Titeket nem bosszant, hogy egyre előbb kezdik a bevásárlóközpontok a karácsonyi felkészülést? Lassan már a húsvéti nyúl is összebútorozik a rénszarvasokkal és egy gumimatracról a Balaton közepéről integetnek, hogy idén ne felejts el sokat költeni! Na jó, lehet, hogy ez túlzás, de én bizony 10 fokos átlaghőmérséklet felett nem vagyok hajlandó nem hogy áldott, de még meghitt hangulatba sem kerülni. Kiss Mónika írása.

Pár éve nagy megelégedéssel olvastam, hogy nem érdemes hónapokkal az ünnepek előtt karácsonyi slágereket hallgatni, mert az nem használ  a szellemi épségünknek. Az mondjuk elgondolkoztat, hogy az eredeti kutatás linkjét most nektek nem tudtam fellelni, lehet, hogy nem is létezett, csak ezt a kissé mondvacsinált problémát támasztotta alá.

Van azonban egy olyan probléma, ami tényleg a stressz nagy részét okozza december elején és ezt akkor és ott már nem lehet gondos tervezéssel, a vendéglista és megfőzendő ételek csökkentésével könnyedén megoldani.

Ez a túlköltekezés, mert nehogy már karácsonykor ne….

Sok bugyra van ennek a pokolnak, aki már belekerült, tudja, hogy sok maszkban tud támadni:

  • nehogy már Benőke ne kapja meg a legújabb …–t,
  • nehogy már olcsóbb ajándékot vegyek X-nek, mint ő ad nekem,
  • nehogy már azt mondjam a bevásárlóközpontban annak az agilis ügynöknek, hogy nekünk ilyesmire nem telik,
  • nehogy már azon múljon a jókedvem, hogy megvettem –e neki,
  • nehogy már számoljam a kiadásokat, mint az év 11,5 másik hónapjában.
OLVASTAD MÁR?  Ki beszél a szülőkről?

Sokan nem beszélnek erről, pedig aztán októberig is eltart, amíg rendeződik a családi kassza, azt meg ki sem számolják, hogy mennyibe is került ez.

A fogyasztási hitel, legyen az áruhitel, személyi kölcsön, folyószámlahitel és hitelkártya-költés ugyanazon az elven működik, ne hagyd, hogy elhitessék Veled, hogy ez most nem drága.

Mind fedezet (például ingatlan) nélküli, csak az ügyfél jövedelme alapján nyújtott, szabad felhasználású hitel és mind sokkal drágább, mint bármilyen más forrás. Ez újdonság neked?

Akkor itt az ideje, hogy alaposan átolvasd az MNB brosúráját a témában ITT .

Megvan? Akkor már tudod, hogy a THM mutatja meg, hogy mennyi a hitel teljes költsége.

Előfordulhat, hogy a 0 százalékos kamatú kölcsönnél 20 százalék a THM. Ilyen esetben jobban jársz a 10 százalékos kamatú 15 százalékos THM-es hitellel.

Most kapaszkodj meg! Az áruházi közvetítőknél igényelhető, azonnal folyósított áruhitelek körében tavaly a jegybanki összesítés szerint a 13-28 százalék közötti THM-ek kedvezőnek számítottak.

A piaci ajánlatok fele a  39,9 százalékos, törvényben maximált THM közelében volt!

100 forintért 140-et adsz vissza, ha erre képes vagy egy éven belül, ha nem, még nő a visszafizetendő összeg.

Bizonyos költségek pedig kimaradtak a THM-ből, tehát még egy éven belül is jó eséllyel nem állsz meg a 140-nél. Ne gondold, hogy csak az áruházban folyik a rablás: a szabadon felhasználható személyi kölcsönök terén  tavalyi ajánlatok egyharmada súrolta az erre a típusra előírt 24,9 százalékos THM-plafont.

Tudjátok mit, már nem bánom, hogy a bútoráruház eszembe juttatta a karácsonyt, jól jártunk vele.

Van egy ötletem: Ha mondjuk most heti 3500 forintot beledobsz egy borítékba, 45 500 forintod lesz, mire a költés ideje eljön és idén egy szorongással kevesebb.

Ha nehéz kigazdálkodni, nézd meg, mire nem lesz szükséged karácsonyig:

  • kihasználod az ultra max egész univerzumra érvényes fitness-bérletet
  • átnézted a mobil és egyéb szolgáltatásokat, hogy nem fizetsz –e túl sokat értük?
  • nézd meg a fogyasztási szokásaidat is: eggyel kevesebb városi kaja vagy kettővel kevesebb kávézás vagy két üveg jó bor és megvan a heti összeg,
OLVASTAD MÁR?  Ki beszél a szülőkről?

légy kreatív és végképp ne hagyd, hogy karácsonykor azzal zsaroljanak, hogy nehogy már karácsonykor ne…

Fotó:pexels.com

Oszd meg a véleményed velünk!