Szórakozások után késő éjjel hazatérő csemetéink olykor egyedül indulnak haza a buliból. Lelkükre köthetjük, hogy legalább párban közlekedjenek, de ez nem mindig kivitelezhető ugye. Ha van rá mód, akkor a gyerekért mi magunk is elmegyünk, de ez is csak egy bizonyos korig működhet. Drixler Imola interjúja Molnár- Csiki Marennel, a Hazakisérő Alapítvány vezetőjével.

Mi van, ha úgy érzi a gyerek, hogy esetleg követik vagy valamiért nem érzi biztonságban magát?

Nem biztos, hogy a srácok ilyenkor bennünket hívnának fel egyből. Szülő épp dolgozhat, elutazhat. Az is lehet, hogy rögtön a vészharangot kongatva pánikba esnénk és nem tudnánk higgadtan, gyors segítséget nyújtani egy ilyen helyzetben.
De felnőttként is kerülhetünk ilyen helyzetbe:

egyedül sötétben kell valahová érnünk és nem érezzük biztonságban magunkat, úgy érezzük követnek és nincs, akitől segítséget kérhetnénk.

Erre az esetre született meg egy nagyszerű kezdeményezés: a Hazakísérő Telefon Alapítvány által működtetett Hazakísérő Vonal, amit ilyen esetekben lehet hívni.

Másfél éves az Alapítvány, aminek a hívásait Molnár- Csiki Maren fogadja a kezdetektől. Vele beszélgettem az elmúlt időszak tapasztalatairól.

Honnan jött az ötlet a Hazakísérő Vonalhoz?

Először 2011-ben láttam egy riportot a berlini hazakísérő telefonról. Akkor fogalmazódott meg bennem először, hogy itthon is szükség lenne egy ilyen szolgáltatásra. Évekig érlelődött bennem a gondolat, majd 2017-ben elindult a telefonvonal.

Milyen esetben hívhatják a vonalat a bajban lévők?

Krízishelyzetben a 112-t hívják mindenképpen!

De ha valaki, azt érzi, hogy követik, de nem biztos a dolgában vagy csak pár száz méter, míg hazaér és nem szeretné hívni a 112-t, minket ( 06 80 442- 422 vagy 30 899 3465) hívhat.

OLVASTAD MÁR?  A kríziseket elkerülni nem tudjuk, de...

Mi történik egy ilyen híváskor?

Kérdés nélkül kezdje a hívó a teljes nevével, kijelzett telefonszámával és a tartózkodási helyével a hívást.

Kérem, senki se magyarázkodjon és szabadkozzon, nyugodtan térjen azonnal a lényegre!

Amíg biztonságba nem ér a hívó fél, addig folyamatosan tudakozódom a pontos helyszín felől, bár ezt szinte maguktól is mondják készségesen. Fontos tudnunk, hogy hol tartózkodik épp a telefonáló, hogy

baj esetén- ha ő nem tudja hívni a Segélyvonalat- azonnal tudjuk a 112-t értesíteni a pontos adatokkal.

Fontos a beszélgetés kialakítása. Előfordult már, hogy valakivel ez nagyon nehezen vagy egyáltalán nem ment. Meg kell bizonyosodnunk róla, hogy valós a helyzet, amiről a hívó fél beszél és nem él vissza valaki ezzel a szolgáltatással.

Mikor hívható a vonal?

Hétfőtől szombatig: 22.00-4.00-ig, vasárnap: 22.00-1.00-ig vagyunk hívhatóak.

A telefon hívása ingyenes?

Igen, a mobilszolgáltatók számairól ingyenes.

Hány hívást fogadtak már? Van bármilyen statisztikájuk erről már esetleg?

Pontos statisztikánk még nincs. Teljesen változó a hívások száma. Van, hogy napokig egy hívás sem érkezik, de hétvégén megszaporodnak a telefonok. Főleg pénteken és szombaton jön több hívás.

Volt már olyan eset, hogy a 112-t kellett értesíteniük?

Egy eset volt, ami jól végződött. A hölgyet követték és miközben a vonalban voltunk, megszakadt a telefon. Hiába hívtam vissza, kikapcsoltat jelzett a hang. Mint később kiderült, lemerült a telefonja.

Ha megszakad a telefonvonal és az illetőt nem tudjuk visszahívni, akkor értesítjük a segélyhívót. Hisz nem tudhatjuk, nem történt-e baj, elvehették a telefonját…stb.

Hányan tudják fogadni a hívásokat jelenleg?

OLVASTAD MÁR?  Kérdezze meg háziorvosát!

Rajtam kívül van egy állandó önkéntesünk, aki épp vizsgaidőszakában van. Keresünk önkénteseket folyamatosan, mert szükség lenne rájuk mindenképp. Vannak jelentkezők, de többen lemorzsolódtak már.

Milyen tapasztalataik vannak a Hazakísérő Vonal elindulása óta eltelt időszakról?

Pozitív volt a fogadtatás, kedvesek a hozzánk forduló telefonálók. Ezeknek a visszajelzéseknek nagyon örülünk és rendkívül hálásak vagyunk a támogatásokért, amiket eddig is kaptunk.

Volt olyan, akinek a telefonjában volt elmentve a számunk már 2017 óta, és a közelmúltban került sor rá, hogy hozzánk fordult segítségért, hívott bennünket.

Hallottam olyanról, hogy szülők ajánlgatják a gyerekeknek ezt a számot.

Azt gondolom, ez egy remek kezdeményezés, ami veszély esetén segítséget nyújthat.

Biztonságban érezheti magát a segélykérő, hisz tudja, hogy nincs egyedül a bajban. Azonnal komoly segítség indulhat a vonal túloldaláról adott esetben, hisz erre felkészült emberek fogadják a hívásokat. Ez a segítség pedig életet is menthet adott esetben.

Ezt a telefonszámot érdemes elmenteni a telefonokba – magunknak is- és a gyerekeknek is elmagyarázni, milyen esetben hívhatják. Fontos. Ne legyen rá szükség, de ha kell, tudja mindenki, melyik számot hívhatja.

Fotó:pexels.com

Oszd meg a véleményed velünk!