Más lesz ez a nyár, mint eddig, de valamiben ugyanaz. Nagy szabadság az egyik oldalon, mert legálisan lehet nem csinálni semmit és parázás a másik oldalon, hogy ebben a nagy semmittevésben ne történjen semmi. Értitek. És persze ott van az új elem, ami végigkíséri majd a nyarunkat: fertőz, nem fertőz, maszkban, anélkül. Fertőtleníts, vagy inkább hagyd a fenébe..Egyáltalán lehet erre készülni? Most tényleg kezdjem el bombázni a paráimmal? Szücs Szilvi írása.

A napokban például arra a  régi történetemre, hogy hirtelen lefékezett a busz- mesélte a kamasz fiam- és sokan előreestek, de szerencsére senkinek nem lett baja elkezdtem egy horror sztorit mesélni neki egy hasonló esetről. Meghallgatta és csak annyit mondott:

“Aha, és akkor fél lábbal leszállt a buszról a csávó, a hátában a kapaszkodóval- amibe egy nő még kapaszkodott- majd megbotlott egy vakondtúrásban, fejre esett és meghalt.” Jót röhögtünk.

És mindenki még hozzáképzelheti, hogy mindenki maszkban volt…Szóval, nem kell parázni, meg hülye történeteket mesélni. Viszont van négy olyan tipp, amit nyugodt körülmények között, kevesebb, mint egy hónappal az online évzáró előtt meg lehet beszélni. Vagy legalábbis gondolkodni rajta.

Mennyi a “budget”?

Ez tök egyszerűen hangzik akkor, ha minden egyes kiadásánál téged “kopaszt meg” és te fizetsz, mint a katonatiszt. Ha idén nem így tervezed, akkor papírt ceruzát, naptárt elő és kezdjétek el kiszámolni, hogy hány hétig tart a nyár, ebből jelenleg milyen programok vannak kilátásban és ezek közül melyik “fizetős”.

Ha szeretne minden héten moziba menni, enni valahol, beülni egy bambira, akkor ezt tökéletesen le lehet modellezni.

OLVASTAD MÁR?  Teremtsd újjá magad!

Itt kiváló alkalom lehet szóba hozni a diákmunka lehetőségét, ami kötelező kamaszkorban. Nyilván ennek a keretei még nagyon bizonytalanok és biztos, hogy sokkal nehezebb lesz munkát találni idén nyáron, mint eddig valaha. De a lehetőségeket feltérképezni ér! Ha lehet itt egyáltalán észt osztani a kérdésben, akkor annyit mindenképp mondanék:

úgy senki ne induljon neki a nyárnak, hogy egyszer sem ült le megbeszélni a kamasszal, hogy mennyi az annyi!

Mit vár el ettől a nyártól?

Ez hülyén hangzik, de próbáljátok meg. Példák:

  • Azt szeretném, hogy legyen egy kis pénzem amit x-re költök.
  • Azt szeretném, hogy pihenek két hetet, nem csinálok semmit, de utána szeretném megtervezni a nyaram.
  • Azt szeretném, hogy megtanuljak angolul.
  • Azt szeretném, hogy elmenjek egy hétre egy fesztiválra a barátnőmék nyaralójába a Balatonra.
  • Azt szeretném, hogy szabadnak érezzem magam.
  • Azt szeretném, hogy megismerkedjek új emberekkel.

Ha ez megvan, akkor jöhet az a kérdésed, hogy te miben segíthetsz neki abban, hogy ez megvalósuljon és ő mit tesz azért, hogy ez meglegyen. Ha nehéz ezt megfogalmazni, akkor induljatok ki az elmúlt két hónapból. Ebben a videóban erről beszélek és javaslok egy módszert erre.

Kikkel szeretné tölteni a nyarat?

Na, itt van az, hogy végighallgatod őt és nem veszed elő a verbális furkósbotot, amikor elkezdi mondani a neveket és te (a család) nem szerepeltek sehol.

Bizonyára szeretne valamennyit veletek is eltölteni, de a két hónap nagy részét biztos, hogy nem.

Gondolj bele, hogy az elmúlt két hónapot is veled, veletek töltötte, amelynek biztos voltak élevezetes részei, de amint elindulhat, biztos, hogy nem marad otthon.

OLVASTAD MÁR?  Ki beszél a szülőkről?

Ha van olyan személy vagy társaság, akiket nem ismersz vagy nem kedvelsz valamiért, akkor itt az alkalom, hogy kikérdezd őt egy kicsit. A rossz társaságba keveredésről írásunkat lásd ITT.

Állítsatok fel közösen egy “biztonsági tervet”, ami csak látszólag parázás. Ez teljesen komoly ügy.

Itt beszéljetek az alkoholról, a drogokról, a hülye emberekről, a szexről, potenciális veszélyekről és arról, hogy hogyan értesültök arról, hogy éppen hol van, mit csinál, mikor ér haza, kivel van. Ők mit szeretnének, hogyan legyetek kapcsolatba amikor bulizni mennek. Akiknek ez nem az első nyaruk „önállóan”, azokkal könnyebb ezeket átbeszélni, hiszen nekik minden új.

Viszont a dörzsölt rókákkal is érdemes beszélgetni, hogy ők mit gondolnak, mik azok a helyzetek – a múltból kiindulva -, amelyekre szerintük érdemes odafigyelni. Beszélgessetek velük!

Vagy éppen arról, hogy ha megcsípi egy darázs akkor mit csináljon vagy ha elesik, akkor mi a teendő. ITT arról nézhettek videókat, hogy milyen elsősegély szituációk lehetnek, amelyeket egy kamasznak is tudnia kell.

Összefoglalva: nem érdemes túlparázni, hiszen neked is ez a nyarad (amit kábé ugyanúgy vársz, mint ő) ahogy a kamasz gyereknek is. Viszont érdemes előkészíteni, beszélgetni a tervekről. A lehetőségekről és a határokról.

Fotó: pexels.com

Oszd meg a véleményed velünk!