Kicsit túlzó a cím, hiszen pont arról beszélgettünk tegnap, hogy a szexualitás nem egy pontokból álló, kipipálható lista, hanem egy folyamat. A Tabuk nélkül beszélgessünk a testről és a szexualitásról rendezvényünkön jó volt a hangulat. Eleve, akik eljöttek a mínusz 8 fokban, már örültek, hogy jó meleg van. Vicc nélkül: jó volt, köszönjük, hogy ennyien eljöttetek!

A”hagyományos” szexuális felvilágosítás tévútra visz minket, hiszen azt hiheti a kamasz, hogy a szexualitás egy technikai dolog (mit kell csinálni). Pedig nem.

  • Beszélgessünk arról, hogy mi a szex. Tök konkrétan. (Ennek azért vannak fokozatai.) Vagy: a csókolózás már szex? Miért izzad a tenyerem? Honnan tudom hogy szerelmes vagyok? Miért nem baj az, ha a barátnőd már volt fiúval és te nem.
  • Beszélgessünk velük arról, hogy a testük az övék. Hogy senki nem kérhet tőlük olyat, amit ők nem szeretnének. Nézzünk erről filmet velük közösen.
  • Beszéljünk velük arról, hogy a pornófilm létezik, tudunk róla, de ennek semmi köze a valósághoz. Ezek a valószerűtlen lények, kigyúrt pasik nagy szerszámmal és szétplasztikázott nők óriási mellekkel egy filmet játszanak, ami egy idő után tök unalmas.
OLVASTAD MÁR?  Szülőség, elég jó szülőség, bocs azt honnan is tudom?

  • Soha ne felejtsük, hogy a kamasz mindig figyel. Minket is. Hogyan viselkedünk ha testről, határokról, társas kapcsolatokról, a nemek közötti viszonyról van szó. A férfi-nő közötti viszony (apa és anya kapcsolata, kommunikációja, viszonyai) ugyanúgy részei a „szexuális felvilágosításának”, mint az, hogy a másik testét mennyire tartjuk tiszteletben, beszólunk-e annak, akiről kiderül például, hogy meleg.
  • Beszéljünk velük arról (biztos meglepődnek majd), hogy az önkielégítés nem bűn. Vannak dolgok, amiket érdemes elmondani nekik. Erről ITT olvashatsz.
  • Beszélgess vele a testéről, ha úgy érzed, hogy neki ez fontos téma (mert sokszor áll a tükör előtt és nem tetszik saját magának). Ha nem szereti a testét az nem egyszerű téma, de biztos találtok olyan testrészt ami szerethető. Erről ITT olvashatsz a beszélgetés előtt.
  • Minden, értsd:minden tőlünk indul. Minden oda van “bekötve” hogyan vagyok magammal, mennyire vagyok tisztában a saját érzéseimmel, a saját történeteimmel, szükségleteimmel, és ezzel a saját csomagommal hogyan kapcsolódok másokhoz. Ezt látja a kamasz, ezt utánozza a kamasz,
ezt kellene úgy csinálnunk, hogy utólag ne kelljen magyarázkodnunk.
Ez a rendezvény az első a tervezett sorozatunkban. A keretek minden alkalommal így tervezzük: kerekasztal beszélgetés, rövid szünet, majd három kiscsoportos beszélgetés. A téma viszont még nyitott: írjátok meg az anyapara@anyapara.hu emailcímre, hogy miről hallanátok szívesen!

 

Oszd meg a véleményed velünk!