Biztos a hormonok! Hallom, olvasom, amitől bevallom elég ideges tudok lenni. Biztos a hormonok miatt viselkedik így egy kamasz vagy az anyja, ha éppen menstruál vagy éppen már nem jön meg neki. A hormonra fogjuk és legyintünk: majd elmúlik. Ismerős? A hormonok érdekeltek, amikor Dr. Katona Renáta szülész-nőgyógyásszal beszélgettem. Szücs Szilvi írása.

Óh, azok a hormonok!

Az ösztrogén hormon termelése változik meg és az első jel amit nagyon objektívan tapasztalunk az a ciklus felborulása. Ha azt tapasztaljuk, hogy az eddigi 28 napos ciklusunk 20-22-re változik, akkor az már egy jel. Tehát nem kimaradozik, hanem csökken.

Sokan gondolják, hogy majd akkor leszek változó korban, ha majd nem fogok menstruálni, de ez nem így van.

A változó kor alatt az esetek többségében nem nőgyógyászati jellegű a tünet, amivel elkezdünk foglalkozni. Tehát amikor az életminőségben érzünk visszaesést, akkor jön a segítség igénye is.

Ami korai nőgyógyászati tünet, az a hüvelyszárazság és a libidó megváltozása. Csak ezekről nem beszélünk szívesen. Ha eljön hozzám egy páciens és már minden tüneten túl vagyunk, tehát elmesélte a hőhullámokat, a vérzés elmaradását, a fejfájást az idegesség érzést és rákérdezek, hogy a szexuális életében tapasztalt-e valami változást, akkor kérdően rámnéznek:

ez is ehhez a témához tartozik?

A hormonok tehetnek mindenről

Mégis ma Magyarországon az érintett nők kevesebb, mint egy százaléka kap hormont. Alapvetően félünk a hormonoktól. Először kamaszkorunkban féltünk, aztán a kamasz lányainkat féltettük tőle a fogamzásgátló hormontartalma miatt, és most az ösztrogén pótlás miatt

újra visszatért azt életünkbe ez a téma.

A valós rizikókkal számolnunk kell és a nőgyógyász (ha elmegyünk hozzá és segítséget kérünk) ezeket figyelembe fogja venni. De csak a rizikókat emlegetni nem felelős gondolkodás.

OLVASTAD MÁR?  Szülőség, elég jó szülőség, bocs azt honnan is tudom?

Két fontos rizikóról kell beszélnünk, ami a hormonpótlást érinti: az egyik az emlőrák előfordulásának valószínűségéről és a trombózis, embólia kockázatokról. Mindegyiket fel kell mérni a kezelés előtt! Ezekre megvannak a pontos, célzott vizsgálatok.

Mérlegelnünk kell, ez a mi döntésünk minden esetben, hiszen minden nőnek mást jelent a változó kor.

Ha úgy érezzük, hogy az életminőségünk annyira megváltozik, hogy nem tudjuk mederben tartani, akkor forduljunk szakemberhez. És nagyon fontos hangsúly van az életminőségen, ami mindenkinek „máshol” van. Valakit nem zavar az izzadás, mert nem olyan helyzetekben éri amikor az zavaró a számára. Valaki nem ideges, nincsenek hangulatingadozásai vagy éppen mindig is voltak, de már tudja kezelni.

Mindenki más még akkor is, ha a változó kor mindenkit érint majd egyszer.

A doktornő a beszélgetésünk 28. percétől beszél a gyógynövényekről, amelyek enyhíthetik a tüneteket. Érdemes meghallgatni vagy amikor érezzük, hogy jelentkeznek, visszatérni ehhez a beszélgetéshez és meghallgatni őt.

A libidó megváltozásáról pedig EZT a beszélgetést készítettük Dr. Csereklye Andrea szexuálterapeutával.

Fotó:pexels.com

Oszd meg a véleményed velünk!