Jöjjön egy olyan téma, ami a kiskamaszkorban (van ilyen?) lévő gyerekeket érinti. Miszerint buszozik a gyerek. Azon kívül, hogy eleve para, hogy egyedül közlekedik, ott van még a „kiszámíthatatlan” tömegközlekedés és az utazóközönség is. Bábel-Szücs Szilvi írása.

A buszos ráüvölt a hangszóró segítségével: NEEGYÉABUSZON, vagy KAPSZKODJÁABUSZON!!!

Igaz történetek következnek

Amikor felszállás után közvetlenül nem lyukasztott, hanem kettővel később jutott csak eszébe. Odaállt az ellenőr a két rendőrnek látszó arccal és felkérdezte, hogy mikor lyukasztott.

„Először arra gondoltam- meséli a gyerek-, hogy megkérdezem, mi a baj, ki van lyuggatva, tessék…de aztán rájöttem, hogy valószínű mindenki ezt mondaná és ebből vannak mindig a kötözködések. Mondtam neki, hogy ne haragudjon, amikor felszálltam elkezdtem beszélgetni egy barátommal (…) és csak utána lyukasztottam.”

Ellenőr: kérdezem, hogy miért lyukasztottál később? Miééért? Ekkor arra gondoltam, hogy változtatok: „értem a problémát, elismerem, hogy később lyukasztottam, máskor ez nem fog előfordulni, elnézést kérek.” Ellenőr el.

A történet után két ember jutott eszembe: az egyik Mérő László, aki az ellenőr-példát hozza az egymenetes fogolydilemma szemléltetésére, a másik pedig Földessy Margit, akinél évek óta lehet gyakorolni improvizációs feladatként, hogy

mi van akkor ha valaki megszólítja őt a buszon.

A mi időnkben, bezzeg régen..már első osztálytól egyedül jártunk suliba.

Ez azért volt megvalósítható szülői lelkiismeret furdalás nélkül, mert a gyerekek 90 százalékának a lakóhelyéhez legközelebb eső iskolába kellett járnia, ugyanis “oda tartozott”. Most ez nem életszerű, bár kétségtelen, hogy továbbra is

érdemes úgy választani általános iskolát, hogy viszonylag közel legyen a lakóhelyünkhöz.

Saját élményre témaszkodva a mikortól közlekedhet egyedül a gyerek kérdésre nálunk nem volt alternatíva, a gyereknek egyedül kellett hazamennie a suliból. Ez kábé 10 éves korában in medias res vezettük be. Persze volt nála mobil, akkor kapta, pont emiatt.

OLVASTAD MÁR?  Hagyni kellene néha elbukni a kamaszt

Ami az évek alatt felmerült és anno nem gondoltunk rá:

  • Bunkó buszsofőr kezelése.
  • Bunkó ellenőr kezelése.
  • Rossz buszra szálltam.
  • Beszólt valamit egy utazó.
  • Nem vettem bérletet.
  • Nincs jegyem.

Ha ezeket előre végigveszitek velük, akkor is érheti meglepetés, de legalább ezekre lesz válasza. Nem ijed meg, nem pánikol be.

No para, mindenki megtanul egyedül közlekedni. Higgyétek el, hogy egy 16 évesnek nem olyan izgi mindig a mama kocsijából ki-és beszállni. Önállóság, magabiztosság, tájékozódás. De úgyis tudjátok…

Oszd meg a véleményed velünk!