Az egész ott kezdődött, hogy unalmas volt a várakozás a sorban, mert már megint valaki reklamált. A gyerek tisztaideg volt és az anyja, aki mindig türelmes, éppen akkor elfogyott neki az utánpótlás a türelemből és odaadta a telefonját, hogy fiam, nekem mindegy csak maradj csendben és játssz valamit rajta!

Ezután minden ment a maga útján: orvosnál a váróban, otthon ha egy kis nyugi kellett, étteremben, hogy rendesen el tudják fogyasztani az előétel- főétel- desszert szentháromságot megszakítás nélkül.

Aztán eljött a pillanat és a gyerek, aki közben 8-10 éves lett előállt azzal, hogy saját jogon szeretne egy telefont, ami ráadásul még okos is, pont olyasmit, mint amilyen az apjának vagy az anyjának van.

Itt jön a fogas kérdés: mikor vegyünk mobilt a kiskamasznak?

A tapasztalat az, hogy nem feltétlenül a kor a meghatározó. Ahogy másban, ebben is változó, hogy 8-10 éves kor között mikor érett meg arra a gyerek, hogy egyedül “birtokoljon” egy telefont, illetve mikor tud annyi “értelmes” érvet felsorakoztatni amellett, hogy vegyünk neki egyet.

A kutatások szerint szülők elsősorban biztonsági okokból vesznek telefont a gyereküknek,

a második ok a “nyomkövetés”, tehát iskolából vagy edzésről hazafelé szeretnék “követni” a gyereket.

A harmadik leggyakrabban említett ok pedig az, hogy már az összes barátjának van telefonja, akkor neki is kell egy.

A legfontosabb kérdés mégis az, hogy amikor felmerül a kiskamaszban, hogy szeretne egy telefont, akkor neki mik a preferenciái.

Ha tíz kamaszt megkérdezel, akkor tízféle választ kapsz. Játszani, csetelni, barátokat felhívni, képeket letölteni, stb. Fontos, hogy leülj vele és összeírjátok azokat az érveket, amelyeket ő sorakoztat fel a vásárlás mellett. Ez kiváló alkalom arra, hogy beszélgess vele például arról, hogy

milyen szempontokat veszünk figyelembe egy nagyobb összegű vásárlás előtt.

Vagy éppen arról, hogy milyen veszélyei vannak a nyilvánosságnak, az állandó jelenlétnek. Nem beszélve arról a 8 fontos digitális készségről, amit pont ebben a korban lehet a legeslegjobban megbeszélni és betartatni velük.

Amit ezek mellett neked kell átgondolnod

Mi az esélye annak, hogy vigyáz a telefonra. Mennyire szétszórt, egy hét alatt hányszor hagyja el a cuccait, felejti ott a suliban a táskáját, stb.

Ha kettőnél többször, akkor még ne vegyél neki méregdrága telefont, mert bizony nagy esély van arra, hogy ezt is ott hagyja a padon.

Mennyire tudod őt “felvilágosítani” (elfogadja tőled az intelmeket) arról, hogy bizony előfordul, hogy az osztálytársai visszaélnek az általa elküldött üzenetekkel. Erről írtunk külön ITT, bár itt nagyobb kamaszokról volt szó.

Felkészültél-e arra, hogy elmond neki: mit ne posztoljon semmilyen körülmények között magáról. Illetve tudod-e azt, hogy 13 éves kor alatt nem ajánlatos  tilos belépni a Facebookra.

Képes vagy-e arra, hogy azt mondd: ennyi volt mára a mobilozás, kérlek tedd ki az asztalra és legközelebb holnap reggel menj a közelébe.

Összefoglalva: a mobiltelefon, azon belül is az okostelefon óriási felelősség és nem csak azért, mert nagyon drága mulatság. Ha megveszitek a kiskamasznak, akkor azonnal tisztáznotok kell velük a szabályokat, mert enélkül az egyik legkomolyabban megbánt dolog lesz ez a vásárlás.

Fotó:www.pexels.com

Oszd meg a véleményed velünk!