Parázó anyuka írja, hogy a fia lassan 18 éves és még nincs barátnője. Ez későnek számít vagy minden eljön majd a maga idején? Tényleg, a te kamasz gyereked már jár(t) valakivel? Van erre bármilyen kimondatlan szabály, hogy mikortól kell csajoznia egy kamasz fiúnak és hány évesen kell ismerkednie egy lánynak? Szücs Szilvi írása.

Szabály nincs, viszont ha valaki teljesen elzárkózik az ismerkedéstől, akkor ott biztosan át kell gondolnotok, hogy miért van ez.

Létezik néhány elsőre “részletkérdésnek” tűnő momentum, ami fontos ahhoz, hogy egyáltalán “készen álljon” egy kapcsolatra.

Mit tehet egy parázó anyuka, hogy ne legyen túl tolakodó, de mégis „felkészítse” a kamasz gyerekét a NAGY pillanatra?

Egy kamasz szerelem során a következő érzésekkel biztosan találkozik, illetve ezekről jó, ha „előre tud”. Ha ezekkel tisztában van, ha ezeket kimondjátok közösen, beszéltek róla, akkor nem éri őt váratlanul

és a legfontosabb: nem gondolja azt, hogy ezek különleges érzések, élmények, amelyek csak vele történnek meg!

Ilyen a stressz, a magány, a harag, a féltékenység és a szomorúság, amelyeket egészséges módon tudnia kell kezelni. És ilyen persze a földöntúli boldogság érzése is.

Pusztán gondolkodásra, mi több: előre gondolkodásra csábítunk benneteket.

Simán lehet, hogy azért nem mer ismerkedni, mert a fentieket nem tudja kezelni és egyszerűen fél a kudarctól.

Mivel még soha nem találkozott ilyen szituációval, viszont látott már sok tönkrement házasságot, óriási hisztiket a barátnőitől

vagy lekezelő történeteket a barátaitól. Ezért joggal gondolhatja azt, hogy köszöni ő ebből nem kér!

OLVASTAD MÁR?  A kríziseket elkerülni nem tudjuk, de...

A következő lépés ezután nem az, hogy előveszed a fenti listát és felolvasod neki, hanem

elmeséled a te saját történeteidet ebből az időszakból vagy megnéztek közösen egy filmet, amelyben vannak “érzelmi helyzetek” és beszélgettek róla. Nyugodtan elmondhatod neki, hogy tök normális ha nem tetszik neki senki, ezen nem kell aggódnia.

NEM

De ezzel a lendülettel kérdezz rá, hogy emiatt érez-e bármilyen negatív érzést. Ezután visszakanyarodhatsz a fentiekben leírtakhoz.

Azt is érdemes közösen megbeszélni, hogy az egyik legfontosabb “tulajdonság”- meglepő módon-, hogy képes legyen NEMet mondani.

Persze úgy nehezebb, ha azt látja tőled, hogy te bizony nem tudsz nemet mondani senkinek és szinte semmilyen helyzetre, emiatt csalódott vagy és ideges. Ha ez így van, akkor beszélj erről vele! Mondd el neki, hogy ez neked is nagyon nehezen megy, de próbálkozol.

Hidd el, hogy ha nincs szinkronban az, amit mondasz és az, amit teszel, akkor azt egy kiskamasz is leveszi és nem fogja érdekelni, hogy mit mondasz neki.

Egy kamasz kapcsolatban sok időt tölt együtt a két fél és ez lehet nagyon fárasztó vagy éppen unalmas. Simán azt érezheti az egyik, hogy teljesen rátelepszik a partnere. Javasold neki, hogy nyugodtan megmondhatja a másiknak, hogy neki ez most egy kicsit sűrű, attól még nem fogja őt elhagyni.

Vagy nem akar még szexuális életet élni vele. Ez abszolút egyéni, nincsenek rá szabályok, viszont beszélni róla „kötelező”..

Ezért sem fogja elhagyni. Vagy ha mégis, akkor az egy nagyon fontos jelzés a másikról. Emellett van az a bizonyos “tömegnyomás”, ami az osztálytársaktól, barátoktól jön arra vonatkozóan, hogy neki miért még nincs barátja/barátnője.

Erre a ringlispilre te ne szállj fel, tehát a “Neked ki tetszik az osztályból vagy a jaj, de cuki ez a kislány, szerinted?” kérdéseidet dobd ki a kukába.

Gondolj arra, amikor pár éve (jó pár éve, de ez most mindegy:) anyádék minden Karácsonykor azt kérdezgették tőled, hogy idén is egyedül jössz hozzánk ünnepelni, tehát még mindig nem akar senki elvenni feleségül? Ez most pont ilyen, csak ugorj vissza 20-30 évet az időben!

OLVASTAD MÁR?  Kérdezze meg háziorvosát!

Támogasd őt, ne kérdezgesd, mesélj magadról, kommunikálj nyíltan és szeresd őt amennyire csak tudod.

Fotó.www.pexels.com

Oszd meg a véleményed velünk!