A Magyar Tudományos Akadémián idén is négy kémiatanár vehette át kiemelkedő szakmai munkásságáért a Magyar Kémiaoktatásért díjat, amelyet a Richter Gedeon Alapítvány a Magyar Kémiaoktatásért kuratóriuma évente ítél oda általános iskolai, középiskolai, valamint középfokú szakképzésben résztvevő tanároknak. A díj a pedagógusok áldozatos és magas színvonalú munkájának elismerését szolgálja, amivel jelentősen hozzájárulnak a kémia megszerettetéséhez, felkarolják a tehetséges diákokat, segítik a jövő természettudományos kutatóinak, oktatóinak kibontakozását.

A kémia tanárok fontossága

„Az utóbbi időkben minden évben, amikor eljött a díjátadó napja, azt kellett mondanunk: még soha nem volt akkora szükségük a kémiatanároknak a Magyar Kémiaoktatásért díj által nyújtott anyagi és erkölcsi megbecsülésre, mint most. Idén is ezt kell mondanunk. A Richter Gedeon Nyrt. teljes szellemi erőforrásának és ambíciózus, a tanárokra nagymértékben támaszkodó hosszútávú jövőképének képviseletében

szívből remélem, hogy hamarosan eljön az az idő, amikor ez a díj nem a tanáraink nehézségeit próbálja ellensúlyozni, hanem a szárnyalásukat hivatott erősíteni.

Egy ilyen jövő iránti elköteleződésünket mutatja, hogy idén a díj összegét ötszázezer forintról egymillió forintra emeltük, továbbá a kitüntetett tanárok és tanítványaik számára a díjátadót követően is kínálunk inspiratív programokat. Ahogy manapság sok helyen mondják: a ma osztálya a jövő országa!” – hangsúlyozta Prof. Dr. Szántay Csaba, a Richter Gedeon Alapítvány a Magyar Kémiaoktatásért kuratóriumának elnöke.

OLVASTAD MÁR?  Hagyni kellene néha elbukni a kamaszt

A díjazottak 

ANZSELÁN ÉVA

Újbudai Gárdonyi Géza Általános Iskola

„Köszönettel tartozom családomnak, a férjem, gyerekeink és a nagyszülők segítsége nélkül nem tudtam volna elég időt rászánva, szívvel-lélekkel a munkámmal foglalkozni. Az iskolai feladataimat, a tanítványaim fejlesztését a tőlem telhető legjobb teljesítményt nyújtva, eredményesen végezhettem. Sok-sok tanárom támogatása és iránymutató tanácsai vezettek a tanári pálya felé. Nagy szeretettel vesznek körül tanártársaim, átsegítve a mindennapok nehézségein. Így örömmel tanítok és szeretem a munkám. Hála és köszönet érte mindannyiuknak!

FERENCZYNÉ MOLNÁR MÁRTA

Budapest V. Kerületi Eötvös József Gimnázium

„A tanári munkában a diákokkal való felfedeztetést, megértést szeretem a legjobban. Nagy öröm számomra, amikor visszajelzést kapok tanítványaimtól, hogy örülnek, hogy valami újat megtudtak, megértettek. Arra törekszem, hogy tudásvágyukat felkeltsem, kielégítsem. Szeretem a kémiafakultáción végzett közös munkát, aminek az eredményeként a diákok elérhetik céljaikat, vágyaikat, hogy a kívánt egyetemre bejussanak.” 

MISKOLCZINÉ SZILÁGYI ANDREA

Szegedi SZC Móravárosi Szakképző Iskola

„Szeretném átadni tanítványaimnak szakterületem és a természet szeretetét, hozzájárulni személyiségük, értékrendjük formálódásához. Törekszem az általam fontosnak tartott értékeket közvetíteni feléjük és szeretném, hogy érezzék, rám mindig számíthatnak, bizalommal fordulhatnak hozzám.”

VERSITS LÍVIA

OLVASTAD MÁR?  De hiszen nem is tűnsz autistának!

Érdi Vörösmarty Mihály Gimnázium

„Számomra ez a szakmai díj nagyon megtisztelő, hisz így olyan méltán híres nevek mellé kerülhet fel az enyém is, akikre példaképként tekintek. Ezúton szeretném megköszönni az ELTE Kémiai Intézetében dolgozó dr. Wajand Judit, dr. Rózsahegyi Márta és dr. Szalay Luca oktatóknak, hogy figyelemmel kísérik munkámat. Szerencsém van: jó helyen tanítok, kiváló, tehetséges diákokat, kiváló környezeti feltételek mellett. Ezek az eredmények nem jöhettek volna létre a pedagóguskollégák odaadó munkája és a szülők segítsége nélkül. Köszönöm a Richternek, hogy támogatja a tehetséges diákokat és tanáraikat. Remélem, még sokáig lesz lehetőségem, erőm a kémia szeretetét, ismeretét továbbadni!”

Oszd meg a véleményed velünk!