Minden szülő, akinek iskoláskorú gyermeke van, szembesül azzal a ténnyel, hogy egy tanév folyamán gyermekének félévente három nap hiányzását igazolhatja. Ha többet hiányzik a gyerek, akkor orvosi igazolás kell, vagy az igazgatótól kell külön engedélyt kérni. Drixler Imola írása.

Magam is sokszor hallottam már gyerekorvosoktól, hogy ez mekkora terhet rak rájuk – és a szülőkre is- teljesen feleslegesen.

A szülők maguk is képesek elbírálni és igazolni adott esetben, hogy a gyermekük maradhat-e otthon és mikor mehet iskolába újra.

Én magam a gyerekemet sosem viszem el a gyerekorvoshoz, ha könnyű megfázásról, enyhe gyomorrontásról van szó. Aggódó anyuka vagyok, de ezek azok az esetek, amikor

megbízom az anyai ösztöneimben teljesen. Ha komolyabbra fordul a dolog, akkor egyből megyünk a dokihoz természetesen.

Arról nem beszélve, hogy a gyereket nem kéne a betegekkel és bacikkal, vírusokkal teletömött váróba bevinni egy náthával. Be még lehet, hogy csak náthával megyünk, de ki már kész baci állománnyal távozhatunk.

Nekünk édes kedves doki nénink van. Mindenkinek ilyet kívánok! Neki telefonon is elmondhattam ha úgy adódott, hogy a fiamnak mi a baja (semmi extra) és nem terhelnék senkit se azzal, hogy elmegyünk a rendelőbe. Két nap múlva kutyabaja lesz a gyereknek.

Anyapara vagyok egyébként, és ezt Ő is tudja, így doki néni kikérdezett, mindennel ellátott és elmentem az igazolásért, ha így adódott.

Ez az iskolai igazolásos rendszer úgy nem jó, ahogy van.

De most úgy tűnik, vannak, akik ezt felismerték és tettek is azért, hogy ez a helyzet mindenki számára sokkal gördülékenyebb legyen. Néhány iskola belevágott már valami újba.

A pomázi Sashegyi Sándor Általános Iskola és Gimnázium, Rendészeti Szakközépiskola két éve lehetővé teszi a szülők számára, hogy gyermeküknek évi 15 napot igazoljanak. Az igazgató a következő tájékoztatót adta ki a tapasztalatokról:

„Intézményünk 2017 szeptemberében elsőként emelte meg háromról tizenötre a szülők által igazolható napok számát.

Mivel semmilyen törvény, hivatalos útmutatás nincs erre vonatkozóan, az iskola vezetősége bátran változtatott, mert ezt látta ésszerűnek.

OLVASTAD MÁR?  Szülőség, elég jó szülőség, bocs azt honnan is tudom?

Mivel az erről szóló rendelkezés szabad kezet ad ennek meghatározásában, úgy döntöttünk, hogy bizalmat szavazunk a szülőknek a tizenöt igazolható nappal.

Két egész tanév tapasztalatai alapján elmondhatom, hogy minden ugyanolyan rendben működik, mint eddig. A szülők nem élnek vissza a lehetőséggel, teljes mértékben partnerek.

Felelősségteljesen állnak az igazolások kiállításához. Ez az új gyakorlat mindenkit tehermentesít: a szülőt, pedagógust, valamint a gyermekorvost egyaránt. „

Magam részéről üdvözlöm ezt a kezdeményezést! Megnyugtató olvasni, hogy semmilyen visszaélések nem történtek az igazolható napok számának megemelésével. Csupán rugalmasabbá tették a hétköznapokat egy olyan helyzetben, amikor igazából a gördülékenység a segítség.

Visszaélésről elgondolkodván: ha 15 napot igazolhat a szülő, akkor az kb. 100 hiányzott órát jelent. 250 hiányzott (igazolt és igazolatlan összesen) óránál kell a gyereknek osztályozó vizsgát tennie.

Ha valaki visszaélne ezzel a megemelt számú igazolási lehetőséggel – bár szerintem, ez a többségre egyáltalán nem jellemző – még mindig további előírásokba, szabályokba ütközne.

Halkan jegyezném meg, hogy ha képes voltam felnevelni egy gyereket és eljuttatni az iskolába, akkor vajon miért ne lennék képes a gyerek érdekében döntést hozni egy ilyen igazolás ügyében?

Szülő vagyok. A gyerekemért felelősnek érzem magam.

A lehető legjobbat akarom Neki. Tudok döntéseket hozni. Megbízható embernek tartom magam. Iskolába járatom a kölköt. Igazolásra képes állapotú szülőnek érzem magam.

OLVASTAD MÁR?  Szülőség, elég jó szülőség, bocs azt honnan is tudom?

Hajrá minden ilyen iskolának, ahol ezt lehetővé teszik a szülőknek!

Fotó:pexels.com

Oszd meg a véleményed velünk!