Minden iskolának van tűzvédelmi terve, de nagyon kevés iskolában találunk útmutatót arra vonatkozóan, mit kell tenni akkor, ha valakit bántanak. Pedig egy  iskola nem csak egy épület, hanem egy olyan biztonságos hely, ahol mindenki együttműködik. A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány NEMECSEK Programja azért jött létre, hogy támogassa a biztonságos keretek létrehozását, segítse a gyerekekkel foglalkozó szervezeteket abban, hogy  gyakorlati tudást szerezzenek és létrehozzák saját irányelveiket a bántalmazások megelőzésére és kezelésére.

A programhoz bárki ingyenesen csatlakozhat, az ismeretek elsajátítását online kurzus, támogatói anyag  segíti. A NEMECSEK program alapelve hogy minden bántalmazás megelőzhető!

“Gyorsan segítsen valaki, nem tudom, hogyan védjem meg jól a gyerekeket!

Már mindent megtettünk az iskolán belül, mégis folytatódik a bántalmazás.

Eszköztelenek vagyunk, reméljük, nem fog történni semmi komolyabb eset

A rendőrségre rohanjak, vagy a gyámhatóságot kell értesíteni? És a szülőknek mikor szóljunk?”  – Ezek a kérdések sok gyerekekkel foglalkozó intézményben ismerősek lehetnek, mert sokszor maguk az intézményvezetők vagy pedagógusok sem tudják, hová forduljanak segítségért és mit tudnak tenni bántalmazás esetén.

OLVASTAD MÁR?  Szülőség, elég jó szülőség, bocs azt honnan is tudom?

Miről szól a bántalmazás?

A bántalmazás mindig egyedi történet. A legritkább esetben kezdődik az ügy pofonnal, minden esetnek van előzménye és oka. Akár kortárs bántalmazásról, akár tanár–diák közötti bántalmazásról beszélünk, fontos, hogy az érintettek tudják, hogy kihez fordulhatnak segítségért.

A szervezetnek olyan átlátható kereteket és egyértelmű szabályokat kell felállítania a bántalmazás megelőzésére, kezelésére és utánkövetésére, hogy mindenki biztonságban érezhesse magát.

Hol húzódik a határ ugratás és bántalmazás között?

Mit tegyek, ha engem bántanak?

Mikor és kitől tudok segítséget kérni?

Hogyan tudom megelőzni a bántalmazást?

Mi a különbség jelzés és árulkodás között?

Hová fordulhatok segítségért?

Hogyan működjünk együtt biztonságos keretek között?

Kiért és meddig vagyok felelős az intézményben? 

A NEMECSEK Program abban segít, hogy a gyerekekkel foglalkozó közösségek – iskolák, óvodák, sportegyesületek és egyéb szervezetek – megtalálják a saját válaszaikat ezekre a kérdésekre,  a biztonságos együttműködésre, és létrehozzák saját gyerekvédelmi irányelvüket.

A NEMECSEK Programot az Európa Tanács nemzetközi ajánlása és az elmúlt 3 év hazai tapasztalatai alapján dolgozta ki az Alapítvány. A Programot több éves háttérmunka és szakmai egyeztetés előzte meg, amely során, több, mint 15 oktatási intézménnyel tesztelték a megfelelő módszertanokat,a Pannonhalmi Gyermekjogi Szimpózium során pedig egyházi, állami, alternatív oktatási szervezetek és hatóságok szempontjait és igényeit mérte fel az Alapítvány.

OLVASTAD MÁR?  Szülőség, elég jó szülőség, bocs azt honnan is tudom?

Kinek szól a NEMECSEK Program?

A program minden gyerekekkel foglalkozó szervezetnek szól, függetlenül a konkrét tevékenységtől. Hasznos  óvodáknak, iskoláknak, gyermekvédelmi intézményeknek, gyerekekkel foglalkozó alapítványi, egyházi szervezeteknek, illetve minden olyan szervezet számára, amely kapcsolatba kerül gyerekekkel.

Fotó:pexels.com

Oszd meg a véleményed velünk!