A sok bonyolult helyzet mellett – amit generál egy kamasz gyerekkel való élvezetes együttélés – vannak a látszólag egyszerűnek tűnő dolgok, amiket képesek vagyunk túlbonyolítani. Például azt, hogy alapvetően mire van szüksége egy kamasznak az anyjától. Nagyjából erre a tíz dologra. Szücs Szilvi írása.

Nem kampányszerűen, lelkiismeretfurdalásból, hanem állandóan

1. Biztonságos helyre, ahol kitalálhatják magukat. Ahol „kockáztathatnak”, ahol az ötleteiknek vannak következményei, de mégsem olyan komolyak, mint a felnőtt életben. Hagyjuk, sőt próbáljuk őket „kényszeríteni” arra, hogy lépjenek ki a komfortzónájukból addig, amíg visszaléphetnek a biztonságos helyre.

2. Határokra. Hiszen, ha nincsenek határaim (ez a kamaszra és rád is érvényes), akkor nem tudok együttérző lenni a másikkal. Tudnunk kell, hogy

hol végződünk és hol kezdődik a másik.

3. Szabadságra. Ebben a korban nagyon sok új dologgal találkoznak (akár egyedül is, amikor éppen nem vagy ott). Adnunk kell elég lehetőséget arra, hogy kipróbálhassák magukat. A szabadság viszont felelősséggel jár.

Ha nincs felelősség, nincs szabadság.

4. Hallgató fülekre.

Meghallgat, nem kritizál, nem manipulál.

OLVASTAD MÁR?  Az életnek éppen a halál ad értelmet

5. Humorérzékre. Nyugi, ha már eljutottál valahogy az anyaparára, akkor te letetted a voksod a humorérzék mellett.

6. Érintésre. A legzárkózottabb vagy éppen a legnagyképűbb, aktuálisan undok kamasz is igényli az anyai ölelést. Soha nem késő elkezdeni.

7. A felejtés képessége. Ebben az időszakban nagyon sokat hibáznak. Ilyenkor sokszor arra hivatkozunk, hogy de hát megszegte a szabályokat. A szabályok annyiban valóságosak, hogy megteremtettük és elfogadtuk őket. Viszont meg is változtathatóak.

Tehát idővel felül kell vizsgálni a szabályainkat, hogy betarthatóak legyenek minden szereplő számára.

8. Útmutatásra. A tapasztalat az, hogy bár nem így látszik, de szeretik ha van útmutatás a szülők részéről.

9. Bátorításra. Tiszta szívből higgy neki és ezt mondd is el! Lehetőség szerint mindennap. Ne kételkedj mindenben alapból csak azért, mert a múltban volt néhány negatív tapasztalatod vele.

10. A példára. A gyerek állandóan figyel téged. Állandóan. Érted.

+1. Őszinte szeretetre. Ez az, amit kevesen tudnak “jól csinálni”. Szeretni. Őszintén.

És még valami…

  • Sokszor tényleg elég annyi, hogy megöleled azt a langalétát még akkor is, ha elsőre elhúzódik.
  • A legnagyobb vitában is hangsúlyoznod kell és őszintén érezned, hogy nagyon szereted őt.
  • Soha ne érezze azt, hogy nem szereted.
  • Igen, naponta felbosszant valamivel, amiért legszívesebben ordítanál, de akkor is éreznie kell, hogy nagyon szereted őt.
  • Nem csak gondolod, persze, hogy szeretem, hiszen az anyja vagyok…hanem rendszeresen elmondod neki.
  • Akinek ez természetes annak jó. Akinek sosem mondta ezt az anyja, annak is jó, mert mostantól majd ő mondja a kamasz gyerekének.
OLVASTAD MÁR?  Ki beszél a szülőkről?

ANYAPARA MEDIÁCIÓ

Szücs Szilvi mediátorként, olyan lehetőséget ajánl, amely általános, de nagyon zavaró konfliktusokat kezel. A cél, hogy könnyebb legyen az együttélés a mindennapokban. Kamasznak és szülőnek egyaránt. A kamasz-szülő mediáció alapja a közös beszélgetés, amit megelőz a szülőkonzultáció. mediator@anyapara.hu

Oszd meg a véleményed velünk!