Kérdezze meg orvosát és gyógyszerészét reklámszöveg biztos, hogy 20 éves. Amikor először hallottam nagyon meglepődtem, nem is értettem, hogy mit lehet kérdezni a gyógyszertárban az ott dolgozótól? Aztán szép lassan mindkét oldal (gyógyszerész és a lakosság is) kezdett nyitott lenni arra, hogy kérdezni lehet és sokszor érdemes is. Bevallom én lehetőség szerint mindig ugyanabba a gyógyszertárba járok és bármit „megmerek” kérdezni. Emiatt is írunk a Richter Anna díjról, ahol az egyik csapat a gyógyszerészek csapata.

Egy kategória, 4 millió forint

A tét nem kicsi, hiszen a szavazással dől el, hogy az öt pályázati kategóriában a zsűri által kiválasztott egy- egy díjazott mellett melyik lesz az a hatodik csapat, amelyik a díjjal járó négymillió forintos összegből valósíthatja meg ötletét.

Minden évben nagy ünnep számunkra, hogy bemutathatjuk a csapatokat, fontos “feladat” vár az olvasókra, hiszen a közönségdíj sorsa a szavazók kezében van. Március 12-ig megtekinthetitek a döntős csapatok bemutatkozását a Richter Anna díj oldalán és szavazhattok kategóriánként egy-egy projektre, és részt vehetteka Richter Anna Díj nyereményjátékán.

Az gyógyszerész kategória versenyzői

A tudás gyógyít

Közel másfél millió csökkent vesefunkciójú ember él ma Magyarországon. A kontrollálatlan táplálék-kiegészítő fogyasztás és öngyógyszerelés, a társadalom alacsony egészségműveltsége és a „népbetegségek” (magas vérnyomás, cukorbetegség, elhízás) mind hozzájárulnak a vesebetegség kialakulásához. A krónikus veseelégtelenséggel élők közül országosan mintegy tizenkétezren szorulnak vesepótló kezelésre.

OLVASTAD MÁR?  Kérdezze meg háziorvosát!

Dr. Szabó Alexandra lendületes és elhivatott klinikai gyógyszerész több, mint öt éve dolgozik a Szent Margit Kórház Nephrológiai Osztály és Művese Állomásán, ahol mostanra egy remek, jól összeszokott szakmai közösség tagjaként vesz részt a betegek egyéni terápiájának optimalizálásában. A csapathoz osztályvezető főorvos, szakorvos, ápoló és szociális munkás is csatlakozott, ők együtt nap mint nap rengeteget tesznek pácienseik életminőségének javításáért. Projektjük fő célkitűzése egy komplex edukációs program megvalósítása oktatófilmekkel, írásos tájékoztató anyagokkal és közösségszervezéssel. Hosszútávú terveikben szerepel, hogy a vesebetegségek megelőzésére fókuszálva széles körben is terjesszék a veséink egészségégének megőrzésével kapcsolatos hiteles információkat.

A rövid videót ITT tudjátok megnézni és szavazni se felejtsetek el!

VÁROM

Ki ne mondhatná el magáról, hogy egészségével kapcsolatban felmerülő kérdéseire néha a világhálón keresi a választ, és csak ezután fordul szakemberhez? A „Várandósoknak a biztonságos gyógyszerszedésről. Online. Megbízható forrásból. – VÁROM” projekt megálmodóit elsősorban az interneten található bizonytalan tartalmak ihlették ötletük kidolgozására.

Dr. Tiszai Zita kórházi-klinikai szakgyógyszerész a speciális betegcsoportok gyógyszeres kezelését fokozott gondosságot igénylő területnek tekinti. A várandósság az egyik legspeciálisabb terület, hiszen két ember szervezetének működésébe avatkozhatunk be egyszerre.

A kisfilmet ITT tudjátok megnézni és szavazni is ugyanitt lehet.

Hiszünk a tradíciókban és a családi összefogás erejében!

Dr. Szalay Annamária szakgyógyszerész szintén gyógyszerészként tevékenykedő édesanyjával és testvérével alkotnak egy csapatot. A Szalay család büszke arra, hogy többgenerációs gyógyszerész dinasztia tagjai, és küldetésüknek tekintik e hiányszakma népszerűsítését szeretett városukban, Karcagon a felnövekvő generáció körében.

OLVASTAD MÁR?  Beszéljünk végre a nyárról!

Célul tűzték ki a pályaválasztás előtt álló, az egészségügy kihívásai és szépségei iránt érdeklődő fiatalok számára pályaorientációs napok szervezését általános iskola végzős évfolyama, illetve a középiskolások körében.

Gyógyszertárukban már korábban kialakítottak egy kis családi történeti gyűjteményt, projektjük részeként a gyógyszerkészítés régi miliőjének bemutatása mellett egy modern tanlaboratóriumot alakítanak ki, ahol az érdeklődő fiatalok izgalmas bemutató órákon maguk is kipróbálhatják a különböző készítmények elkészítését szakemberek segítségével. Akiknek nincs lehetőségük személyesen ellátogatni a patikába, azok a csapat által készített, szakmailag hiteles kisfilmeken keresztül ismerhetik meg az egyes gyógyszerformákat a helytörténeti és egyben gyógyszerésztörténeti emlékek feldolgozásával együtt.

A rövid videót ITT tudjátok megnézni és szavazni se felejtsetek el!

A döntős csapatok bemutatkozásának és az online szavazásnak a www.richterannadij.hu oldal ad helyet. Érdemes követni a díj Facebook oldalát, ahol folyamatosan érdekes információkat olvashatunk és a döntős projektekhez kapcsolódó játékokba is bekapcsolódhatunk. A bemutatkozó kisfilmek a Richter Anna Díj Youtubecsatornáján is megtekinthetők.

Oszd meg a véleményed velünk!