Elméletben sok mindent nagyon jól tudunk, mi több a hangoztatás is remekül megy. Hogy egészséges életmód meg ne kockulj annyit, feküdj le időben és különben is jesszus, mibe vagy már megint?!

Ha mindez nem párosul azzal, ahogy egyébként élünk és amit nap, mint nap lát a kamasz gyerekünk, akkor elsőre ránk legyint, később pedig arról beszél majd, hogy nekünk is csak a szánk jár és tulajdonképpen ő csak ugyanazt csinálja, mint mi.

Mik azok a pozitív példák, amelyek elsőre nagyon közhelyesnek tűnnek és mindenhonnan erről olvasol, de a gyakorlatban brutál nehéz megvalósítani?

  1. A test

Jól hangzik, hogy mindennap elmondod neki az autóban, hogy fiam, az nem lehet, hogy mindennap valami junk kaját veszel magadnak, egyél már egészséges kajákat, miközben otthon nagyon ritkán főzöl olyan ételt, ami nem junk.

Irtó nehéz mindennap főzni, meg kitalálni, megvásárolni a hozzávalókat és különben is öt perc alatt megeszik és kezdődik minden előröl.

De: meg kellene találni azt a középutat (közhelyes, de igaz), ahol nem kín a kajálás és a főzés, de mégis sokkal-sokkal jobban vagy te is és a többiek is a családban, mert nem sz.r kajákat esznek mindennap.

Illetve ami szintén nagyon elcsépelt duma: a sportolni kell. Nincs mese. Kell. Mindegy mit. Legyen annak a gyereknek végre valamilyen testtudata. Érezze a testét, legyen büszke rá. Nem, nem jó a kövér ember, még akkor sem ha most tele van az internet azzal, hogy túlsúlyosan is lehetsz boldog. Nem, nem lehetsz, el ne hidd.

Mondhatod, hogy szép a kövér nő és ha nem tud lefogyni, az sem baj, így is szép. Nem, nem szép és nincs jól, az biztos.

TIPP: hetente kétszer rendelj házhoz szállítást, főzz háromszor annyit, hogy elég legyen a maradék két napra. Különben is a kamasz is főzhet egyszer abból, amit otthon talál. (Erről lásd ITT a tippünket.) Nem kell mindenben megszakadni, de hinni lehet abban, hogy ez nem lehet ennyire bonyolult. Ha rábízod a kamaszra, akkor nézzétek meg előtte közösen EZT, amit több, mint 85 millióan lájkoltak már és rendszeresen használnak. Zseniális. Vagy éppen magyarul a nosaltyn ugyanezt. Szuper jó sorvezető, illetve fakanál vezető.

  1. A lélek

Ez is nyilván nagyon összetett kérdés. Itt nem feltétlenül arra gondoltunk, hogy kizárólag annak egészséges a lelke, aki minden reggel tíz percet meditál. A lélek kérdésben benne vannak a barátok- hogy nem elég, hogy vannak, hanem tartod velük (tudatosan is) a kapcsolatot. A kamasz ezáltal azt látja, hogy egy barátságot igenis ápolni kell.

OLVASTAD MÁR?  Ki beszél a szülőkről?

Benne van az is ahogy megoldod a problémáidat. Ahogy hisztizel valamin vagy éppen időt kérsz, hogy átgondold.

A kamasz állandóan figyel.

Ha azt látja, hogy mindenki hülye, hogy te nem tehetsz semmiről vagy éppen azt, hogy azt kommunikálod: mindenről én tehetek, akkor ne csodálkozz, ha ő is ugyanezt az utat fogja bejárni.

Ha nem tudod kimutatni az érzéseidet, ha nem tudsz szeretni, azt is leveszi a kamasz.

Erről lásd ITT az írásunkat. TIPP: a nyár jó alkalom arra, hogy te is végiggondold saját magaddal kapcsolatban a „lélek részt”. Van, hogy a gyerek vezet el a változáshoz, ami külön öröm, hidd el!

  1. Pénzügyi kérdések

Ha te spórolós vagy, akkor ő is az lesz. Ha költekezel, akkor ő is szórja majd.

Ha nincs valóságos viszonyod a pénzhez, akkor neki sem lesz.

Ha mindent megveszel neki és ugyanúgy betömöd kiflivel a száját-, hogy csak maradjon már csöndben-, mint kiskorában, akkor neki is csak ez lesz a módszere később. Érted?

  1. Telefonhasználat, FB és az összes közösségi oldal

Igen, valószínű, hogy az nagyon hiteles, ha egész este bekiabálgatsz a szobájába, hogy NEKOCKULJMÁR, miközben te is folyamatosan a mobilodat nézed. Nyilván nézni kell, csak ebben is lehetséges a „tudatos”szünet.

Amikor látványosan kiteszitek egymás mellé az összes mobilt az asztalra és megpróbáltok nélkülük létezni pár órára.

A másik a közösségi oldal téma. Hiába papolsz neki, hogy mit ne tegyen ki a Facebookra (lásd ITT erről írásunkat), ha te folyamatosan megosztod a nagyközönséggel az életed legapróbb részleteit is, beteggelve a gyerekeidet…

  1. Munka

Bizonyos életkor után (kb.10-12 éves kor) a kamasz figyelemmel követi a karrieredet. Először csak figyel és lefordítja magának, hogy anyám mivel is foglalkozik.

Bemegy a dolgozóba, utálja a kollégáit, hazajön és arról álmodozik, hogy eljön az idő, amikor be se kell mennie.

Aztán elkezd kérdezgetni. Hogy szereted-e amit csinálsz, hogy mennyit keresel, hogy ki a főnököd és a munkatársaid jó fejek-e, hogy miért akadsz ki mindennap valami munkahelyi szitun.

És akkor egyszer csak azt látod, hogy az iskolában ugyanígy kommunikál a társaival.

Persze csak akkor látod, ha érdekel, hogy mi történik vele és követed az eseményeket. Hogy ha nagyképű főnök vagy és alázod a beosztottaidat, akkor ő is egy kis diktátor lesz a suliban. Ha állandóan a szőnyeg alatt közlekedsz és a rojtoknál beszólogatsz a többieknek, akkor ő is ilyen kis sunyi lesz. Szóval ez tök egyszerű és mégis kőkemény valóság.

OLVASTAD MÁR?  Ki beszél a szülőkről?

TIPP: mesélj a kamasznak a munkádról és a munkahelyedről. Vidd be őt és mutasd meg neki, hogy hol dolgozol, milyen az iroda, gyár, bármi ahova nap, mint nap bejársz. Beszélj az emberekről, akik körülvesznek, mondj neki példákat, hogy milyen konfliktusok vannak egy munkahelyen.

Összefoglalva: test, lélek, munka, pénz, szocializáció. Ilyen egyszerű…

OKTÓBER 2 – ÁN ANYAPARA RENDEZVÉNY, NEGYVEN AZ ÚJ NEGYVEN, DE MIT LÁT EBBŐL A KAMASZ CÍMMEL. MINDEN INFÓT MEGTALÁLTOK HA A SZÖVEGRE KATTINTOTOK. GYERTEK!

Fotó:www.pexels.com

Oszd meg a véleményed velünk!