Dr. Mangó Gabriella háziorvos, természetgyógyász neve minden bizonnyal nem ismeretlen az Anyapara olvasók körében.Hét gyermeke van, a legkisebb (15) még kamaszkorú. A 90 ezer feletti követőtábora az interneten nemcsak azért érdekes, mert nem feltétlenül jellemző ez a háziorvosokra, hanem azért is, mert évek óta napi rendszerességgel edukálja a betegeket olyan kérdésekben, amelyek százezreket vagy akár milliós nagyságrendű lakosságot érint. A Richter Érdemérem Díj háziorvosi kategóriájának zsűritagjaként abban hisz, hogy a minőségi és edukatív orvos-beteg kapcsolat esszenciális a gyógyuláshoz.

Arcok a háziorvos státusz mögé

A Richter Érdeméremmel, az azzal járó erkölcsi és anyagi díjazással élénkíteni tudjuk a háziorvosi betegkommunikációt, a háziorvosi prevenciós gyakorlatokat, a tudományos munkát és az innovációs eljárások szélesebb körben való megismerését.

 

Számomra a háziorvosi munkám az életem. És ezzel nagyon sok háziorvos így van. Szeretném, ha megmutathatnánk magunkat, ha arcokat tehetnénk „a háziorvos” – státusz mögé, hogy a szakma és a társadalom megláthassa a sokszor parttalan munka mögötti láthatatlan szakembereket. –  mondja Dr. Mangó Gabriella.

Több mint húsz éve háziorvosként dolgozik. A háziorvosi munkáját felnőtt és vegyes praxisokban is végezte.

„Ezt úgy kell elképzelni, hogy bejött hozzám a kamasz, a kamasz anyukája, majd nem sokkal később megjelent a nagymama is. Három generációt láttam együtt, emiatt sokkal több információm volt az egyes betegről. Ez egyrészt nagyobb feladat, de ugyanakkor óriási előny is volt. Nem beszélve arról, hogy mindenkivel lehetett beszélni, az egész család ugyanazt értette az adott betegségen vagy éppen a tüneteken.”- meséli a doktornő.

Kommunikáció, prevenció és innováció

A Richter Érdemérem Díjra pályázhat minden, aktív praxissal rendelkező, Magyarországon tevékenykedő, alapellátásban dolgozó háziorvos. (felnőtt-, vegyes- és gyermek háziorvosi praxisban dolgozó).

„Az én munkám közel 30 éve abból áll, hogy „magyarra fordítok” a betegeknek. Tehát érthető és személyre szabott módon tájékoztatom őket az adott betegségről. Biztos vagyok benne, hogy emiatt olvasnak, hallgatnak ennyien.”

A prevenció alapja a kommunikáció, de innováció nélkül nem teljes a kör. A tavalyi győztesek elképesztő kreativitással és tudással rendelkeznek, amit napi szinten elismernek a körzetbe tartozó betegek. A Díj hozza a külső elismerést, ami mindannyiuk számára felemelő pillanat volt. ITT nézhetitek meg a nyerteseket és a pályázatukat (nem hosszú, érdemes elolvasni) is.

Az idei évben ősszel kerül majd a pályázat kiírásra. Bíztassátok a háziorvosotokat a pályázat beadására, legyen a Te háziorvosod a 2024-es Richter Érdemérem  díjazott!

Oszd meg a véleményed velünk!