A kamaszok másképp szocializálódnak a szexualitás témaköréről, mint a szüleik. Ez nem kérdés, de ez egyáltalán nem baj. Azt, hogy a kamaszok többsége előbb lát pornófilmet az interneten, mielőtt először szexuális kapcsolatot létesítene kezeljük kiinduló állapotnak.  A baj ott kezdődik, ha azt gondolja- és beszéli a barátnőivel, barátaival-, hogy amit látott az a való élet, az a szexualitás alfája és omegája.

Hogy mindig minden tökéletes. Tökéletes női és férfi testek, tökéletes találkozás, tökéletes együttlét.

Nyilvánvalóan teljesen érzelemmentes és általában a nők kiszolgálják a pasikat. És nem, nem kell feministának lenni ahhoz, hogy ezt gondolja az ember.

Az érzelmi védekezés nélküli kapcsolat

Továbbmegyek: nem, nem elég az, hogy elmond a kamasznak: használjon óvszert és vigyázzon, ne essen teherbe. Hogy vannak a szexuális úton terjedő fertőzések és ha azt megkapod, akkor baj lesz.

Ezzel csak annyit tettél, hogy kipipáltál egy kötelező kört, egy olyan kört, amit egyébként egy vadidegen is elmondhat a kamasz gyerekednek.

A fontos rész ott kezdődik amikor arról beszélsz neki, hogy a szeretkezésnek csak egy apró mozzanata a fizikai rész. Az összes többi, ami miatt vagy működik vagy nem, az fejben dől el. Ha nehéz erről beszélned, akkor kattints IDE és innen szerezz be ötleteket „jó mondatokat” arra, hogyan kezd el vele a beszélgetést. Például arról, hogy honnan tudja, hogy szereti őt az illető.

OLVASTAD MÁR?  De hiszen nem is tűnsz autistának!

A barokeszter.hu oldalról idézem a következő gondolatot (ITT olvashatjátok a teljes cikket), amely Daysha Edewi munkáját elemzi. A videót ITT nézhetitek meg, amit nem mellesleg  három hét alatt 1,7 millióan láttak.

“Daysha arról beszél, hogy rengeteget hallunk a biztonságos szexről fizikai szinten, de kevés szó esik a lelki szintről. Arról, amikor nyomot hagy a szívedben az, ha közel kerülsz valakihez, akivel eggyé váltál, kötődni kezdesz hozzá, és nem tudod kiverni a fejedből. Beszélünk a HPV-ről, de

hallgatunk arról a szexuális úton terjedő betegségről, amikor hajnali háromkor is azon kattog az agy, hogy “miért nem vagyok elég jó neki”… pedig ez az, ami miatt igazán megborulnak sokan.”

Tovább:

“A szerző metaforája az “átbaszásról” és az emlékekkel teherbe ejtett gondolatokról zseniális, ahogyan az a feszültség is, ami a tipikus türelemre, befogadásra, szeretetre építő női szocializáció kliséit állítja párhuzamba a zord valósággal: azzal az abszurd fájdalommal és kétségbeeséssel, amit egy-egy érzelmi védekezés nélküli szexuális kapcsolat okozhat.”

Ha képes vagy elmondani a kamasz gyerekednek, hogy szerelmeskedni valakivel mennyivel több, mint amit a neten vagy a filmeken lát, akkor- bár ezt igazán sosem fogod megtudni és leellenőrizni sem, mint a házi feladatait-, de legalább reménykedhetsz. Hogy ott, akkor amikor tök egyedül lesz a testével és a lelkével és arról dönt, hogy igen vagy nem, akkor legalább kis esély lesz arra, hogy visszagondoljon arra, amit mondtál neki. 

OLVASTAD MÁR?  Hagyni kellene néha elbukni a kamaszt

Októberben lesz a következő TABUK NÉLKÜL az Anyaparával rendezvényünk, ahol újra a szexualitással foglalkozunk majd. A részletekkel hamarosan jövünk!

Fotó:pexels.com

Oszd meg a véleményed velünk!