Többen érdeklődtek tőlem aggódva, hogy ha idén nem nyugdíj-előtakarékoskodnak, akkor tuti lemaradnak a 280 ezer forintos adójóváírásról? Először furcsálltam ezeket a kérdéseket, mert akik kérdezték tavaly, azelőtt és még azelőtt tényleg lemaradtak erről a lehetőségről. De vajon miért pont most szaladnának az első sarokra kötni valamit-bármit? Aztán a naptárra nézve leesett, hogy a pénzügyi portálokon újra megjelennek a tartós és nyugdíjcélú befektetésekre ösztönző cikkek. Lássuk, miről van szó és van –e bármi, ami idén különleges lenne és indokolná a négyszázméteres gátfutást? Kiss Mónika írása.

Az állam a hosszú távú megtakarítást igyekszik adókedvezményekkel vonzóbbá tenni, mert a statisztikák szerint notórius-tücskök vagyunk, akik nyáron csak hegedülnek.

Ezek közül a nyugdíjhoz kapcsolódóak így néznek ki:

  • Jelenleg a nyugdíjbiztosítások esetében a 20%-os adókedvezmény éves szinten maximum 130 ezer forint, ehhez éves 650 000 forintot kell befizetni.
  • A nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ) kedvezménye 100 ezer forint, ha befizettél 500 000 forintot,
  • az önkéntes nyugdíjpénztár esetében pedig 150 ezer forint az éves maximum, itt 750 000 forint a befizetendő.

A három megtakarítással együttesen csak 280 ezer forint adó igényelhető vissza, tehát választani kell és amint láttad, jelentős pénzt le is kell kötnöd hosszú távra.

Az éves nyugdíjcélú befizetésed 20%-át kaphatod vissza az SZJA-dból.

Azt is tudnod kell, hogy a visszatérítés csakis ebből az adónemből jár, tehát ha KATÁ-s vagy ha nincs jövedelmed, akkor ez nem elérhető számodra és a munkáltatód által befizetett összeg után sem jár kedvezmény.

OLVASTAD MÁR?  Ki beszél a szülőkről?

Tehát éves szinten jelentős összegről van szó, de ehhez a részedről is szükség van áldozatra- saját magad érdekében.

Erről lásd Öngondoskodási sorozatunk első részét ITT. Ez a lehetőség januártól decemberig a rendelkezésedre áll, a majdnem 1,5 milliós forintos döntést érdemes átgondolni. Ha már tájékozódtál, látod a lehetőségeket, tisztában vagy a választásod következményével, akkor igen, érdemes és kell is sprintelni, hogy a befizetés még idén megtörténjen.

De ha csak fontolgatod a megtakarítást, akkor talán azért is érdemes várni, mert 2019-ben átalakíthatják ezt a rendszert.

Erről és a fenn felsorolt formákról ITT nagyon jó összefoglalót olvashatsz. A lényeg, hogy az állam jövőre készül a piacra dobni új nyugdíjcélú államkötvényét, amelyről sokat még nem tudunk (az biztos, hogy infláció feletti prémiumot ad majd), de lehet, hogy számodra kedvezőbb kondíciókat kínál majd, mint az eddigiek.

Abban teljesen biztos vagyok, hogy visszamenőleg semmilyen változás nem történhet, tehát korábbi adókedvezményeid érvényesek maradnak, ezért a létező termékeidbe történő folymatos befizetést ne befolyásolja ez!

De ha a döntési folyamat elején jársz, érdemes kicsit várnod, változik a rendszer, nem tudjuk, merre. Mindjárt tavasz lesz amúgy is, akkor majd sprintelhetsz.

OLVASTAD MÁR?  Ki beszél a szülőkről?

Fotó:pexels.com

Oszd meg a véleményed velünk!