasz nem érkezett meg a kormányhivataltól.

Pedig ígéretet kaptak az Erőforrás Minisztériumtól, hogy időben elbírálják a beadványokat, hogy a felsőoktatási felvételiről ne csússzanak le a diákok.

A szülők, diákok 23-án elmentek személyesen a Minisztériumba, hogy kézbe kapják a választ és egyből –  pozitív elbírálás esetén- intézhessék a felvételit. A következő választ kapták: majd valamikor a héten kézbesítik a válaszokat.

Ezek a diákok nem tanulhatnak tovább idén.

Valószínűleg jövőre sem, mert 2020-tól minimum egy tantárgyból kötelező lesz emelt szintű érettségit tenni és középszintű nyelvvizsgával is rendelkeznie kell annak a diáknak, aki tovább szeretne tanulni.

OLVASTAD MÁR?  Szülőség, elég jó szülőség, bocs azt honnan is tudom?

Ezek a diákok munka mellett tanulnak,

feszítettebb az élettempójuk, mint a kortársaik többségének. Sokan egyedül tartják el magukat, nincs mód a plusz tanulásra.

Ebben az iskolában csak azok a diákok nem kaptak érettségit, ahol ez az egy delegált vizsgabiztos ült.

A többi vizsgabizottság nem csinált ebből ügyet. Ahogy máshol is ahol előfordult ez az országban –mert több helyen is előfordult- szintén leérettségizhettek ezek a diákok.

Eddig a tények.

15 diákon verik le a port ebben az országban.

Van egy iskola, ahol dolgoznak emberek, akik – mint hivatalos szerv-, azt mondják a tanulónak, hogy ez a dolgod, tedd ezt. Az iskola kijelenti, hogy mehet érettségizni, minden rendben. Jön egy ügybuzgó, énmosthatalomhozjutottam delegált és mindent negligál. Kiderül, hogy valahol porszem került a rendszerbe.

Valahol, valaki itt nagyot hibázott, mulasztott. Hogy ki és hol, azt majd úgysem tudjuk meg,

illetve amit megtudunk, az csak a mutogatás lesz. Valakinek itt fel kellene vállalnia a mulasztását. Kiállnia és azt mondani: hibáztam.

Valakinek itt ki kellene állnia a diákok elé és azt mondani, erről Ti nem tehettek, ez nem a Ti hibátok. Ti tettétek a dolgotok, mi elcsesztünk valamit. Sajnáljuk. Itt az érettségi bizonyítvány, hajrá gyerünk felvételizni!

Nem lehet 15 diákon példát statuálni! Az országban még sok tanuló ugyanígy, ugyanilyen feltételekkel tette le a vizsgáit.

Ők kaptak érettségi bizonyítványt, a fenti 15 diák nem. Ez minden, csak nem igazságos.

Mit tanulnak ezek a gyerekek ebből? Hogy nincs igazság? Hogy hiába tették, amit mondtak nekik, semmit sem ért? Hogy a szó nem hihető? Hogy elkaszálták a jövőjük egy fontos lépését épp tegnap?

OLVASTAD MÁR?  Szülőség, elég jó szülőség, bocs azt honnan is tudom?

Ha ez az én gyerekemmel történne, őrjöngenék. (Valószínűleg akikkel ez megtörténik épp, épp örjöngenek.) A torkának ugranék annak, aki ezt tenné vele. Mert senki sem veheti el a gyerekem hitét, bizalmát, eredményét valamiben ilyen álszent, hazug, semmibe nem vevő módon.

Megértem, ha egyre többen mondják azt, hogy el innen egy igazságosabb világba. (Tudom, ott más lesz fekete.)

Segíteni kéne a fiatalokat, nem akadályozni őket. Lendületet adni nekik, emelni őket.

Megtanítani, mi az erkölcs, ez érték, a gerincesség, a szavahihetőség, a konzekvencia. Mi lesz ezekkel a gyerekekkel? Ki rakja össze a lelküket?

Valahol nagyon az asztalra kéne csapni megint és mindig. Újra meg újra. Még mi történhet meg? Még mi?!

Tudjátok, azt hiszem én belül mélyen most már örülök –pedig nem volt ez mindig így-, hogy a fiam külföldön kezdi az egyetemet ősszel. Az ő lelkét ne törjék össze így, az ő hitét ne vegyék el így.

A cikkhez használt források ITT és ITT. Tegnapi hír (ITT), miszerint a minisztérium szerint az iskola hibázott.

Fotó:pexels.com

Oszd meg a véleményed velünk!