Magyarország biztonságos vérellátásához naponta 1600-1800 véradó önzetlen adományára van szükség. Egy véradó három, számára ismeretlen ember életét menti meg, a véradás ezzel méltán tekinthető a felebaráti szeretet csodálatos formájának.

Visz a vérem

A Visz a vérem! Az orvosokból és kommunikációs szakemberekből álló győztes (Richter Anna díj, orvos kategória 2023) csapat hisz abban, hogy innovatív kommunikációs módszerekkel, hatékony hálózatépítéssel, a felelősség megosztásával és oktatásával tudnak hatni másokra.

A projekt célkitűzése, hogy 100+1 véradó-toborzó influenszer kiképzésével és közösséggé építésével megújítsák a véradás népszerűsítésének kommunikációját.

A környezetükre hatást gyakorló ismert, elismert szereplők egyéni kampányukkal, saját követőik hangján szólva közvetítik a véradás fontosságának üzenetét és toboroznak új véradókat, hozzájárulva ezzel a szó szerint életmentő projekt sikeréhez.

Érdekességek, tények és segítség a véradáshoz

Magyarországon naponta 1600-1800 véradóra van szükség a biztonságos betegellátáshoz. A legtöbben „A” vércsoporttal rendelkeznek (44%), amit a „0” követ (32%), utána fele ekkora mértékben (16%) a „B” vércsoporttal rendelkezők következnek és a végen az „AB”-sek állnak (8%).

Ha figyelembe vesszük az Rh faktort is, akkor a leggyakoribb vércsoport az Arh+, a legritkább pedig az ABRh- vércsoport.

FONTOS, hogy minden csepp vér számit, teljesen mindegy, hogy milyen vércsoporttal rendelkezel!

OLVASTAD MÁR?  Szülőség, elég jó szülőség, bocs azt honnan is tudom?

Te tudtad, hogy mikor jelentkezhetsz véradásra?

Jelentkezhetsz, ha: 

  • egészségesnek érzed magad,
  • elmúltál 18 éves,
  • még nem vagy 65 (első véradók esetén a felső korhatár 60 év)
  • testsúlyod legalább 50 kg

A véradást megelőzően elengedhetetlen a véradók hiteles azonosítása!Fontos, hogy minden esetben hozza magával személyi igazolványát, lakcímkártyáját, TAJ kártyáját. Ezek hiányában sajnos nem kerülhet sor véradásra.

Tudtad, hogy Magyarországon a véradásra alkalmas lakosság mindössze 4%-a ad vért? Évente ez 260 000 véradót jelent és ennyi ember biztosítja a 400 000 egység vérkészítményt a vérátömlesztésre szoruló betegek számára.

Csatlakozz Te is a véradóink közé, hogy ez a szám, a 2023-as év végére, minél nagyobb legyen!

Ne felejtsétek, hogy a VÉRADÁS NEM VÉRVÉTEL.

Ahhoz, hogy ne legyen semmilyen probléma a véradás során, fontos a bőséges étel-, és italfogyasztás. Naponta minimum 1-1,5 liter víz bevitele ajánlott, illetve nagyon figyeljetek a zsíros ételekre, ugyanis véradás előtt kerülni kell őket.

Oszd meg a véleményed velünk!