Sokan kérdezik emailen tőlünk, hogy mi a tapasztalatunk, átlagosan hány éves korban kezdődnek a bulizások. Azaz: mikor van az a pont, amikor beindulnak a kamaszok és a hétvégén kieresztik a gőzt.

Van, aki viszonylag korán kezdi és már 13 évesen házibulit rendez szülők nélkül.

Van, aki elmegy egy ilyen házibulira úgy, hogy a szülei nem is tudnak róla, és van, aki nem megy, csak szeretne, mert nem engedik el a szülei.

Az egyetlen amivel esélyünk lehet arra, hogy tudjuk kivel és hol van a kamasz gyerek az kizárólag a sokat emlegetett bizalmi helyzet. Hogy nem tiltasz azonnal, hogy megígéred neki, hogy akkor sem fogod leordítani a fejét, ha kiderül, hogy az általad ultragáz barátnak titulált haverjával találkozik.

Elengeded és biztosítod őt arról, hogy bármikor feljöhetnek hozzátok, hogy elmész értük ha kell, hogy hívjon fel amikor elindulnak hazafelé. Hogy nem kell hazudozni, mert elengeded anélkül.

Rövidtávon biztos jobb neked, ha nem megy sehova, de hidd el, hogy a fagyi visszanyal.

Ádám (19) a Vörösmarty Gimnáziumba jár, alapvetően humán beállítottságúnak tartja magát.

Hobbija a színészkedés, Földessy Margitot tartja a mesterének, aki megszerettette vele ezt a témát. Eddig két filmben is játszott, de csak hobbiból. Még nem tudja, hogy mit szeretne csinálni a gimi után.

Anyapara: Hány éves korodban kezdted azt érezni, hogy “kicsi a ház”, unalmas otthon lenni?

Ádám: Úgy 12-13 évesen, amikor állandóan fociztunk a környékbeli fiúkkal, akik nagyrészt az osztálytársaim voltak. Lejártunk a közeli foci pályára, ami néhány lépés távolságra volt csak, de

abban is az volt a jó, hogy nem otthon vagy, hanem valahol máshol. Utána egyre távolabb mentünk.

A focizás után jött a dumálás, amikor suli (Ez még általános iskola- a szerk.) után kiültünk a térre dumálni.

OLVASTAD MÁR?  Hagyni kellene néha elbukni a kamaszt

A: Mikortól kezdődtek a bulizások?

Á.: Az első buli 8.osztály végén volt. Előtte az utolsó osztálykiránduláson ittam először alkoholt. Egyébként ez a többiekhez képest nem volt korai. Volt, aki már régen túl volt ezen.

Nem tudom, hogy ki-hogy emlékszik – e az első italra életedben, de nekem nagyon emlékezetes marad. Nem érzékeltem, hogy mennyit lehet inni és meghúztam az üveget, mint mondjuk egy doboz Fantát…- meséli Ádám.

Azóta ha kezdem szarul érezni magam valami italtól, akkor leállok, mert soha többet nem akarok olyan állapotba kerülni, mint akkor. Vodka tisztán.

A.: Visszatérve a bulikhoz. Most hova jártok?

Én szinte kizárólag csak házibulikba járok.

Szerintem a diszkók- nem mondok direkt helyeket- nagyon gázak. Egyrészt nekem nem jön be az a zene, másrészt ott azért kínálgatnak ezzel-azzal. Mi ha kimegyünk, akkor csak a romkocsmákba megyünk. A találkozó mindig a Deák téren van (Az NDK Centrum újra éled! – A szerk.) a Akváriumnál. Ott eleve tök sokan vannak, nagyon jó a hangulat, mindig vannak ismerősök.

Onnan megyünk tovább. Mondjuk volt már, hogy bementünk egy hotelba (mosdóba akartunk bemenni) és kidobott minket a biztonsági őr. Felnőttet biztos nem küldött volna el, de mondjuk minket nem kell félteni, megmondtuk neki, hogy bunkó volt.

Szóval inkább a házibuli. Minden hónapban tart valaki bulit- a legtöbbször egyébként nálunk szokott lenni. A többiek nem nagyon mernek tartani, mert a szülők féltik a lakást. Nálunk többször volt, de eddig, szerencsére egy-két pohár törésen kívül nem volt semmi gáz.

Amikor kisebbek voltunk akkor is voltak szülinapi bulik, szóval biztos emiatt is vagyok ilyen laza ebben. Illetve anyukám laza, mert megengedi.

Az a szabály, hogy reggelre rendbe kell tenni a lakást.

Ilyenkor nincs otthon szülő, de reggel jön és az gáz, ha nincs rend. Nem mondom, hogy néha épp, hogy rendbe tudjuk tenni és utána még kell egy kicsit porszívózgatni. (Nevet.)

OLVASTAD MÁR?  Hagyni kellene néha elbukni a kamaszt

A.: Hányan vagytok egy bulin?

Á.: Általában 12-15 fő, de volt már olyan is (egy haverom 18. szülinapi bulija), hogy 28 – an voltunk. Az már sok volt.

A.: Hogyan szervezitek meg, hogy mit esztek, isztok? Mert gondolom valamit esztek az italhoz.

Á.: Persze. (nevet) Az első bulinál a szülők megszponzorálták a kajákat, de később már nem. Persze ha elfogy valami, akkor jön a hűtő, de inkább több kaját veszek, hogy ne legyen ebből baj. Úgy szokott lenni, hogy én állom a kaját (estére óriás pizza, reggelire tojás a rántottához és kenyér) már saját pénzből és a többiek hozzák az italt. Eddig ez mindenkinek bejött.

Fotó:www.pexels.com

Oszd meg a véleményed velünk!