Elég komolyan kiakadtam. Rátok. Azokra az anyákra, emberekere, akik egy olyan hír hallatán, hogy több tizenéves (köztük egy 9 éves) poénból megvert és meglopott kb. ugyanennyi tizenévest a nyílt utcán az a reakciótok, hogy: minek ment oda játszani? Bábel-Szücs Szilvi írása.

Tényleg. Minek ment oda? Tényleg erre ez a reakciótok? Mért a ti gyerekeitek hol játszanak? Számítógép előtt ülnek otthon? Ja. Az más.

Ott biztos, hogy jó fiúk lesznek. Pont olyanok, mint amilyet elképzeltetek. Kár, hogy kiderül majd pár év múlva, hogy mégsem.

A történet a következő (a teljes szöveget a 24.hu olvashatjátok ITT – tegyétek meg légyszi-, már csak azért is, mert az egyik áldozat apukája írta meg a cikk nagyrészét):

„Vasárnap délután a város egyik legnagyobb skate-parkjában egy agresszív csapat rontott néhány gyanútlanul játszó gyerekre: ököllel verték, majd mikor levitték a földre, meg is rugdosták őket. Ezután elvették a táskáikat, meg amit gyorsan össze tudtak kapkodni, és elszeleltek. Nem sokkal később a rendőrök elfogták őket.

Az esetről úgy értesültem, hogy délután öt körül a tizenhárom éves fiam felhívott telefonon:

Apa, nyugi, jól vagyok, de bevittek a rendőrségre kihallgatni. Megtámadtak minket, elvitték a táskámat mindenemmel. A rendőrök tök rendesek, még csokit is adtak. Légyszi, gyertek be hozzám.

Remegett a hangja. Ami azt illeti, az enyém is.”

Az apa így folytatta: öreg éjjel volt, mikor kijöhettünk végre, a rendőrnő körbevezetett, hogy ne haladjunk át az agresszorok szüleinek idegesen cigiző csoportján; kint álltak a bejárat előtt, feldúltak voltak és hangosak.

OLVASTAD MÁR?  Ki beszél a szülőkről?

Zsiga is kimerült volt, azzal a feltétellel mehetett el ebéd után, hogy legalább lefekvés előtt megírja a leckét, de most ezt közös megegyezéssel elengedtük. Kértem, hogy egy ideig kerülje a Borárost, mert esetleg visszajönnek ezek a fiúk, vagy a barátaik, vagy a rokonságuk, mindegy, szóval ne menjen,

és az a fojtogató érzésem támadt, hogy félni tanítom. Meg arról is beszéltünk, mekkora kegyelem, hogy senkinek nem esett súlyosabb baja. Meg egy kicsit arról, hogy mi lesz a srácokkal, mármint a támadókkal.

Hogy mi a franc van úgy valójában egy kilencéves gyerekkel, aki azt ordítja a Boráros téren fényes nappal, hogy „előveszem a késem és elvágom a torkod, rákos geci”.

Előre tudom az obligát kommenteket: na, nehogy már az ilyeneket kelljen sajnálni, időben kell lesittelni a kis rohadékokat… és így tovább.

Egy percig nem is állítom, hogy egy ilyen ügynek következmény nélkül kell maradni.

Tudomásom szerint csoportosan elkövetett garázdaság meg kifosztás miatt kell felelniük. A büntethetőségi  korhatár lejjebb szállítása miatt a kifosztást például az a tizenkét éves fiú, akinek ráadásul ez az ügye nem is az első, nem ússza meg: vélhetően zárt intézménybe kerül.

De azért mégiscsak gyerekekről beszélünk, akik nem tudják igazán felmérni a tetteik súlyát. És akik többnyire azt adják tovább a környezetüknek, amit kaptak. A ridegtartásban nevelt gyerek a ridegséget. Kegyetlenek tudnak lenni, mint A Legyek Ura számkivetett szereplői.”- írja az apa.

Tehát egyszer már előfordult ezen a helyszínen- amely Budapesten egyedülálló azok számára akik gördeszkáznak- hasonló eset. És akkor jött a sok anyuka, aki nulla empátiával azon fröcsögött, hogy otthon jól meg kell verni a támadókat, régen ezért verés járt. Illetve még azt mondták kurva magabiztosan, hogy:

minek ment oda?

  • Azért ment oda, mert joga van odamenni.
  • Azért ment oda, mert gördeszkázni szeretett volna.
  • Azért ment oda, mert a barátaival akarta tölteni a napját.
  • Azért ment oda, mert otthon nem jó neki egyedül unatkozni.
  • Azért ment oda, mert az hitte, hogy ilyen nem történhet meg vele ebben az országban.
  • Azért ment oda, mert elengedte az apja és az anyja, ahogy te is elengeded őt.
  • Azért ment oda, hogy elgondolkodj végre: nem kell az észt osztani, nem kell megveri a gyereket még akkor sem ha maga az ördög. Azért nem, mert attól még ördög marad, sőt: kis ördögöket nevel majd magának.
  • Azért ment oda, hogy elgondolkodj végre: ne ítélkezz, hogy miért ment oda!
  • Azért ment oda, hogy végre megtanuld: ne ítélkezz senki felett.

Mert rosszul jársz.

Fotó:pexels.com

Oszd meg a véleményed velünk!