Szemforgatás, vállrándítás, beszólogatás ez mind oké. Most nem ezekről írunk, hanem olyan sokszor megfoghatatlan, nehezen leírható, “furcsa” viselkedési megnyilvánulásokról, amelyeket komolyan kell vennünk.

Mi a nem normális kamasz viselkedés?

  • Azt látod- leginkább a jegyeiből-, hogy az eddigiekhez képest rohamosan romlanak az osztályzatai.

Nyilván, ha eddig kitűnő volt, akkor a hármasok intő jelnek számítanak, de ha eddig közepes tanuló volt, akkor a bukásveszély az, ami fenyegető. Ki kellene derítened, hogy mi ennek az oka. Ha szimplán az az ok, hogy sokkal nehezebb a suli, mint az előző félévben, akkor válasszatok ki 3-4 tantárgyat és próbáljon csak arra koncentrálni.

Nem kell minden tantárgyból jó jegyeket szerezni. Kérdezd meg az osztálytársait vagy azok anyukáját (Facebook-on üzenetben, ha nincs emailkapcsolat), hogy nekik van-e hasonló tapasztalatuk.

Ha nincs, akkor tovább kell kutatnod, hogy mi az oka.

  • Az osztályfőnök többször figyelmezteti (írásban) és téged is behívat a suliba. Itt most nem arról az esetről beszélünk, amikor unatkozik a gyerek az órán és emiatt mérges lesz a tanár, erről is írtunk már.

Leginkább az lehet intő jel, ha olyan visszajelzéseket kapsz ami arra enged következtetni, hogy néha napján nem jár iskolába vagy egész nap alszik a suliban, esetleg piszkálja a társait.

Ha eddig ilyen soha nem fordult elő, akkor mindenképpen beszélned kell vele és viszonylag higgadtan “kifaggatnod”, hogy mi a baj. Semmiképpen ne legyél agresszív vagy ideges, mert akkor csak bezárod azt a kiskaput, amit még nyitva hagyott neked.

  • A barátai elpályáznak mellőle. Ha van egy kis szünet az eddigi haverokkal/barátnőkkel kapcsolatban az egyáltalán nem baj. Eddig minden hétvégén bulizott vagy mozizott velük és most nincs kedve, attól még nem kell kétségbeesni!

Neked is van úgy, hogy besokallsz a barátnőidtől, nem?

Ha viszont eltelik úgy egy hónap, hogy nem nagyon kommunikál senkivel és “begubózik”, akkor elkezdheted őt kérdezgetni. A legjobb, ha ezt nem otthon teszed, hanem elhívod őt egy kávázóba vagy ebédelni valahová.

Sokkal könnyebben beszél, ha nem otthon a rántást kavargatva faggatod őt.

  • A családi programokból teljesen kivonja magát.

A kamasz gyerek alapból nem sétálgat a szüleivel hétvégenként az erdőben, tehát itt nem erre gondoltunk. (Oké, van aki sétálgat.)

Ha a gyerek semmilyen kommunikációra nem hajlandó veled (vagy az apjával), ha minden nap a szobájába zárkózik és igyekszik úgy alakítani az életét, hogy semmilyen formában ne érintkezzetek vele (mindig máskor étkezik például), akkor igenis oda kell lépned. Valószínű, hogy titkol valamit előled.

OLVASTAD MÁR?  Hagyni kellene néha elbukni a kamaszt

Lehet valamilyen iskolai balhé, szerelmi történet vagy gyakorlatilag bármi, ami neked eszedbe sem jut. Nem kell előre koncepciókat gyártanod. Kérdezd meg tőle, hogy van-e valami eddig nem ismert tényező, ami miatt megutált benneteket.

Ha tényleg nincs semmi különösebb oka, akkor erre a kérdésre jó fej választ fog adni, ami megnyugtat.

Ezt te tudod, hogy tőle mi a jó fej válasz. Ha nem válaszol, akkor kizárólag magadról beszélve, mondd el neki, hogy mit gondolsz.

Csak magadról és a saját érzéseidről beszélj, őt ne említsd meg! Ha úgy érzed, hogy valamelyik felsorolt történet rátok illik és segítségre van szükséged: írj nekünk!

Fotó:www.pexels.com

Oszd meg a véleményed velünk!