2011-ben indult útjára a az ausztrál Plastic Free Foundation kezdeményezése, ami azóta 170 országba, több mint 120 millió emberhez jutott el. A kihívás lényege, hogy egy hónapon keresztül száműzzük az életünkből az egyszer használatos műanyagokat és helyettük más alternatívákat keressünk. Valamint, ha lehet, véglegesen kitiltsuk őket az életünkből. Drixler Imola írása.

Nézzük, mit is tehetünk a mindennapjainkban, amivel az egyszer használatos műanyagokat elhagyhatjuk. Szubjektív ötletelés indul!

Vannak kezdőknek és haladóknak is ötletek ezek közt.

 • Ne használjunk műanyag bevásárló szatyrot. Helyette anyagból készültet, kosarat vihetünk magunkkal.

Nálam mindig van minimum 3 különböző méretű vászontáska az autóban, ill. a táskámba is lapul egy állandóan.

 • Ha a pénztárnál felajánlják a nejlon bevásárlószatyor vásárlásának lehetőségét, mondjunk nemet.

Ennek sokszor az a vége, hogy a vásárolt áruval egyensúlyozva lépegetek az autóig, de nem adom meg magam: nem kérek műanyag szatyrot pár éve már.

 • A pékárunál papírzacskóba rakom a zsömlécskéket. Sajnos, nagyon sok helyen nincs papír, csak műanyag zacskó.

Zöldségesnél egyből a magam által vitt vászonzacskóba rakom a gyümölcsöket. ABC-ben – most olvastam-, végre lehet venni többször használatos zacskót. Ennek beszerzése a napokban várható nálam.

 • Egyébként meg egy sima zacsi is megteszi, mindenkinek van otthon, csak tedd bele reggel a táskádba és azokat használd!
 • Ha készen, előre vásárolt terméket veszünk, keressük azt, amelyiken a legkevesebb csomagolás van.
 • Ne vegyünk PET palackos üdítőt ebben a hónapban!

Mi egyébként is nagyon ritkán iszunk üdítőket, de ebben a hónapban egyáltalán nem fogunk.

Én nem veszek ásványvizet évek óta. Kulacsban hordunk magunkkal csapvizet. A srácoknak BPA mentes műanyagból, nekem üvegből van gyönyörű palackunk.

Többször megtöltjük a nap folyamán és abból iszunk. Ízesíteni lehet gyümölccsel, zöldséggel. Frissebb és egészségesebb is minden gyári üdítőnél.

Egyébként meg nem is kell ilyen csilivili üveget venni, elég ha veszel egy „stramm” vizes üveget (nem írom le, de van az a kék és fehér kupakos vastag üvegű ásványvíz, na az pont ilyen, hetekig tökéletesen megfelel).

Tovább is van, mondjam még?

 • Nem használok pár hónapja már sminklemosó vattakorongot.

Helyette anyagból készült kis kesztyűt vásároltam többet, amit kimosok pár használat után. Ennek itt a műanyag csomagolás miatt lehet jogosultsága most.

 • Lehet vásárolni fából készült fogkefét, hajkefét. Fogkefét még nem használtam ilyet, de venni fogok és kipróbálom.
 • A srácok tízóraiját ne műanyag zacskóba csomagoljuk, hanem már lehet vásárolni nagyon pöpec vászonból készült, tépőzárral méretre állítható szalvétákat. Vicces mintákkal is.

Röhögnek majd ezen, de legalább próbálkozom…

 • Otthon próbáljuk meg szép lassan elhagyni a műanyag dobozokat. Helyette apránként üvegedénykékre cseréljük le őket.
 • Ne használjunk műanyag szívószálat. Kapható már üvegből és fémből- ha valaki nagyon ragaszkodik hozzá. Bár én ezeket inkább balesetveszélyesnek tartom.
 • Ha beülünk valahová és üdítőt/ koktélt kérünk, szóljunk előre, hogy nem kérünk szívószálat hozzá. Ne legyen automatikus a vendéglátóiparban, hogy mindenkinek szó nélkül a poharába rakják.
 • Ha négylábú kedvencünket elvisszük sétálni, akkor lebomló kaksi zacskót használjunk a műanyag helyett.

Ez a felsorolás most csak néhány ötlet, ami eszembe jutott a saját és a barátaim hétköznapi életéből. Tudom, hogy nagyon nehéz átállni egy másfajta életre. Nem is lehet könnyen. Van, amit egyelőre nem nagyon tudunk mással helyettesíteni.

Tűzzünk ki célul csak egy dolgot a fentiek közül. Vagy bármi mást, ami nincs a felsorolásban.

Legyen az például, hogy csak egy bevásárlószatyrot használunk egész hónapban.

Ha egy dolgot másképp csinálunk most júliusban, akkor már tettünk a jövőnkért. Jó érzés, na.

Oszd meg a véleményed velünk!