Sokat beszéltünk már a pénztárcánkról, egészen pontosan arról az időről, amikor a pénztárcánkat kell elővennünk, amelyet mostanában (negyven körül) kezdünk megtömni. Aztán hagytunk egy kis szünetet, hogy az első sokk után legyen merszetek kérdezni. Kiss Móni írása.

A kérdések főképp arra irányultak, hogy ez az egész nagyon bonyolult és mondjuk el röviden: hová kell menni és mit kell csinálni

A válasz hiányának két oka van. Az egyik, hogy változik a rendszer. De alapjában.

Már korábban is utaltam rá, hogy egy új állami megtakarítási termék jöhet, amelybe állami garanciával és várhatóan adókedvezménnyel lehet majd nyugdíjcélú megtakarítást pakolni. Ez így is volt február végéig, de most az körvonalazódik, hogy a teljes intézményi háttér átalakul,

Jóléti Alapnak hívják majd az új keretrendszert.

Ne bánd azt az időt és energiát, amit az eddigi rendszer megértésébe fektettél, így már tudással felvértezve állsz majd, amikor az új szabályok megérkeznek.

Addig is azonban, várj!

Június környékére kiderül, hogy merre mozdulunk, mivel a szabályozók is felismerték, hogy a jelenlegi rendszer nem lesz fenntartható, illetve sokak számára a dolog nem érthető.

Ez a másik ok, amiért nem írtam mostanáig. Sajnos nincs olyan, hogy megmondom Neked, hogy melyik bankba menj és ott hányas gombot nyomj meg az irányító panelen.

Mindenkinek más kell. De azt ígérem, ha lesznek infók, segítek a tájékozódásban és könnyebb lesz, mint gondolnád.

OLVASTAD MÁR?  Szülőség, elég jó szülőség, bocs azt honnan is tudom?

A másik tanács: ne verd el, amit már összegyűjtöttél, a pénzkezelésben ragaszkodj az új elveidhez!

Itt is működik a jojo effektus, azaz, könnyen visszaszeded a leadott kilókat értsd hiteleket, túl magas kiadásaidat, ha nem maradsz fegyelmezett.

Életmódváltás és nem drasztikus változtatás, ez a jelszó a pénzügy területén is működni fog, nem csak a dietetikában.

Addig is, amíg nem tudjuk világosan, hogy milyen lesz az új Jóléti Alap, azaz az új nyugdíjmegtakarítási rendszer, folyamatosan update-elünk majd, hogy a pénzügyeidben sem kelljen paráznod.

A Pénztárca rovatunk mellett olvashatod még ITT is Kiss Móni írásait a témában, mert elindult a sokak által várt saját oldala, ahol egyrészt megismerhetitek a szakmai pályafutását, másrészt itt találhatóak a legfrissebb elemzései is. Érdemes beleolvasni!

Fotó:pexels.com

Oszd meg a véleményed velünk!