A sok bonyolult helyzet mellett – amit generál egy kamasz gyerekkel való élvezetes együttélés – vannak a látszólag egyszerűnek tűnő dolgok, amiket képesek vagyunk túlbonyolítani. Például azt, hogy alapvetően mire van szüksége egy kamasznak az anyjától. Nagyjából erre a tíz dologra. Szücs Szilvi írása.

Nem kampányszerűen, lelkiismeretfurdalásból, hanem állandóan.

 1. Biztonságos helyre, ahol kitalálhatják magukat. Ahol “kockáztathatnak”, ahol az ötleteiknek vannak következményei, de mégsem olyan komolyak, mint a felnőtt életben. Hagyjuk, sőt próbáljuk őket “kényszeríteni” arra, hogy lépjenek ki a komfortzónájukból addig, amíg visszaléphetnek a biztonságos helyre.
 2. Határokra. Biztosan tudják, hogy mit lehet és mit nem lehet tenniük.
 3. Szabadságra. Ebben a korban nagyon sok új dologgal találkoznak (akár egyedül is, amikor éppen nem vagy ott). Adnunk kell elég lehetőséget arra, hogy kipróbálhassák magukat. A szabadság viszont felelősséggel jár. Ha nincs felelősség, nincs szabadság.
 4. Hallgató fülekre. Meghallgat, nem kritizál, nem manipulál.
 5. Humorérzékre. Nyugi, ha már eljutottál valahogy az anyaparára, akkor te letetted a voksod a humorérzék mellett.
 6. Érintésre. A legzárkózottabb vagy éppen a legnagyképűbb, aktuálisan undok kamasz is igényli az anyai ölelést. Soha nem késő elkezdeni.
 7. A felejtés képessége. Ebben az időszakban nagyon sokat hibáznak. Mindennek legyen következménye, de ha lehetséges ott, akkor amikor megtörténik és utána rövid időn belül legyen a téma lezárva.
 8. Útmutatásra. A tapasztalat az, hogy bár nem így látszik, de szeretik ha van útmutatás a szülők részéről.
 9. Bátorításra. A szülők legyenek a legnagyobb rajongók. Tiszta szívből higgy neki és ezt mondd is el! Lehetőség szerint mindennap.
 10. A példára. A gyerek állandóan figyel téged.
OLVASTAD MÁR?  Hagyni kellene néha elbukni a kamaszt

+1. Őszinte szeretetre. Ez az, amit kevesen tudnak “jól csinálni”. Szeretni. Őszintén.

És még valami…

 • Sokszor tényleg elég annyi, hogy megöleled azt a langalétát még akkor is, ha elsőre elhúzódik.
 • A legnagyobb vitában is hangsúlyoznod kell és őszintén érezned, hogy nagyon szereted őt.
 • Soha ne érezze azt, hogy nem szereted.
 • Igen, naponta felbosszant valamivel, amiért legszívesebben ordítanál, de akkor is éreznie kell, hogy nagyon szereted őt.
 • Nem csak gondolod, persze, hogy szeretem, hiszen az anyja vagyok…hanem rendszeresen elmondod neki.
 • Akinek ez természetes annak jó. Akinek sosem mondta ezt az anyja, annak is jó, mert mostantól majd ő mondja a kamasz gyerekének.

ANYAPARA MEDIÁCIÓ

Szücs Szilvi mediátorként, olyan lehetőséget ajánl, amely általános, de nagyon zavaró problémákat próbál “kisimítani”, hogy könnyebb legyen az együttélés a mindennapokban. A kamasz-szülő mediáció alapja a közös beszélgetés. Ha érdekel a mediáció, kattints a lenti képre, vagy írj ide: mediator@anyapara.hu

Oszd meg a véleményed velünk!