A „rossz társaságba keveredés” az egyik rémálom ami miatt parázunk. Ennek vannak fokozatai, tehát sok esetben teljesen ártalmatlan helyzetről gondoljuk azt, hogy a kamasz belekeveredett és innentől „megindult a lejtőn”. Ismerős? Van olyan, hogy rossz társaságba keveredik?

A rossz társaságnak kétféle típusa létezik: az egyik a lájtos verzió, amikor a csapat vezéregyénisége (mert mindig van egy főnök, aki után mennek a többiek) szimplán nem tanul és az a menő, ha a suli elvárásainak nem akar megfelelni. A keményebb verzióban ehhez társul a rendszeres alkohol és egyéb szerek, valamint az időnkénti iskolakerülés. A rossz társaságba keveredett kamaszról ITT már írtunk az anyaparán. Most a 14 éves kor feletti kamaszokról írunk elsősorban.

Mit tehet ilyenkor a szülő?

Stay calm – azaz nyugi (vagy ahogy ők mondanák: nyugodtság van)

A friss barátok, az új társaság nagy erőkkel “csap le” a kamasz gyerekre, de ilyenkor még sokkal nagyobb hatással van rá az anyja vagy az apja szava. (Még akkor is, ha ezt sokszor nem így érzékeled.) Ha évekig sikerült viszonylag normális viszonyt kialakítani vele, akkor most néhány nap vagy hét (attól függ, hogy mikor veszed észre!) alatt

nem fog teljesen elfordulni tőled és elfelejteni mindent, ami eddig történt vele.

Persze, ha eddig is alapvetően konfliktusos volt a kapcsolatotok, akkor a kamasz elkezd büntetni és sokkal nehezebb elfogadtatni vele az álláspontodat, de akkor se gondold azt, hogy lehetetlen!

Bizonyos dolgok, ilyen a rendszeres alkohol fogyasztás, a dohányzás vagy az iskolakerülés a kamaszok között futótűzként terjedhet. Ennek ellenére nyugi van, mert a hisztizéssel három lépést visszalépsz, miközben egyet szeretnél előre.

Beszélni, beszélni, beszélni

Beszélni= nem számon kérni, nem megalázni, nem leszólni, nem fenyegetni.

Próbálj meg beszélni vele, hogy elmesélje, mi történik egy – egy ilyen találkozó alkalmával. Kikkel lóg, kik ezek a kamaszok, hány évesek. Lehet, hogy ezeket a tök egyszerű infókat nem fogod azonnal megkapni (Hagyjál már!), akkor próbálkozz többször, de mindig vedd figyelembe a fentieket!

OLVASTAD MÁR?  Teremtsd újjá magad!

Az a rossz hír, hogy ez a meló nem lesz egyszerű. Erre időt és sok energiát kell szánnod. Amikor ott tartasz, hogy elkezd beszélni, akkor érdemes elmondanod a játékszabályokat, amelyeket ha megszeg, akkor az az ő felelőssége.

Ha ezeket kipipáltad, akkor jöhet a legnehezebb: nem tiltani. Azért nem, mert lehet, hogy már

az ük anyáinktól is ezt hallottuk, de ez egy soha el nem múló igazság: amit tiltanak, az nagyon kell.

Mi jöhet szóba, mint tiltani való és mi a lehetséges helyettesítő ötletünk?

Alkohol: hivatalosan 18 év alatt nem vásárolhatnak alkoholt a fiatalok, de mindannyian tudjuk, hogy ez gyakorlatilag 16 éves kortól kivitelezhetetlen. Erről egy jól átgondolt írást ITT olvashattok. Az alapokat ott tudod lerakni, hogy elmondod: te NEM pártolod azt, hogy alkoholt fogyasszon, de tiltani nem fogod neki. Ez már az ő felelőssége (is).

Hidd el, hogy nem tudod őt mindenhova követni. Nem tudod ellenőrizni a lépéseit. Emiatt tiltani sem tudod.

Az alkohol kérdésnek ebben a korban a kíváncsiság a legkomolyabb mozgatója. Erről kamasz nyelven ebben az interjúnkban olvashatsz. Tipp: hívjátok meg a barátokat hozzátok és legyen nálatok a buli felügyelettel. (Addig nem jössz ki a szobából, vagy elmentek/elmész moziba és utána hazamentek, stb.)

A lényeg: felvállalja a többieket és te is látod, hogy mekkora a baj vagy éppen csak “eltévedt” a gyerek néhány alkalommal. A lényeg: ha tiltod, akkor jobban rámozdul.

Suliból lógás: ez sokkal egyszerűbb, mint az alkohol. Miután kiderítetted, hogy miért hiányzik. (Kivel van, mit csinálnak, hol, mennyi ideig, mi a helyzet a suliban, stb.) Pontosan megvan, hogy hány alkalommal hiányozhat igazolatlanul az iskolából. Ezt kérd ki a suliból (erről minden intézménynek van írásos “emlékeztetője”), add oda neki és a nyomaték kedvéért írasd alá vele. Beszéljétek meg, hogy ha ez több, akkor mi lesz a következménye. Ha együttműködő ajánld fel neki, hogy egy félévben egy napot igazoltan hiányozhat.

OLVASTAD MÁR?  Ki beszél a szülőkről?

Ötletek

Lányoknak tánc, fiúknak boksz

Nagyon egyszerűen hangzik, de egy próbát megér. Két linket ajánlok, az egyik a lányoknak ITT, a másik pedig a fiúknak ITT. Miért ne lehetne proaktívan felajánlani nekik, hogy a szabadidejüket eltölthetnék táncolással vagy bokszolással? Egyiknél sem cél a versenyszerű sport, mindössze annyi, hogy olyan sportot űzzenek (felteszem, hogy kipróbáltak már minimum négy-öt sportot kisgyerekkoruk óta és mindegyiket abbahagyták valamiért, ami nem baj), ami teljesen passzol a hétköznapi életükhöz is.

A bokszról se gondold, hogy akkor most odamegy szétveretni a fejét. Nem. Ma a boksz, alapvetően önvédelemre oktat, sok esetben nem is kerül ringbe a gyerek, csak az ütéseket gyakoroltatják velük és nem utolsó sorban az állóképességüket fejleszti.

Összefoglalva: nyugi van. Beszélgetni, beszélgetni. Nincs tiltás. Proaktív alternatívák. Ennyi.

Amikor a fentiek nem segítenek

Ilyenkor képzett mentálhigiénés szakember (ingyenes nevelési tanácsadó például) segíthet feltárni az okokat. Rossz önértékelés, identitás kérdések tisztázása illetve a hiányzó szociális készségek mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy végül a rossz társaságot választotta. Nem szégyen segítséget kérni, de az ellenkezője igen.

Fotó:www.pexels.com

Oszd meg a véleményed velünk!