Életünkben a mesék szerepe megkérdőjelezhetetlen. Még akkor is, ha a gyermekeink a kütyük világában nőttek fel. A szülők, nagyszülőkhöz való kapcsolódás egyik formája az, ha leülünk a gyerekkel és mesélünk igaz történeteket, amelyeket felveszünk a telefonunkkal és örökre a miénk marad. Most ha le is írjuk (közösen a kiskamasszal vagy önállóan a kamasz), akkor egy pályázaton vehetünk részt. Emellett a történeteinket olyan emberek is elolvashatják, akiket nem ismerünk, így kel életre akár egy 100 éves történet ami hozzánk kapcsolódik.

A TETT egy olyan meseíró pályázat, melynek célja, hogy segítse a diákok számára a természettudományok megszerettetését, a tudományok műveléséhez elengedhetetlenül szükséges íráskészség, a kreatív és egyben precíz gondolkodás alapjainak elsajátítását, képzeletük fejlesztését, alkotó erejük felfedezését.

A TETT-mesepályázat lényege a teremtés. Arra bíztatunk: írj, teremts – hogy felfedezhesd önmagad, a világ pedig felfedezhessen Téged!

Figyelem! 2022. november 8. 22.00-ig várunk szeretettel minden írásművet. A pályázat beadásának részleteit ITT találjátok.

Kik pályázhatnak?

Általános iskolás, középiskolás és középfokú szakképzésben résztvevő diákok nevezhetnek az alábbi korcsoportokban:

1. korcsoport: általános iskola 1-5. osztályos tanulói
2. korcsoport: általános- és középiskolák 6-8. osztályos tanulói
3. korcsoport: középiskolák, illetve középfokú szakképzésben résztvevő oktatási intézmények azon legalább 9. osztályos tanulói akik érettségi bizonyítványt még nem szereztek

OLVASTAD MÁR?  A kríziseket elkerülni nem tudjuk, de...

A pályázaton a magyarországi, továbbá a Kárpát-medence államaiban (Ausztria, Horvátország, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Ukrajna) működő általános és középiskolák tanulói vehetnek részt egyénileg vagy kétfős csapatként (a csapattagoknak ugyanabban a korcsoportba kell tartozniuk).

Pályázni olyan, a pályázó önálló alkotásának tekinthető magyar nyelvű mese, mesés történet vagy novellamegírásával lehet, amelynek természettudományi vonatkozása van, azaz a történet kapcsolódik a környezetismerethez, természetismerethez, földrajzhoz, biológiához, fizikához vagy kémiához.

Ebben a podcastban két zsűritag, Prof. Dr. Szántay Csaba (Richter Gedeon Nyrt.) és Bajzáth Mária (Mesepedagógia) beszélgettek nemcsak a mesék egész életünkben betöltött szerepéről, hanem a mesék, és kifejezetten a TETT-mesepályázat jelentőségéről is a természettudományok oktatásában.

A hosszú hétvégén érdemes rákattintani és mesélni!

Oszd meg a véleményed velünk!