Hatodik éve követünk egy olyan kezdeményezést, amelyben csapatoknak kell “öszeállniuk” ahhoz, hogy indulhassanak a díjért, amely lehetőséget ad arra, hogy megvalósítsák az álmaikat.Mindannyian kapcsolatban vagyunk velük, az életünk részei, a problémáink és az örömeink “kísérői”. Most az orvos csapatokat mutatjuk be.

Egy kategória, 4 millió forint

Az orvos, pedagógus, egészségügyi szakdolgozó, gyógyszerész és junior kategória zsűridíjasai mellett az online szavazás nyertese is Richter Anna Díjban és a projekt megvalósítására fordítható 4 millió forint támogatásban részesül. A közönségdíj sorsa tehát a szavazók kezében van.

Március 10-ig megtekintheted a döntős csapatok bemutatkozását, szavazhatsz a projektekre, és részt vehetsz a Richter Anna Díj nyereményjátékán.

A tét nem kicsi, hiszen a szavazással dől el, hogy az öt pályázati kategóriában a zsűri által kiválasztott egy- egy díjazott mellett melyik lesz az a hatodik csapat, amelyik a díjjal járó négymillió forintos összegből valósíthatja meg ötletét.

Minden évben nagy ünnep számunkra, hogy bemutathatjuk a csapatokat, fontos “feladat” vár az olvasókra, hiszen a közönségdíj sorsa a szavazók kezében van. Március 10-ig megtekinthetitek a döntős csapatok bemutatkozását a Richter Anna díj oldalán és szavazhattok kategóriánként egy-egy projektre, és részt vehettek a Richter Anna Díj nyereményjátékán.

Obesitás prevenció: nem elhízni könnyebb, mint lefogyni

Csapatvezető: Dr. Kántor Irén
Csapattagok: Dr. Gács Zsófia, Dr. Havasi Katalin, Dr. Rósa Ágnes, Braun Helga
Magyarország vezető helyet foglal el a túlsúly, a korai szív- és agyi érbetegségek előfordulásában. Ennek egyik fő oka
a gyermekkori túlsúly, ami aláássa a fizikai, szociális és pszichológiai jóllétet, gyakran vezet felnőttkori elhízáshoz, és ismert kockázati tényezője a leggyakoribb krónikus megbetegedéseknek.
Túlsúlyos gyermekeknél a szorongás, a depresszió, az ízületi fájdalom, míg felnőtteknél szív, agy, ízületi, hormonális és rosszindulatú betegségek is gyakoribbak.
A „nem elhízni könnyebb, mint lefogyni” alapigazságát kihasználva a Házi Gyermekorvosok Egyesülete nagyszabású, országos prevenciós programmal, korai felismeréssel és a szülők számára is szemléletes jelzőrendszerrel segítenék a szülőket és a védőnőket is a gyermekkori túlsúly kialakulásának korai felismerésében, és a súlyos következmények elkerülésében.
Az ország minden részéből vonnak be alapellátó gyermekorvosokat.
Életmód ambulanciája csapatától kapná meg azt a szemléletbeli, kommunikációs, viselkedésváltoztatást támogató módszert, amellyel a bevont gyermekek és családjaik hétköznapjait és hosszútávú egészségét empatikusan, előítéletek nélkül, hatékonyan tudják befolyásolni. A programba bevont háziorvosok később helyi szakértőként adnák tovább kollégáiknak az ismeretet, amely az orvosi támogatás és a páciens önmenedzselése eredményeként változást hozhat majd a magyar társadalomban.
A bemutatkozó videójukat ITT nézhetitek meg.

Testmozgással az elme egészségéért

Csapatvezető: Dr. Máttyássy Adrienn PhD
Csapattagok: Dr. Kovács Ágnes, Pintér Dóra, Dr. Sutus Nikolett, Takács Viktor
A Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház Pszichiátriai Osztály Fekvő- és Járóbeteg Szakellátása évente körülbelül 2500 fekvőbeteget bocsájt otthonába a kórházi kezelés befejeztével, és mintegy húszezer orvos-beteg találkozásra kerül sor.
Az országosan is igen nagylétszámú betegcsoportnak az ellátása során a korszerű gyógyszeres, pszichoterápiás és rehabilitációs beavatkozások mellett az elmúlt egy évben pilot program formájában elindították a rendszeres testmozgás beépítését a kiegészítő terápiás és az egészségmegőrzési lehetőségek sorába. Célkitűzésük a mentális betegséggel élők szélesebb körében a mindennapos testmozgás kultúrájának kialakítása, és a fenntartásának elősegítése.
A programba dietetikust, gyógytornászt, személyi edzőt, pszichológust, nordic-walking oktatót terveznek bevonni, szerveznének egészségnapokat, és belépőjegyekkel, sportbérletekkel támogatnák a programban résztvevőket.
A bemutatkozó videójukat ITT nézhetitek meg.

Zenével a testi és mentális egészségért

Csapatvezető: Dr. Balogh Enikő
Amikor kiderül valakiről, hogy súlyos betegségben szenved, a testi betegségekhez gyakran társul elkeseredés, depresszió. Enikőék egy
olyan estét szeretnének adni az embereknek, amelyből erőt és hitet meríthetnek, talán kicsit pozitívabban tekinthetnek az előttük álló útra.
A projekt keretén belül családias hangulatú, zenés estek valósulnának meg beszélgetésekkel. A szórakozás mellett a résztvevők személyesen találkozhatnak olyan művészekkel, akik vagy jelenleg is valamilyen egészségügyi megpróbáltatással küzdenek, vagy már felépültek.
A projekt célja emellett felhívni a figyelmet a szűrővizsgálatok fontosságára is. Az estet színházi körülmények között álmodták meg országszerte. Az előadáson közreműködik Zeffer András, a Mobilmánia frontembere, Tóth Nikolett, az Operettszínház balerinája. Közös bennük, hogy mindhármuknak egészségükhöz kapcsolódó kihívással kellett szembenézniük. Az estet Zoltán Áron a Vígszínház művésze vezeti és színesíti a verseivel. A személyes megélések megosztása mellett Enikő a betegségekhez kapcsolódó orvosi háttérről is beszél majd a nézőknek.

A bemutatkozó videójukat ITT nézhetitek meg.

OLVASTAD MÁR?  Ki beszél a szülőkről?

Oszd meg a véleményed velünk!